äitiys
25.5.2017

EI UNIKOULULLE – MISTÄ SIIS APUA ÖIHIN?

EI UNIKOULULLE – MISTÄ SIIS APUA ÖIHIN?

Nukkuva lapsi – tiedättekö mitään suloisempaa? No mä en ainakaan tiedä. Mun sydän sulaa joka ilta kahteen kertaan, kun pussaan omat kauneimmat aarteeni vielä kerran ennen kuin menen itse nukkumaan. Maailma ei oikeasti kanna päällään mitään niin ihanaa. Ihanaa kuitenkin olisi myös, että lapset nukkuisivat yönsä edes pääsääntöisesti hyvin – myös vauva-aikana. Tai edes jossain vaiheessa sitä. Meillä niin ei ole tapahtunut Noelin kohdalla, sillä tää poika on lähes alusta asti ollut varsinainen yötankkailija. Sen myötä äiti alkaa pian muistuttaa jotain zombien tapaista olentoa.

Tälläkin hetkellä jo parin tunnin päästä nukahtamisesta tää pienin aarre aloittaa sellaisen tasaisen käninän, joka jatkuu koko yön aina aamuun asti tunnin parin välein. Juuri kun tuntuu hetken siltä, että unihommat lähtisivät hieman helpottamaan, tulee uusi vaihe. Kuten juuri nyt öitä häiritsee hampaat, ja sitä ennen liikkumisen myötä yöt olivat pitkään levottomia. Tämän äidin uni on siis hyvin hyvin katkonaista edelleen, vaikka vauva lähentelee jo kymmenen kuukauden ikää.

Unikoulu ei kuitenkaan ole vaihtoehto. Ei ainakaan se perinteinen vaihtoehto. Ei se tosin tähän hätään hampaiden takia auttaisikaan. Kuitenkin päivittäin mietin, että miten ihmeessä näihin öihin saisi edes jotain tolkkua. Olisiko olemassa jotain helliä keinoja vähentää yöheräilyä perhepedissä? Miten vähentää tissin tarvetta, kun vauva ei syö tuttia ja ainut keino nukahtaa uudelleen helpolla, on saada pari imua maitoa? Onko mulla oikeastaan edes oikeutta valittaa tästä pikkuhiljaa kertautuvasta väsymyksestä, jos haluan jatkaa lapsentahtisesti? Onhan tässä valvottu jo vuosi enemmän ja vähemmän, joten voihan se jo vähän painaakkin?

Sinne jokaiselle väsyneelle ja valvovalle äidille mä lähetän hirmusti tsemppiä ja jaksamista! <3 Ollaan me kyllä aikamoisia taistelijoita, vai mitä?

Nyt äkkiä nukkumaan, niin ehdin ehkä jopa nukahtaa itsekin ennen kuin Noel herää ekan kerran. Unia sinnekin!

Seuraa blogiani, FacebookissaBloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.

Avainsanat

Kommentit

Imetäthän pitkällään? Itse nukuin tissit paljaana, vauva vieressä ja jossain kohdalla tuo tissitakiainen oppi itse etsimään tissin suuhunsa tai nukkui muuten vaan tissi huvituttina, eli vaikka muksu hulinoi yöllä, niin rauhottui tissille ja sit eikun mammalle unta palloon, vaikka vauva vielä jäi syömään…

Essi

Hei Mamma! Joo kyllä imetän pitkällään, mutta kyllä siinä edelleen uni katkeaa kun toinen herää ja tuhisee tissiä. Sen verran herkkäuni taitaa itselläkin olla, ja se heräily itsessään jo verottaa. Mutta eiköhän tää tästä pian ala helpottamaan kun poika kasvaa 🙂

Perhepedissä nukkuminen saattaa olla kinkkinen juttu, oltaisiinko siitä valmiita luopumaan edes kokeilumielessä? 🙂 Ainahan voi palata. Itse olen jo pienestä lähtien ohjannut vauvaani tiettyyn rytmiin ja tuttuihin rituaaleihin (myös päivisin). Se tuntuu olevan hyvän unen perusta. Jos haluat helliä vinkkejä niin lue Laura Andersonin Voit nukkua kirja, sen jälkeen ehkä tekin voitte nukkua! <3 Itse olen tykännyt tutkia näitä juttuja, Suomessa puhutaan hirveän vähän unesta, siihen on oikeus sekä lapsella että vanhemmalla. Ja ennen kaikkea se on mahdollista, ihan alusta saakka.

Essi

Ihanan tsemppaava kommentti ja fiksuja ajatuksia <3 Kiitos niistä. Luulen kuitenkin ettei perhepedistä olla valmiita nukkumaan niin kauan kun imetän. Tällä hetkellä ei ole voimia siihen yötaisteluun, kun poika vaatii viereen. Täytyy ehdottomasti lähteä kirjaostoksille tai kirjastoon ja lukea tuo teos! Ihanaa alkavaa kesää sinne 🙂

Ootkos kuullut Gordonin unikoulusta? Jos et, niin lukase, on vissiinkin hyvin lempeä. Kokemusta ei ole, mutta on kehuttu 🙂 Tsemppiä! Meillä kaikki lapset on olleet huonoja nukkujia. Kolmen vuoden paikkeilla ovat nukkuneet täydet yöt 😀

Essi

Hei jotain olen tuosta kuullut Milan vauva-aikaan, mutta en muista kyllä mitään. 😀 Täytyypä siis tutustua ja lueskella, kiiitos vinkistä!

Suosittelen Laura Anderssonin Voit nukkua-kirjaa. Toimi meidän 9kk ikäiselle yökukkujalle tosi hyvin ne vinkit! Siinä muistutettiin rutiineista ja muista asioista, jotka ei olis edes itelle aina tullut mieleen. Eli lainaa tai osta heti kun mahdollista! 🙂

Essi

Tää kirja on kyllä haettava pikimiten, kun niin moni sitä suosittelee. Kiitos vinkistä <3

Kaikki sympatiat sinne!Täällä pojan kanssa valvoin 8kk ja olin niin väsynyt lun heräsi juurikin noin niin kuin teillä,että oli pakko tehdä asialle jotain. Oltiin kokeiltu vaikka mitä ja ei tuntunut olevan tehoa. Sitten päätin että alan nukuttamaan pinnasänkyyn,on pakko molempien unen kannalta joka vaikeuksien kautta onnistui, mutta heräili yhä yhtä usein. Lopulta mies alkoi nukuttaa ja siirryin sohvalle.Tällä kertaa se onnistui. Eka yö oli kovaa protestointia ja kävin imettämässä aamuyöllä. Seuraavana protestointi oli jo lievempi ja niin vain yöimetys jäi ja poika alkoi lopulta nukkumaan. En olisi uskonut ikinä tämän onnituvan, mutta hetki taisi oli oikea.Tämä myös lähensi miehen ja pojan välejä ☺ Tuntuu että pojallekin minusta oli tullut huvitutti ja kaikki voi paremmin kun yöt eivät ole niin katkonaisia. Toki heräilee välillä, annetaan vettä ja silitellään,mutta unen laatu on parantunut huomattavasti enkä itse ole ärtynyt ja väsynyt mutsi😀Tsempit sinne. Toivottavasti löydät sen oman jutun näistä kommenteista

Essi

Kiitos kommentista ja kokemuksesta, antaa toivoa tännekin! <3 Täytyy Nikon kesäloman aikaan kokeilla jotain muutoksia meilläkin. Ensin ehkä vähän perehtyä näihin unihommiin ja lukea enemmän. Toivottavasti syksyyn mennessä itsekin saisi jo nukkua vähän pidempiä pätkiä 😀

Tsemppiä! Vähän toivoin, että olisit postauksessa paljastanut jonkun salaisen niksin, mutta eipä sellaisia taida oikein olla 😃

Meidän kasikuinen herää öisin lähes minuutilleen kahden tunnin välein tissille. Aamuisin noustaan usein jo kuudelta. Me ollaan suunniteltu lempeetä tassuttelua ja ylipäätään sitä, että isä ottaisi enemmän sijaa yöheräilyissä. Jospa se jo auttaisi, että maito ei olisi niin tyrkyllä. Kovasti tosin punnitsen perhepedin ja potentiaalisesti parempien öiden välillä..

Essi

Hahaa joo sellaista taikatemppua ei taida olla olemassa. Ainakaan yhtä oikeaa, joka tehoaisi kaikkiin vauvoihin.

Meillä eka steppi on otettu kyllä sillä, että nyt sentään eka unipätkä nukutaan omassa pinniksessä, mutta sen jälkeen siirrytään viereen. Eli oikeastaan Noel herää silloin kun mä meen nukkumaan, joten se ei paljon mua ole auttanut 😀

Mutta eiköhän tää tästä, tsemppiä sinnekin <3

Meillä tyttö 10kk ja oli tätä samaa. Pahimmillaan heräsi tunnin välein, välillä jopa puolentunnin..
Mä etenin pienin askelin, ensinnäkin raahasin pinnasängyn meidän sängyn viereen n.8kk iässä (nukuttu aina perhepedissä). Aloitin sillä, että nukutin omaan sänkyyn, kun heräsi esim 30-60min kuluttua, kävin silittämässä takaisin uneen jne.. kun menin itse nukkumaan ja tyttö yleensä seuraavan kerran heräsi, nostin viereen nukkumaan.
Seuraava askel oli pidentää syöttöväliä eli kun nostin viereen, niin silittämällä nukutin uudestaan ilman rintaa. Sitten kun seuraavan kerran heräsi, imetin. Ja seuraavaksi aamulla.
Nyt vähän vajaa 10kk iässä kun tätä olen jatkanut, tyttö nukahtaa itsekseen sänkyyn illalla ilman suurempia huutoja. Ja herää yhden kerran yössä ja olen tällöin nostanut viereen jatkamaan unia.
Seuraava askel meillä on muuton jälkeen totuttaa omaan huoneeseen ja että nukkuisi siellä koko yön 😊 Pienin askelin eteneminen oli se meidän juttu. Minusta ei olisi ollut unikouluihin, vihaan lapsen huudattamista.
Tsemppiä sinne, älä stressaa turhia ja edetkää pienin askelin eteenpäin kohti parempia unia ! 😊

Essi

Nuo ekat askeleet meilläkin on otettu. Noel nukutetaan nykyään ekalle pätkälle omaan pinnikseen, mutta aikalailla hän herää sitten kun mä meen nukkumaan ja vaatii tissiä nukahtaakseen uudelleen. Jospa tässä pian olisi voimia sitten taistella niistä ekoista tisseistä eroon, ja jos sillä sitten univäliä saisi pikkuhiljaa pidennettyä. Kiitos kokemuksen jakamisesta ja ihanaa alkavaa kesää <3

Äskeiseen kommentiini vielä lisätäkseni, siirsimme pojan silloin 6kk iässä siis myös omaan huoneeseensa. Ekan yön tunsin hirveää tuskaa ja ajattelin olevani kauhea äiti. Toisena yönä osasin jo relata 🙂 uskon että tämä osaltaan on vaikuttanut siihen, että meillä nukutaan nyt niin hyvin. Poika selvästi tarvitsee oman rauhan nukkumiseen, eikä tätä välttämättä osaa tulla ajatelleeksi, ennen kuon lapsi siirretään pois vanhempien makkarista.

En halua antaa suoria vinkkejä, syystä että aihe tuntuu olevan, kuten aina pienistä lapsista kyseenollessa, tulenarka. Mielipiteitä riittää niin paöjon kuin äitejäkin. Voin kuitenkin kertoa oman tarinamme, josko saisit siitä jotain vinkkejä, tai ainakin toivoa paremmista öistä.

Poikamme täyttää heinäkuussa vuoden. Puolen vuoden ikään asti illat ja yöt menivät pitkälle niin, että siinä ennen iltayhdeksää maito, jonka jälkeen lapsi nukutettiin syliin. Tämä kesti keskimäärin puolisen tuntia. Sitten ”yksikin rasahdus niin tää homma levii” -tyylillä poika omaan sänkyyn. Aika tarkkaan puolen tunnin kuluttua poika heräsi johonkin, uudelleen syliin nukutus ja varovasti sänkyyn. Ekan kerran heräsi syömään noin klo 23-00 eli ei montaakaan tuntia unta. Tässä vaiheessa jaksoin vielä nostaa pojan omaan sänkyyn, mutta seuraavat ähinät n klo 1, 3, 5 ja 7 niin poika nukkui välissämme, käytännössä tissi suussa. Yöt olivat levottomia, sekä minä että poika nukuttiin huonosti.

Puolen vuoden iässä päätin, että riittää. Ajattelin samoin kuin sinä, ei mitään unikouluja. Sattumalta bongasin jostain Laura Anderssonin kirjoittaman Kuinka opetin vauvani nukkumaan -kirjan. Luin ja voin lämpimästi suositella. Opetimme pojan nukahtamaan kirjan oppejen mukaan itse omaan sänkyyn. Uskomatonta kyllä, jo ensimmäinen yö tuotti tulosta, herätyksiä oli enää muistaakseni kaksi. Kuukausi tästä eteenpäin, eli n 7 kk iässä pojan rytmi meni niin, että noin klo 19.30 nukkumaan ja ensimmäinen yöherääminen klo 5. Sitten tissiä ja vielä pari tuntia unta, omassa sängyssä. Luksusta. Yhdeksän kuukauden iässä tuo klo 5 herääminen jäi pois, nykyään meillä nukutaan noin 19-6.30 yhtä mittaan. Olen niin iloinen, että tajusin lukea mainitsemani kirjan, siitä oli todella suuri apu. Ilman sitä meidän yöt olisi varmaan edellen yhtä hulinaa. Oma elämänlaatu kohenee huimasti, kun yöt saa nukkua.

Tsemppiä!

Essi

Kiitos tosi paljon kommentista ja tarinasta <3 Ehdottomasti luen tuon kirjan pikimiten! Antaa uskoa, että meilläkin tähän löytyy vielä apua ja keinoja parantaa meidän öitä. Nimittäin tuo tarina ennen teidän öiden parantumista, kuulostaa tosi tutulta - meidän yöt on edelleen tota!

Moikka! Täällä oli heinäkuisen kanssa ihan samat ongelmat ja tää mamma oli myös aivan poikki. Valitettavasti meilläkin perhepedissä pojan uni oli katkonaista ja hän tankkaili samalla tavalla läpi yön. Meillä ratkaisu uniongelmiin löytyi, kun siirsimme hänet omaan huoneeseen muutama viikko sitten. En olisi uskonut, että jo ensimmäisenä yönä hän tajusi jutun juonen ja siitä asti on heräillyt 1-2 kertaa yössä. Vielä olen aamuyöstä kerran imettänyt, mutta muuten hyssyttely uneen onnistuu todella helposti. Tuntuu, kuin olisi uudesti syntynyt, kun saa nukuttua yli seitsemänkin tuntia putkeen. Aamusta joskus köllötellään vierekkäin ja nykyään hän osaa siihenkin rauhoittua ilman tissiä. En voi uskoa, että tuo on meidän lapsi, joka nukkuu yöt noinkin hyvin ja että ratkaisu löytyi helposti. Hurjasti tsemppiä sinne ja jaksamista öiden kanssa! Toivottavasti löydätte teille sopivan ratkaisun ja kaikkien yöunet paranevat. 🙂

Essi

Mahtavaa että teillä on löytynyt öiden pelastus. Jotenkin itsellä vaan tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta myös ajatus siitä, että siirrettäisiin Noel jo omaan huoneeseen. Täytyy miettiä ja puntaroida asioita. 🙂 Kiitos kommentista ja ihanaa alkavaa kesää <3

Täällä kans heräillään 1,5-2h välein, jos joskus nukkuu pidempään on jo riemuvoitto:D ikää vasta 4kk, joten en oo viel luopunu toivosta, vaikka zombi oonki.. meillä onneks tutti kelpaa, joten voin välil kerran yössä sysätä pojan isän mahan päälle nukkumaan…

Essi

Tsemppiä hirmusti sinne <3 toivottavasti teillä ei levottomat yöt jatku ihan niin pitkään kun meillä!

Täältäkin liikenee vain vertaistukea 😊 Meidän poika on kohta 9kk vanha ja aivan yhtä huono nukkuja. Hän on ihan viimeisenpäälle tissimies, tutistakieltäytyjä, sylikissa ja mammanpoika 😍😅 Hän herää öisin lukemattomia kertoja ja nukkuu vieressäni, koska muuten en saisi itse yhtään nukuttua. Meillä on tehty nyt hampaita 2,5kk enemmän ja vähemmän, ollut masuvaivaa, flunssaa, yskää ja öisinkin reenattu kaikkia uusia taitoja 😨 Plus sen lisäksi meidän tyttö (2v9kk) on ollut viimeaikoina kova heräilemään öisin pahojen unien ja yskän takia 😵 Onneksi mies kuitenkin hoitaa hänen rauhoittelut 👍 Itsekin alan muistuttamaan välillä hermoheikkoa ja dementoitunutta zombieta jättisilmäpussien kera 🙈😵😢 Kiitos tekstistäsi! ❤ Lohduttavaa kuulla, ettemme ole ainoita! Yritetään vain ajatella, että kyllä tämä ihan varmasti joskus helpottaa tai ainakin muuttaa muotoaan, kun teini-iässä saa valvoa kauhusta kankeana, missä teini menee 😅😅 Ja nautitaan läheisyydestä, kun sitä kerran saa ❤ Hurjasti tsemppiä!! 😘

Essi

Vertaistuki on paras tuki <3 eli iso kiitos kun kommentoit, tuntuu ettei ole ihan niin yksin tämän väsymyksen kanssa. Tsemppiä isosti sinnekin ja ihanaa kesää!

Voin niin samaistua sun kirjoitukseen. Mulla on 1v3kk tyttö, joka on koko elämänsä nukkunut niin huonosti. Hänkään ei ole koskaan syönyt tuttia ja tissiä ollaan aina syöty tiheään myös yöllä. Edelleenkin tissi maistuu öisinkin, mutta se on kuitenkin selvästi vähentynyt noin kolmeen kertaan yössä. Itsekään en kannata minkään näköisiä unikouluja ja myös meillä nukutaan perhepedissä. Voin vaan sanoa tämän kliseen, että aika auttaa.. Itse uskon siihen, että kun vauva on itse siihen valmis niin hän rupeaa nukkumaan pidempiä pätkiä, ilman sitä tissiä joka välissä. Ja itse lohduttaudun sillä että pian tulee se aika, kun vauva ei enää haluakkaan olla vieressä ja lähellä. Haluan nauttia tästä läheisyydestä niin kauan kun sitä kestää, onhan se kuitenkin niin parasta <3 vaikka onkin samalla niin raskasta. 🙂

Essi

Ihan totta joka sana <3 Siksihän tää varmasti on niin ristiriitainen juttu, kun toisaalta haluaisi vaan nukkua hinnalla millä hyvänsä, mutta silti ottaa kaiken ihanan irti siitä kun lapset on vielä pieniä. <3

Tsemppiä, voimia! <3
Mä en halunnu esikoiselle unikoulua, kuopuksen kaa oli pakko koittaa 7-8kk iässä isän pitämää lempeää unikoulua kun olin niin puhki. MUTTA: se ei ollutkaan mikään ihmeratkaisu… se ehkä hieman vähensi heräilyä, mut ei todellakaan lopettanut. Itkuja sen sijaan alkoi olla enemmän ja se oli niin hermojaraastavaa. Eihän se unikoulu tosiaan auta hampaisiin, sairasteluihin ym. levottomuuksiin. Pidimme useitakin unikouluja lopulta samalla kaavalla, mutta hyötyä niistä ei ollut ennen kuin lopetin 1 v imetyksen kokonaan. Se oli ratkaisevin askel unitaistelussa. Nimittäin niin kauan kun imetin päivällä, lapsi kinusi tissiä myös yöllä eikä nukkumisesta tullut mitään. Vasta tissittelyn loputtua myös päivistä hän unohti heräilyn yöllä. Joten se on ehkä suurin vinkkini jos menee ihan mahdottomaksi, varsinkin sit vuoden ikää lähestyttäessä.

Essi

Mä veikkaan vähän samaa meillä, että tähän ei oikeastaan ole muuta taikatemppua kuin lopettaa imetys. Kokeillaan kuitenkin kesän aikana jotain pieniä muutoksia, mutta jos homma ei helpotu, niin elokuussa kun tulee Noelille vuosi mittariin alan lopetella imetystä, tai ainakin vähentämään radikaalisti. Katsotaan, toivottavasti muut keinot auttaisi <3

Meillä nukutaan päivät ja illalla noin 22.00 alkaa hurja show. Mitenköhän saataisiin käännettyä unirytmi? 😀 Vauva tosin vasta 1,5 viikkoa vanha, joten en ole oikeutettu valittamaan vielä! 😀
Tsemppiä sinulle taisteluun. Kuten aikaisemmin kommentoin, niin te äidit olette arjen sankareita!

https://faijahommia.fi/

Moikka! Lapsi/vauva oppii päivän ja yön eron vasta 3-4kk iässä, joten varsinainen opetus on tässä vaiheessa haasteellista eikä Suomen valoisat yöt ainakaan helpota. Paljon valoa ja touhua päivisin ja yöt hämärässä ja rauhassa – kyllä se siitä. Jaksamisia heräilyihin ja valvomisiin 🙂 t.mamma ja pojat 2v3kk ja 1v1kk

Essi

Faijalle tsempit, mutta se taitaa kuulua vähän vielä tuolle alkutaipaleelle. Hirmusti onnea tuoreesta pienestä ihanuudesta <3 Kyllä niihin öihin varmasti on apua luvassa, kun toinen hieman kasvaa 🙂

Mulla ei oo antaa hyviä vinkkejä, mutta vertaistukea kylläkin.. Meidän vauva täyttää 3 viikon päästä vuoden ja meillä on täysin sama tilanne kuin teillä! Tuntuu, että hampaita tehdään ihan koko ajan, tällä viikolla tuli kulmahampaat ja taakse jo puskee samaan aikaan uusia 😀 Toivotaan, että pian päästäisiin nukkumaan vähän pidempiä pätkiä, tsemppiä sinnekin!

Essi

Voimia öihin <3 oot saanut kyllä valvoa jo turhan pitkään, toivottavasti pian helpottaa 🙂

Heippa! Meillä mini mies on jo kohta 11kk eikä nuku vieläkään kunnon öitä! Just ollut samanlaista että vaihetta vaiheen perään. 😀 meillä syödään tuttipullosta ja tankataan pari kertaa yöllä. Ja plus muut heräilyt.. me nukutaan jäbän kaa vierekkäin ja ollaan kokeiltu vaikka mitä mutta paras ratkaisu on olla vieressä ni saa edes jotenkin nukuttua. ehkä se joskus helpottaa! 😀 esikoinen on tyttö niin hänen kanssa ei ollut tällaisia ongelmia vaan nukuttiin hyvin. Ehkä pojat on erilaisia? Tsemppiä! 🙂

Essi

Kyllähän se antaa lohtua, kun huomaa että muitakin on samassa tilanteessa ja meitä valvovia äitejä on PALJON. Toivottavasti te olette jo voiton puolella <3 parempia öitä ja ihanaa kesää!

Samaa täällä mietin minäkin! Täällä toinen zombie, joka sai viime yönä nukuttua ehkä 4 tuntia…Mun vauva on 3,5 kk. Pariin viime viikkoon ei ole tainnut unta tulla kuin 6 tuntia per yö. Alkaa tilanne kuormittaa jo aika lailla ja vaikuttaa hyvin paljon kyllä jaksamiseen päivisin, kun pitäisi olla energiaa touhuta jotain myös melkein kolmevuotiaan esikoisen kanssa,. Mulla on alkanut olla ongelmia nukahtaa uudestaan syöttämisen jälkeen, koska selvästi stressaan tätä meidän tilannetta niin paljon 🙁 No sehän vaan pahentaa asiaa, mutta minkäs teet kun kierre on valmis. Tsemppiä sinne ja toivottavasti saadaan kummatkin pian tähän toimiva ratkaisu!

Essi

Tsemppiä Anne <3 Toivotaan että teillä helpottaa pian, vauvakin on vielä noin pieni, niin voi olla että rauhoittaa ihan itsestäänkin öitään jossain vaiheessa. Pidän peukkuja teille! Ihanaa alkavaa kesää ja parempia öitä <3

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *