PERHELIFESTYLE JA LAPSET
6.2.2017

Alkuviikon fiiliksiä & nopeat herkkusämpylät

Alkuviikon fiiliksiä & nopeat herkkusämpylät

Ohops! Johan venähti postausväli turhan pitkäksi taas. Loppuviikko oli yhtä tukka putkella menoa. Oli kampaajat ja ripsihuollot – ja tekipä muuten hyvää vähän panostaa itseensä pitkästä aikaa! Ja viikonloppuna juhlittiin sitten parit ystävien valmistujaiset. Tää mama vietti illan aikuisessa seurassa ja jo se muutama skumppalasi sai aikaan sen, että eilinen meni kyllä aikamoisen väsymyksen kourissa. Samalla huomattiin myös se, ettei Noel tosiaankaan ole vielä valmis sen pidempiin erossa oloihin. Yöunille nukahtamisesta ei kotona isin kanssa ollut tullut oikein mitään, mutta ei sen puoleen, myös mulla oli vaikeuksia nauttia ”vapaa illasta” ja tulinkin suunniteltua aiemmin jo kotiin. Ehkä sitten keväällä/kesällä voi kokeilla uusiksi, kun poika tuosta vielä vähän kasvaa ja eroahdistus hellittää.

Aikamoiset pakkaset alkoikin paukkua ainakin meillä täällä päin uuden viikon kunniaksi. Tää maanantai on mennytkin käytännössä sisätiloissa, paitsi Noel nukkui parin tunnin päikkärit aamupäivällä vaunuissa terassilla. Mikähän siinä onkin, että mitä kylmempi, sitä paremmin nuo pienet tuntuvat nukkuvan ulkona? Pakkasrajana oon pitänyt kyllä sitä -10 astetta ja sitä kylmemmällä en vauvaa ulos laita nukkumaan. Mites muilla, posottaako muiden vauvat pakkasilla pisimmät päikkärit ulkona?

 Sisäpäivistä otetaankin usein kaikki irti ja puuhaillaan kaikenlaista ja yritetään keksiä mahdollisimman paljon erilaista tekemistä. Tänään Mila kerkesi leikkiä lääkäriä ja ravintolaa, järjestellä oman huoneen, piirrellä, jumpata ja tanssia, katsoa Frozenin, muovailla muovailuvahoja, auttaa pyykkien kanssa ja tyhjensi myös mun kanssa astianpesukonetta. Välipala-aikaan tytön suusta kuului myös toive sämpylöistä ja kaakaosta ja eihän siinä auttanut kun alkaa toimeen yhdessä. Pikasämppärit tulille ja parinkymmenen minuutin päästä herkkuvälipala oli valmis. Olinkin jo täysin tämän ohjeen unohtanut (tai oikeastaan kokonaan itsetehtyjen sämpylöiden ihanuuden!), joten jotta näitä muistaisi leipoa useammin niin jaetaan ohje myös tänne!

NOPEAT HERKKUSÄMPYLÄT ILMAN HIIVAA

3,5dl vehnäjauhoja

1,5dl ruis/grahamjauhoja

1rkl leivinjauhetta

n. 1tl suolaa

3dl maitoa

1-2rkl hunajaa/sokeria/siirappia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja hunaja/siirappi. Pyörittele taikinasta jauhoisilla käsillä n.10 sämpylää. Laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele munalla jos haluat ja ripottele sämpylöiden päälle myös halutessasi siemeniä/juustoraastetta/kaurahiutaleita yms. Paista 200asteessa uunin keskitasolla 12-15minuuttia. Nauti mieluiten heti!

Tän päivän sämpylät tehtiin tosin pelkistä vehnäjauhoista, kun muita ei tähän hätään kaapista löytynyt. Mutta tosiaan jos koklaatte, tulkaa kertomaan mitä piditte!

Huomenna olisi tullut muuten neljä viikkoa herkkulakkoa täyteen, mutta viikonloppuna löysäsin suunnitellusti, kun oli aihetta juhlaan. Myös olo alkoi selkeästi keventyä ja paino ehti lähteä mukavasti laskusuuntaan noiden viikkojen aikana. Motivaatio siis vain kasvoi jatkaa tällä linjalla! Liikunnasta ja ruokajutuista kirjoittelen taas ihan pian lisää, joten jos aihepiiri kiinnostaa – pysykää kuulolla 🙂

Seuraa blogiani, FacebookissaBloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.

Avainsanat

Kommentit

Kiitos sämpyläohjeesta! Oli ihana herkku sunnuntain aamiaiselle. Meiltäkin löytyi vain vehnäjauhoja ja nekin loppuivat kesken, jatkoin kaurahiutaleilla ja ai että, miten hyvää tuli! 🙂

Kiitos sämpyläohjeesta! Täällä mentiin hiivaleipäjauhoilla ja kaikille maistui iltspalaksi. Arkipostauksia on ehdottomasti kiva lukea varsinkin kun itsekin mammalomalla kotona 🙂

Kiitos Essi sämpylä-ohjeesta! Nämä olivat aivan huippu-juttu arki-iltaan! Sämpylät valmistui tuossa tuokiossa arkikokkailun yhteydessä. Käytin graham- ja täysjyvävehnäjauhoja ja pinnalle sirottelin sadonkorjuu-puurohiutaleita 😍

Todellakin pihalle vielä -20°:ssa! Nykyajan vaunuissa kyllä tarkenee, enkä kyllä ikinä ole tuonut palelevaa vauvaa unilta sisälle.
Pakko kyllä kummastella sämpylöitä: pullaa ilman kardemummaa! Paljon leiponeena voin luvata, ettei mikään leipä/sämpylätaikina mene pilalle vaikka sen tekee ihan ilman vehnäjauhoja. Itse korvaan aina ohjeen vehnäjauhot hiivaleipäjauhoilla. Ja sitten lisäksi tarvittaessa muita jauhoja tai leseitä. Meillä on vuosia tehty pannari ja vohvelit myös hiivalepäjauhoihin, samoin suolaiset piirakkapohjat. Vehnäjauhoja käytän ainoastaan makeaan leivontaan.
Näin saa helposti lisättyä ravintoarvoja.

Meilläkin mennään -20 asteessakin ulos. 🙂
Oi, eipä ole tehty sämpylöitä aikoihin! NAM!

Essi

Ehkä sitä itsekin sitten rohkaistuu tuon pakkasen kanssa, toppaa vaan vauvan tarpeeksi tuhdisti 😀

Oonkin ettiny nopeeta sämpylä ohjetta minkä tehdä vaikka aamupalaksi. Tuleeko niistä tosiaan pehmeitä ilman nostatusta?
Meillä menee vauva (tosin 10kk jo) kyllä vielä reilu -20 asteessakin päikkäreille ulos, kerroksia vaan päälle.

Essi

Nää kyllä maistuu meidän koko porukalle. On ehkä vähän tiiviimpiä kun hiivalla kohotetut sämpylät. Kokeile mitä tykkäät 🙂

Okei. Juuri tuossa luinkin yhden artikkelin, ettei lastenlääkärinkään mukaan ole oikeastaan tiettyä pakkasrajaa. Kun on tarpeeksi päällä niin pärjää kovemmillakin asteilla 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *