Yleinen
5.8.2016

Vaiheet, jotka lähes jokainen poika käy läpi

Ehkä poikasi ei ole kolunnut ihan jokaista tämän listan vaihetta läpi, mutta uskallan väittää, että kaikilta näiltä vaiheilta, ei ole poikaperheessä vältytty.

Pallo ja pikkuauto vaihe

Ensimmäinen vaihe, on pallovaihe. Palloista ja muista pyörivistä esineistä, kuten pikkuautojen renkaista, kiinnostutaan jo todella pienenä. Toiset pojat ovat vannoutuneita automiehiä vauvasta aikuisuuteen ja toisilla saattaa jäädä pallo kulkemaan mukana koko elämän. Pikkuauto vaiheessa pikkuautoja löytyy rivissä ja jonossa pitkin asuntoa.

Supersankari vaihe

Tämä on loistava vaihe. Poika haalii supersankarin asusteita kaapit täyteen ja niihin pukeudutaan aamusta iltaan ja illasta aamuun. Säästä välittämättä. Isän voimia vertaillaan supersankarin voimiin ja poika luulee pitkään myös itse tulevansa isona supersankariksi. Super herttaista.

Miekkailu ja pyssy vaihe

Jos poika päätyy tähän vaiheeseen, niin miekat ja pyssyt tehdään ihan mistä vain, vanhempien ei tarvitse niitä pojalle edes kaupasta leluina hankkia. Miekkailla voi harjanvarrella, hammasharjalla, imurinletkulla, autoradan pätkillä…ihan millä vain. Pyssyksi kelpaa henkari, vessapaperihylsy tai vaikka äidin korkokenkä. Sotaa leikitään sisällä ja ulkona.

Planeetta ja dinosaurus vaihe

Tämäkin on olemassa. Erityisesti dinosaurukset ja niiden nimien opettelu sekä lähestulkoon kaikki faktatieto dinsauruksista on opittava. Huoneen peittää dinosaurus julisteet, dinosaurus lelut sekä kirjat. Maailmankaikkeus, universumi, planeetat ja niiden kiertokulku ovat mielenkiinnonkohteena myös tässä vaiheessa.

Lego vaihe 

Tämä vaihe on äidille toisaalta se helpoin vaihe ja toisaalta samalla se ärsyttävin vaihe. Ihanaa on, kun poika leikkii kehittäviä rakenteluleikkejä legoilla ja leikkeihin voidaan upota useiksi tunneiksi. Ärsyttävän vaiheesta tekee se legojen keräily. Niitä löytyy jokapuolelta asuntoa, legoja on jalkapohjien alla (auts), mattojen alla ja sänkyjen alla. Niiden keräämisestä saa poikien kanssa tapella ja rakennettuja linnoituksia, autoja ja ties mitä, ihme otuksia, ei saisi koskaan rikkoa.

Tietokonepeli vaihe

Tästä vaiheesta en henkilökohtaisesti pidä yhtään. Olisi ihanaa, jos koko vaihetta ei edes tulisi. Toki tässäkin vaiheessa on omat kivat juttunsa. Kaveriporukat kokoontuvat yhteen paikkaan, yhdessä pelaamaan ja viettämään aikaa. Naurua, iloisia poikia ja ystävyyttä. Pahimmillaan tässä vaiheessa linnottaudutaan yksin huoneeseen pelaamaan päivä tolkulla. Onneksi tähän voi äitinä hieman vaikuttaa.

Tyttö vaihe

Tätä vaihetta odotan äitinä aika jännityksellä. Sitten kun tytöt ovat muutakin kuin kavereita (tai pojat, jos mieltymykset ajavat sinne suuntaan). Ensimmäiset tyttöystävät ja heidän esittelyt perheelle, ovat isoja asioita. Pojan ulkonäöstään huolehtiminen lisääntyy ja omaa rauhaa kaivataan jo selvästi enemmän kuin aikaisemin. Pojan huoneen ovessa on lappu ”älä häiritse”.  Samalla keskustelut tytöistä ja parisuhteesta, syventyvät äidinkin kanssa.

Mopo ja autovaihe

Jotkut pojat ovat kiinnostuneita autoista ja myös mopoista, ihan pikkupojista asti. Teini-iässä mopot ja autot alkavat kiinnostamaan, myös muita poikia. Mopoa ei välttämättä pojalle koskaan osteta, mutta kiinnostus kokeilla moottorin voimaa, on tässä vaiheessa aika suuri. Täysi-ikäisenä autot ovat tietysti kova juttu, kenelleppä uudelle täysi-ikäiselle ei olisi. Tässä vaiheessa olisikin toivottavaa, että järki pysyy kädessä, vaikka kortti olisikin lompakossa.

poika ja dino

Photo: KK Photogaphy

Lue myös: Näitä asioita en tiennyt pojista, ennen kun sain omia

Kirje tulevalle miniälleni

Kommentit

Meillä on nyt menossa ainakin legovaihe, miekka-ja pyssyvaihe ja supersankarivaihe. Miekkoja on tehty jopa vanhoista pahvilaatikoista ja pitäähän ritarilla olla kilpikin, sekin pahvista askarreltuna. 😀 Legovaihe on ollut jo useamman vuoden ja ainakaan vielä ei loppua näy. Niistäkin kyllä tehdää miekkoja ja pyssyjä. 😀

Tietokonepelivaihe meillä on myöskin meneillään, mutta ei kauhean isossa roolissa. Pojalla on kyllä PS2 huoneessaan, mutta käyttää sitä enemmänkin dvd-levyjen katseluun kuin pelaamiseen. Ja jos tietokoneella haluaa pelailla, niin mun on helppo kontrolloida sitä, koska siihen käytetään minun konettani.

Jonna-Emilia

Kummasti ne vaiheet sieltä tulee, vaika ei vanhemmat asiaa yhtään edesauttaisi. 😊 Pelaaminen on kyllä nykymaailmassa turhan suuressa roolissa ja sen kontrolloiminen on supervaikeaa. Vaikka kotona on pelipäivät, niin kavereilla pääsee pelaamaan useammin.

Tämän luettuani huomasin, kuinka tuo lepovaihe on meillä keskimmäisellä muuten menny ohi. Jos vertaan siivousmahdottomuutta vaikka puolen vuoden takaiseen, jolloin missään kohtaa asuntoa ei voinut kävellä paljain jaloin turvallisin mielin, huomaan nyt, että Legoja ei muuten enää lattioilla pyöri.
Tuota dino/maailmankaikkeus-vaihetta meillä ei ole tullut kellään, esikoisella supersankari-vaihe oli kovin palomiespainotteinen, tietokonepelivaihetta inhoan minäkin…
Hieno oivallus, nämä toisiaan seuraavat vaiheet!

Jonna-Emilia

Tosin, en kyllä osaisi sanoa näille mitään järjestystä. Vaiheet tulevat jokaisella pojalla eri järjestyksessä ja joitain vaiheita ei tosiaan ollenkaan. Meillä näitä vaiheita on läpikäyty päällekäin keskenään.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.