PERHELIFESTYLE JA LAPSET
5.4.2017

10 VINKKIÄ – NÄIN PIDÄT HUOLTA PARISUHTEESTA VAUVAVUOTENA

10 VINKKIÄ – NÄIN PIDÄT HUOLTA PARISUHTEESTA VAUVAVUOTENA

Vauvan saaminen on kaikin puolin mullistava elämäntapahtuma. Oli se sitten ensimmäinen tai vaikka jo viides. Aina yhtä ihmeellistä ja upeaa, mutta pistää myös monia asioita uuteen järjestykseen. Vauvavuosi pistää hyvin usein myös parisuhteen koville, ja voisin väittää että silloin sitä viimeistään ihan todella punnitaan. Stressitasot nousee varmasti niin äidillä ja isällä, huonosti nukutut yöt ja vähäinen kahden keskinen aika ovat jo omiaan testaamaan kahden ihmisen välistä sidettä. Kaiken vauvarumban keskellä on äärimmäisen tärkeää, että jaksaa edelleen puhaltaa yhteen hiileen ja herätä onnellisena siitä, että toinen on jakamassa jokaista päivää siinä vieressä.

Noel täyttää 8kuukautta ensi viikolla ja meidän parisuhde voi hyvin. On voinut kesällä hyvin jo itseasiassa viisi vuotta ja meidän suhde tuntuu vain paranevan vanhetessaan. Ei voi olla kuin onnellinen, että on löytänyt niin sopivan ja upean ihmisen vierelle. Juuri sen oikean ja rakkaimman. Neljä kuukautta on vielä kuitenkin jäljellä tätä niin rakasta, mutta myös niin raskasta toista vauvavuotta. Mä haikailen hulluna jo tän vuoden perään, vaikka se ei vielä ole edes ohi. Nyt uskallan myös jo sanoa, että tästä toisestakin vauvavuodesta meidän parisuhde selviää voittajana, eikä sitä kyllä ole tarvinnut epäillä edes missään vaiheessa.

Nyt jakoon lähteekin meidän vinkit, jotka kannattaa ehkä pistää korvan taa jos talossa on vauva tai sellainen on tuloillaan!

10 VINKKIÄ PARISUHTEEN HUOLENPITOON VAUVA-ARJESSA

1 . Vaali vuorovaikutusta. Tää on yksi kulmakivistä. Kun keskusteluyhteys säilyy ja kommunikaatio toimii – toimii yleensä kaikki muukin, eikä toinen muutu siinä vierellä ihan vieraaksi. Puhukaa tunteista, ärsytyksistä, kysykää päivän kuulumiset… Puhukaa kaikesta yhdessä, niin hyvästä ja pahasta, älkääkä patoko ajatuksia vain omaan päähän!

2 . Pelatkaa samassa joukkueessa ja sopikaa pelisäännöt. Me ollaan ihan konkreettisesti sovittu, että ei erota vaikka mikä tulisi vauvavuosien aikana. Ilmeisesti sopimus kannattaisi tehdä lasten ekan kolmen vuoden ajaksi, näin olen kuullut? Mutta kun lähtökohta on se, että pelaatte yhdessä tiiviinä pakettina samaan pussiin ja säännöt on sovittu ja niitä noudatetaan, ei tälläisiä sopimuksia oikeastaan edes tarvitse. Kun luotto pelikaveriin on kunnossa, voi hoitaa oman tonttinsa parhaiten.

3 . Anna armoa itsellesi ja puolisolle. Antakaa arjessa löysää toisillenne. Älkää tuhlatko aikaa turhista asioista riitelyyn. On ihan OK välillä, että koti on kuin pommin räjäyttämä. On ihan OK, ettei illalla jaksa enään muuta kuin kaatua sänkyyn kuorsaamaan, vaikka toisella voisikin olla vähän erillaiset odotukset makkarissa. On ihan OK, että välillä tulee tiukempia jaksoja taloudellisesti. Stressatkaa vaikka yhdessä, mutta älkää antako sen hiertää teidän välejä. Kaikesta selviää paremmin yhdessä kuin erikseen.

4 . Kosketa. Pusu aamulla ennen kuin toinen lähtee töihin. Pusu ja halaus kun toinen tulee töistä kotiin. Halaus siellä ja täällä. Pusu poskelle toisen laittaessa ruokaa. Illan päälle sohvalla pötköttelyä vierekkäin lasten mentyä nukkumaan. Edes puolituntia. Viikonloppuisin enemmän, mutta arkenakin joka päivä useaan otteeseen.

5 . Asennoidu oikein. Päätä joka aamu, että päivästä tulee hyvä. Sillä oikeasti pääsee jo aika pitkälle, vaikka väsymys näkyisikin jo jäätävinä silmäpusseina naamalla.

6 . Älä väheksy ja vertaa. Älkää missään vaiheessa lähtekö sille tielle, että alatte vertailla sitä mitä toinen on tänään tehnyt ja mitä toinen ei. Kumpi on väsyneempi ja kumpi sitä ja tätä. Oon sitä mieltä että hyvässä parisuhteessa toinen toimii toisensa hyväksi ja molemmat hoitaa omat juttunsa.

7 . Nukkukaa aina kun voitte. Ja viikonloppuisin nukkukaa vuoroaamuin vähän pidempään jos arkisin heräätte molemmat aikaisin. Niin ja viikonloppuisin perhepäikkärit on parhautta!

8 . Pyri balanssiin. Meillä balanssi tarkoittaa oikeastaan sitä, että Niko hoitaa työn ja minä pääosin lapset ja heidän tarpeet, vaatteet, harrastukset jne. Kotona me tehdään molemmat ja usein yhdessä – siivotaan, pyykätään, tehdään ruokaa, pihahommia…

9 . Panosta kahdenkeskiseen aikaan. Sitä ei nimittäin liikaa ole. Kuukausi sitten me päästiin ekaa kertaa kahdestaan kodin ulkopuolelle. Leffaan ja syömään ja se oli aika ihanaa! Kuitenkin ollaan myös panostettu ihan niihin perusiltoihin lasten mentyä nukkumaan. Ollaan lähekkäin, jutellaan ja läsnä toisillemme. Vähän tosin olisi reenattavaa sen suhteen, ettei ne puhelimet eksyisi käteen enää niin usein, kun ollaan kaksin. Samperin some.

10 . Rakasta rajoitta ja näytä kuinka tärkeä toinen on. ”Rakastan sua” – ei se lause kulu ikinä, eikä sitä voi liikaa toiselle sanoa. Me kerrotaan se toiselle vähintään kaksi kertaa päivässä. Aamuin illoin. Rakkaus täytyy myös näyttää, ja ne arjen pienimmät jutut on meillä ainakin koko homman suola. Se että toinen laittaa illalla hammastahnan harjaan valmiiksi, kun tuut nukkumaan myöhemmin. Se että toinen tekee lempiruoan valmiiksi työpäivän jälkeen. Se että toinen lataa aamukahvin sulle valmiiksi. Se että toinen kiirehtii töistä kotiin lasten kanssa, että sä ehdit käydä urheilemassa. Se että toinen kuuntelee sun vuodatukset väsymyksestä ja raskauskiloista. Se että toinen tsemppaa sua tavoittelemaan unelmia joka päivä… Tätä listaa voisi jatkaa varmaan loputtomiin!

Eka asia mihin meiän pitää tehdä heti parannus on se, että otetaan äkkiä perhekuvia ja tuoreita yhteiskuvia muutenkin! Niin kuin näette, niin äkkiseltään en löytänyt kovin tuoretta matskua koneelta postauksen kuvitukseksi. Pitäisiköhän sitä jopa kesäksi varata ihan oikea perhekuvaus ja samaan settiin ottaisi myös Noelin 1-vee kuvat? Olisi ihana saada kotiin seinälle kaunis potretti koko perheestä!

Mutta joo siinäpä meidän selviytymisvinkit – mitä ootte mieltä? Uupuuko joku tosi olennainen? Meillä on hyvin pärjätty näillä ja vaikka vauvavuosi elokuussa päättyykin, niin nää teemat säilyy varmasti tulevaisuudessakin. Parisuhde on äärettömän arvokas, joten sitä on hyvä helliä ja huoltaa!

Seuraa blogiani, FacebookissaBloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.

Avainsanat

Kommentit

Ja älkää vaa tehkö sitä mitä kuulee vauvan tulon jälkeen; heittäkö toista pihalle huoneesta ja sängystä. Meillä ku edelline synty nii otettii vauva viereen.. Siinä se nukku tyytyväisenä mutta molempia alko kiukuttaa kummasti vähän kaikki. Siirrettii vauva seinän viereen ja nukuttii ite lähekkäin.. Kyllä se oli tarpeen 💖

Hyviä vinkkejä, jotka toimii kun parisuhde on balanssissa ja jaksaminen vielä kohtuullista. Kuitenkin jos tilanne on todella raskas, ns. ääritilanne, unenpuute ja väsymys alkaa olla jaksamisen rajoilla, tuollaiset vinkit on sanonko mistä. Siinä vaiheessa kun yrittää vain selvitä päivästä toiseen, pysyä hengissä ja pää suhteellisen kasassa, on se parisuhde mielessä viimeisenä, kun resurssit ei sinne asti yksinkertaisesti riitä vaikka haluaisi.

Tiedän sen kokemuksesta. Yhden lapsen jälkeen oli raskasta mutta siedettävää (myös ihanaa vauva-arkea), jaksoimme pyrkiä parisuhteessakin noihin tavoitteisiin. Toisen jälkeen olinkin niin väsynyt että menin joka ilta nukkumaan itkien väsymyksestä ja vihasin jokaista kanssaolijaa tällä maapallolla väsymyksen takia, siinä ei paljon parisuhdevinkit kiinnosta kun ainoa toive on pitää oma pää kasassa ja selvitä päivästä. Tuolloin mietin joka päivä eroa, että saisin edes JOSKUS levätä kun lapset olisivat isällään. Halusin vain nukkua. Ilmaisin kyllä asian miehelle päivittäin, mutta pitkät työpäivät aiheuttivat vain katkeruutta miestä kohtaan.
Tilanne oli se, että miehen oli hoidettava työt (välillä töissä koko lasten hereilläoloajan) ja minulla ilman minkäänlaista tukiverkostoa oli selvitä yksin.
Kiinnostiko parisuhde pätkääkään? Ei.
Selvittiinkö? Selvittiin. Mutta ei enää ikinä.. lapsiluku oli siinä!

Tosi hyvät vinkit! Ei ole meillä vielä vauvaa tulossa, mutta näitä voidaan soveltaa ihan arkeen ilmankin vauvaa. Ehdottomasti täytyy myös laittaa nämä ylös sitten kun se vauvakin päättää tulla 😉 Ihanasti kirjoitettu <3

Kaikki höpötti raskauden aikaan sitä kuinka parisuhde muuttuu, kuinka riitelee väsyneenä enemmän, kuinka eroaminen vauvvavuotena on yleistä jne. Mutta meillä ainakin parisuhteemme voi entistä paremmin lapsemme myötä ♡
No ehkä tähän vaikuttaa kyllä millainen pariskunta on kyseessä (riitelikö ennen lasta jo paljon), kuinka puhaltaa yhteen hiileen, onko vauvalla koliikkia tai nukkuuko yöt hyvin yms. Mutta hyviä vinkkejä kerroit 🙂

Tosi hyviä vinkkejä! Itse lisäisin vielä huumorin tuohon listaan. Sen olen huomannut auttavan kun osaa ottaa huumorilla sen päivän seitsemännen kakkavaipan joka alkaa tuoksumaan juuri kun on päästy koko porukka ulos pihahommiin 😀 onneksi meillä varsinkin miehellä tuo huumorin kukka jaksaa kukkia joka päivä, väkisinkin se tarttuu 😊

Tää on totta! En ois hoksannut ite,mut tuo tosiaan puuttui listasta. Vaikka onhan se niinkin,että ku väsymys ylittää tietyn rajan, Niin siinä vaiheessa ei enää huumori auta.:E
Mutta pääosin huumori auttaa.:)

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *