Yleinen
27.5.2016

Energiajuomat K-16, kiitos

Energiajuomat K-16, kiitos

Yök, energiajuomat! En ole muuten koskaan juonut, maistanut kyllä ja en tykännyt. Maistuukin ihan esanssiselle. Mutta se nuorten poikien himo tuohon ällöttävään litkuun on aivan käsittämätön. Eikä tarvitse vielä olla kovin nuorikaan, ihan tuollainen alakoululainenkin jo haaveilee kovasti ostavansa energiajuomia. Kuten meidän kolmasluokkalainen, joka on virtaa täynnä kuin vichypullo, mihin ihmeeseen hän tarvitsisi vielä energiaa lisää?

Suomessa energiajuomien ostamiselle ei ole virallista ikärajaa, mikä on ihan käsittämätöntä. Lapset ja nuoret kantavat kaksin käsin energiajuomia kaupasta ja litkivät niitä koulujen välitunneilla. Se on ihan sama mitä saarnaa äiti ja isä on kotona energiajuomista pitänyt, niitä on silti pakko päästä heti maistamaan kun silmät välttää.

Energiajuoma on pääasiassa värjättyä ja hapotettua vettä. Niissä on runsaasti kofeiinia ja tauriinia sekä aivan järjetön määrä sokeria (tölkillisessä noin 14 sokeripalaa). Kuten arvata saattaa, ei tuollainen iso määrä piristettä sovi lapselle. Energiajuomien nauttimisesta seuraa lapselle kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, levottomuutta, ahdistuneisuutta, vieroitusoireita, nukahtamisvaikeuksia ja unen laadun heikkenemistä.  Puhumattakaan siitä, mitä tuollainen määrä sokeria tekee lapsen/nuoren hampaille.

poika juo

Mutta hei, paatospuheellani on jokin tarkoituskin. Tiesitkö, että on olemassa Vastuullisia kauppiaita, jotka ilmoittavat, että heidän kaupastaan ei voi alle 16 vuotias ostaa energiajuomia? Tämä on siis kauppiaalle täysin vapaaehtoista ja silti kauppiaiden lista on mielestäni ilahduttavan pitkä. Mikä mahtavinta, listasta löytyi myös meidän lähikauppamme. Olen NIIN onnellinen, että pojat eivät pääse ainakaan tuosta ihan nurkilta energiajuomia ostelemaan. Taidan käydä kehumassa heti huomenna meidän omaa kauppiasta. Vastuulliset kauppiaat listaa voit käydä vilkaisemassa Vahempainliiton sivuilta.

Löytyykö listalta sinun lähikauppasi?

Miten ikäraja saataisiin kaikkiin kauppoihin? Ikäraja voisi olla puolestani vaikka k 18, mutta tuo k 16 olisi jo sentään hyvä alku. Haastakaa omat lähikauppanne mukaan näihin talkoisiin! Tietysti sitä toivoo, että oma lapsi olisi sen verran järkevä, ettei lähde ostelemaan energiajuomia liian pienenä, mutta toisaalta….joukossa tyhmyys tiivistyy.

 

 

 

 

 

Avainsanat

Kommentit

Ne on ihan v***n hyviä ostan niitä melkein päivittäin olen 12 vuotias ja olen juonut niitä noin vuoden/pari ja ne piristää mukavasti että jaksaa valvoa ja pelata koko yön että ootte kyllä tyhmiä kukkahatut

Oot hyvällä asialla! Just näin!

Jonna-Emilia

Kiitos 🙂

Tämä lista on muuten sinänsä vain jonkinlainen raapaisu, nähtävästi, koska tätä vanhempainliiton listaa lukiessani löytyi paikkakunnaltani yksi aina kauppa listalta ja heti lähikaupan kauppias sanoi heillä kiellon olleen jo viisi vuotta voimassa. En ole muita kauppojamme lähtenyt läpi käymään, mutta uskoisin että lista on todellisuudessa hieman toisennäköinen, joten en lynkkaamaankaan lähde.

Jonna-Emilia

Voisiko olla, että nämä listalla olevat kauppiaat ovat ilmoittaneet tuonne Suomen Vanhempainliitolle, että pitävät k 16 rajaa? Eli heidät pitäisi vain ilmoittaa mukaan listaan? Vaikka väliäkö tuolla onko jossain listassa, jos kuitenkin pitää tuota ikärajaa, niin hyvä juttu.

Minä olen sitä mieltä, että nuo voitaisiin siirtää vaikka alkoon tai kieltää kokonaan. En ymmärrä miksi kukaan niitä haluaa juoda. Itse olen niitä joskus juonut (vuosituhannen vaihteessa), kun työskentelin tarjoilijana… Sain hirveästi sivuvaikutuksia ja aamuisin oli krapulainen olo. Vierotusoireita tuli, jos ei juonut säännöllisesti. Eli aivan hirveätä myrkkyä. Lopetin energiajuomien kulutuksen, kun aloin odottaa esikoistani vuonna 2001 lopussa ja sen jälkeen en ole kuin kerran tai kaksi juonut. Maku on oikeasti kammottava!

Jonna-Emilia

Minäkään en mausta tykännyt yhtään! Ja kun olen vielä herkkä kofeiinille, niin ei sitä maistamista pidemmälle uskaltanut viedä.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.