PERHELIFESTYLE JA LAPSET
20.3.2017

YHTÄ TIHEÄN IMUN KAUTTA & PARI AJATUSTA IMETYKSESTÄ

YHTÄ TIHEÄN IMUN KAUTTA & PARI AJATUSTA IMETYKSESTÄ

Musta tuntuu että meillä on koko tähän astinen vauvavuosi ollut Noelin kanssa yhtä tiheän imun kautta. Ei ole paljon nimittäin kiinteiden aloittelut vaikuttaneet siihen, kuinka usein poika tankkaa myös tissimaitoa. Noel käy edelleen, vielä seitsenkuisena päivän aikaa varmaan sen 8-10 kertaa rinnalla ja öihin mahtuu syöttöjä 3-5. Ruokailujen lukumäärä riippuu tietysti siitä, miten soseita on uponnut ja kuinka kauan hän malttaa syödä rintaa kerralla. Juuri tänään sanoinkin ystävälleni, että Noel syö tällä hetkellä varmaan yhtä paljon tissiä mitä Mila söi about vastasyntyneenä. Sitten ystäväni heittikin hyvän huomion, että söisikö pojat enemmän kuin tytöt vielä vanhempinakin? Voihan se olla, mutta luultavasti myös hyvin pitkälti vain vauvasta kiinni ja siitä kuinka aktiivinen bebe on kyseessä – eli kuinka paljon energiaa pieni päivän aikana tarvitsee. Vai mitä luulette, millaisia kokemuksia sieltä löytyy?

Moni teistä varmasti muistaakin mun aiempia ajatuksia imetyksestä ja kuinka tärkeänä ja hienona juttuna pidän sitä. Oon todella onnellinen, että Noelin imetys on sujunut tähän asti niin valtavan hyvin, eikä mitään suihkutissejä suurempia ongelmia olla koettu. Maitoa on tullut tarpeeksi ja enemmänkin. Ja on se vaan hieno fiilis, kun voi itse tarjota vauva-ajan pääasiallisen ravinnon omasta takaa. Imetys on paitsi todella upeaa, mutta voi olla samaan aikaan, etenkin ensimmäisinä kuukausina myös hyvin vaativaa, aikaa vievää, sitovaa, raskasta, välillä hankalaakin ja täynnä kaikenlaisia vaiheita. Ihan niinkuin vauva-aika yleensäkin. Etenkin ensimmäistä kertaa äidiksi tulevia pitäisi mielestäni infota näistä imetysasioista enemmän. Maltti on valttia tässäkin lajissa ja onneksi neuvoloissa jatkuvasti panostetaan enemmän imetystietouteen ja sen jakamiseen! Harmittavan usein sitä kuulee nykyään, kuinka imetys on lopetettu jo varhaisessa vaiheessa puhtaasti tiedon vähyyden vuoksi, kun ei apua ei ole saatu tai sitä ei ole osattu pyytää. No onneksi suunta on oikea!

Kuinkas olen sitten ajatellut tätä meidän imetystaivalta jatkaa? No ainakin sinne vuoden ikään, sitten katsotaan ihan fiilispohjalta missä vaiheessa Noel olisi itse valmis lopetteluun. Milan kanssa homma vietiin hissuksiin loppuun ja 1v4kk iässä tyttö söi viimeisen kerran rintaa. Luultavasti samoin tullaan toimimaan nyt Noelinkin kanssa, eli aika lapsentahtiin mennään. Onneksi sinne on vielä aikaa, ja imetystaivalta on edessä vielä kuukausia!

Mielenkiinnosta kuulisin, kuinka pitkään teillä on imetystouhuja jatkettu? Onko lopetteluun ollut joku varsinainen syy, vai onko imetys loppunut lapsen toimesta?

Ihanaa uutta viikkoa sinne <3 Täällä tuli tänään vielä lunta, mutta jospa se kevät tekisi paluun ihan pian!

Seuraa blogiani, FacebookissaBloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.

Avainsanat

Kommentit

Esikoista imetin 9 kk, jonka jälkeen maidontulo hiipui olemattomiin (olin n. 16 raskaana silloin).
Tätä kakkosta imetän sitten vieläkin, ikää nyt 2 v 2 kk 😀
Ja jatkuu kunnes tyttö itse on valmis lopettamaan. Aluksi tavoite oli, että kun sais sen vuoden täyteen. Kun vuosi tuli eikä ollut mitään syytä lopettaa niin jatkettiin vaan. Sitten tuli ajatus, että oispa hienoa jos WHO:n suositus tulis täyteen. Ja tulihan se! Sen mukaan ollaan kokoajan menty mikä on parhaalta tuntunut.

Essi

Hei ihan mahtavia imetystaipaleita! Saat olla kyllä ylpeä ja ihana suhtautuminen muutenkin imetykseen Elina <3

Meidän poika ei kyllä ikinä ollut mikään tissimaakari eikä tiheenimun kausista ollut tietoakaan, rintaraivareita sitten senkin edestä. Uskon siis, että on ihan puhtaasti lapsikohtanen asia.

Meillä imetys loppui myös 1v4kk ihan pojan omasta halusta. Kävi viimeisen kuukauden jo harvakseltaan ja piti päivän taukoja, kunnes lopetti kokonaan juuri ennen päiväkodin aloitusta. Itse olin ajatellut jatkaa kun ajattelin sen olevan tärkeää kaiken muutoksen keskellä, mutta oon tyytyväinen kun lopetus tapahtui ihan pojan halusta ja ehdoilla.

Myönnän häpeillen miettineeni silloin kun Milaa vielä imetit, että kylläpä imetät pitkään ja niin isoa lasta. Ihmettelin, miksi. Kaikki omat imetys ajatukset karisi oman imetystaipaleen aikana ja löysin itsestäni jopa pienen laktivistin. Koska imetys <3

Tiia

Essi

Varmasti joo lapsikohtaista, meillä taas noita raivareita ei oo ollut oikeastaan kummallakaan. Hankaloittaa imetystä ihan varmasti ikävästi, kun toinen ei rauhoitu rinnalle ja huutaa vain pää punaisena. Hienostihan siellä silti on imetystaival jatkunut pitkään <3

Ja noi ajatukset on varmaan ihan normaaleita, jos itsellä ei vielä ole ollut kokemusta imetyksestä vähän pidempään. En itekään suunnitellut Milaa imettäväni ihan niin pitkään, mutta mentiin fiiliksen ja tunteen mukaan <3 saa nähdä kuinka pitkään Noel haluaa jatkaa 🙂

Meillä esikoisen imetys tyssäsi jo 3kk iässä juurikin sen takia ettei mitään tietoa ollut, eikä osannut sitä etsiä. Toisen kohdalla halusin onnistua ja etsin netistä tietoa enemmän. Imetys lopetettiin 1v5kk iässä, koska yöt oli pelkkää tissillä roikkumista 😆 Yötkin parani heti kun ei ollut enää maiton tarjolla ja ruoka rupesi maistumaan myös päivällä 😊

Esikoisen imetys päättyi, kun sairastuin pahaan ruokamyrkytykseen, kun tytär oli 14kk ikäinen. Kuopuksen imetys kesti 2v. Hänet ihan aktiivisesti vieroitin rinnalta kun söi vielä öisinkin ja piti itse jaksaa päivät töissä. Imetys on maailman luonnolisin ja kaunein asia. Kiitos Essi kun toimit imetyksen edistäjänä jakaen tietoa ja omia kokemuksiasi!

Hienoa että imetys sujuu! Meillä myös 7kk ikäinen vauva ja pikkuhiljaa on imetyskerrat vähenneet/vähennetty kolmeen kertaan päivässä. Unikoulun myötä yösyömiset jäi pois 6kk ja sitten olen alkanut ihan tietoisesti vähentämään kun on vaan tullut sellainen fiilis että tää vois nyt tässä jo pian olla! (Imetysliivit roviolle) 🙂 mutta kiva lukea myös ajatuksia pidemmistä imetysajoista, tsemppiä ja kevään valoa!

Kiva postaus! Mulla on kans ollut tällaisia jatkuvasti tissitteleviä vauvoja. Halusin imettää lapsentahtisesti, mutta välillä tuntui, että mentiin jo vähän liikaakin lapsen ehdoilla, kun raivarit saattoi tulla jos ei heti saa tissiä kun haluaa. Vanhempaa imetin 1 v 9 kk ja nuorempaa lähes 1 v (reilu11 kk kuitenkin). Uskon että imetyksestä on paljon hyötyä, mut välillä oli kyllä rasittavaa olla imetyksen takia aina se ykkösvanhempi, jonka oli vaikea päästä käymään missään. Molemmat oli imetyksen ajan tosi nihkeitä isänsä hoitoon ellen minä ollut aivan vieressä. Kuopuksen kanssa lopetin imetyksen puhtaasti yöunien takia siihen vajaa vuoteen, koska olin vain niin väsynyt. Pidimme hänelle lempeää unikoulua jo aiemmin, mutta niin kauan kun tissiä sai päivällä, hän ei tajunnut että miksei yöllä saa. Unet alkoi sujua vasta imetyksen lopetettua kokonaan. Mun on ollut pakko ottaa molempien kohdalla ”kerrasta poikki” tyyppinen lopetus, koska muu ei meillä vaan toiminut. Toivoin kyl, et lapsi olis itse halunnut vierottua, mut lempeestä ohjaamisesta huolimatta ei ollut merkkejäkään siihen suuntaan. Noista kahdesta kokemuksesta kyllä se 1 v imetys sopi mulle paremmin, koska sen ikäinen unohti myös tissin nopeammin kuin lähes 2 v. Ihania imetysmuistoja kuitenkin jäi, ja olen onnellinen että sain kokea sen.

Meillä lapsi kohta 1 v 7 kk ja nyt ollaan lopettelemassa imetystä, vielä kk sitten lapsi kävi melko tiuhaan, siis saattoin käydä 15 krt maistelemassa, vaikkei varsinaisesti syönyt. Alle vuotiaana maito oli kyllä todellakin pääasiallinen ravinto, kiinteitä meni tosi vähän, mutta en siistä ottanut stressiä, alle 1 v lapsi kävi kyllä kevyesti yli 12 krt ihan syömässä. Töissähän olen käynyt siitä asti kun lapsi täytti 1 v, että se ei ole juuri meidän imetykseen vaikuttanut, syö entiseen tapaan kun olen kotona ja muuten juo vettä tai lehmänmaitoa. Syy imetyksen lopettamiselle on se, että odotan toista lasta rv 20 ja imetys ei tunnu enää minusta kovin hyvältä ja maitoakaan ei tule juuri lainkaan, lapsi käy siis lähinnä rintaa imemässä ja läheisyyttä tankkaamassa. Nyt on selvästi sellainen kausi, että lapsi alkaisi olla valmis lopettamiseen. Enää en itse tarjoa ja nyt on muutamama päivänä käynyt vain 1-2 krt rinnalla, joten olen luottavainen. Tandemiakin mietin, mutta toisaalta se ei nyt niin kivalta itsestä tunnu, vaikka vaihtoehto sekin on. Minulle imetys on ollut aika selviö, vaikka helppoa se ei aina ole ollutkaan, jos en olisi raskaana saattaisin jatkaa pitempäänkin vielä.

Meidän 7kk poika vetelee tissiä edelleen todella tiheästi (en oo ees laskenu monesti, parin tunnin välein?) yötä päivää. 😴 Ei oo kiinteät vaikuttanut, vaikka niitäkin kiskoo kaksin käsin 😅 öihin alkaisin jo kaivata vähän pidempiä unipätkiä kun alan olla aika loppu😁 Ootko sä ajatellut unikoulua vai vieläkö jaksat yösyömisistä huolimatta?

Ajatuksena mulla on imettää niin pitkään kun lapsi haluaa☺️

Meillä toinen imetys kesti vain 4kk oman sairastumisen vuoksi ja toinen 1,5 vuotta. Nuorempi on poika, joka teidän pojan tapaan söi useasti vielä aika vanhanakin :€
Yöimetyksiä oli tuo 3-5 vielä yli vuotiaana.. en ole mikään unikouluihminen (en vaan jaksa toista pakottaa), joten yöimetykset loppui kevyellä painostuksella (=siirtäminen omaan sänkyyn) vasta 1 v 2 kk! Mut siitä lähtien on nukkunut 12 h heräämättä! Mun vinkki on, että imetä vaan kun poika haluaa :). Poikaa imettävän maidossa on muuten todettu olevan enemmän proteiinia, joten kyllä se sukupuoli vaikuttaa!

Imetysaiheisia juttuja on aina kiva lukea, kun on näin positiivisesti kirjoitettu! 🙂 Mulla on imetettävät 8kk ja kohta 3v, tandemina menty siis jo jonkun matkaa. Alunperin tavoitteena esikoisen kanssa oli 1v, sitten who:n suositus 2v ja sitten se on vaan jatkunut. Tärkeä juttu isosiskolle myös, enkä ole hennonut nyt lopettaa kun pienempikin saa. Näyttää nyt kuitenkin pikkuhiljaa tästä hiipuvan! Nykyään isompi siskoksista käy rinnalla ehkä kerran päivässä, pienempi varmaan aika saman verran kuin Noel. Toivoisin, että molempien kohdalla lopetus tapahtuu, kun lapsi on siihen valmis ja lopettaminen tapahtuu heidän omasta tahdostaan 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *