PERHELIFESTYLE JA LAPSET
16.12.2016

Neljäkuinen

Neljäkuinen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERASiinä se napottaa, meidän NELJÄkuinen. Ihan hullua tää ajan kulu. Oikeasti! Yksi neljäsosa jo vauvavuodesta menty, ja se tuntuu hurjalta. Noel kasvaa silmissä ja oppii joka päivä vähän jotain uutta. Parin kuukauden päästä ollaan jo niin isoja, että saa istua jo syöttötuolissakin. Tää krooninen vauvakuume ei kyllä tästä ainakaan laannu, kun tuo oma vauva kasvaa niin niin nopeaa.

Noelista on kuoriutunut  erittäin sosiaalinen tapaus ja nykyään pikku-ukko on myös tosi kova höpöttämään. Hän tykkää jokellella  erityisesti aamuisin ja iltaisin, ja kovimmat juttutuokiot käydään ylivoimaisesti ruokapöydässä arki-iltoina, kun Niko on tullut töistä. Isille ilmeisesti höpötellään kaikki päivän menot ja meiningit silloin isojen hymyjen kera. Noel on yhtä aurinkoinen tyyppi muutenkin kuin siskonsakin.

Uusia taitoja alettiin oppia heti kolme kuukautta täytettyä. Vain muutama päivä viime tasakuukauden täytyttyä Noel oppi kääntymään. Meno halut on sen jälkeen olleet ihan älyttömät ja välillä ihan naurattaa kun mini jumppaa lattialla menemään. Välillä siinä hermotkin menee kun ei pääse eteenpäin, mutta on se tuottanut tulostakin. Uskokaa tai älkää, niin nyt tää nelikuinen menee jo mittarimatona eteenpäin, pyörii viisarina ympäri ja kierii pitkin lattioita. Huhuh, taitaa olla hätäinen tapaus. Pari päivää sitten hän löysi myös varpaansa, ja ne on muuten kova juttu. Joka välissä pitäisi niitä päästä vähän kutittelemaan.

Käytiin eilen neuvolassa ja vuorossa oli neuvolalääkärin tsekkaus. Kaikki oli jees, mutta vähän oli painoa ja pituutta tullut niukasti nyt viime kertaan. Noel painaa nyt 6600g ja pituutta on kertynyt 62,6cm. Siro poika siis, ja itse uskon, että kasvu varmaan tasoittuu tulevana kuukautena, sillä niin Milankin kanssa meni. Jos toisella kertaa neuvolassa oli kasvettu nihkeästi, seuraavalla kerralla olikin sitten kasvupyrähdys otettu. Niukan kasvun vuoksi lääkäri vain alkoi puhua, että soseet olisi hyvä aloittaa viimeistään 5kk iässä, mikä tietysti jäi harmittamaan, kun oma toive olisi täysimettää sinne puoleen vuoteen. Katsotaan ja kuulostellaan, ei kai tässä nyt mitään hätiköityjä päätöksiä onneksi tarvitse tehdä, kun vauva on todella tyytyväinen ja yöt on hyviä.

Mites muuten muilla, onko neuvolassa oltu ihan OK jos toive on ollut imettää 6kk? Vai onko ollut painostusta soseiden aloitukseen? Olisi mielenkiintoista kuulla miten paljon erilaisia suosituksia äidit saa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Loppuun vielä Noelin tyylinäytettä siitä miten täällä mennään eteenpäin. Ja tietenkin ihan hikipäässä 😀

Kivaa viikonloppua sinne! Miettikää, enää viikko JOULUUN <3

Seuraa blogiani, FacebookissaBloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.

Avainsanat

Kommentit

Onneks moni olikin sanonut tosta maidon vs. soseiden ravintoarvoista! Eli minäkää en hoppuilisi, vaan tehostaisin imetystä 🙂 meillä on pari viikkoa vanhempi poika, joka kasvaa kaikilla plussakäyrillä, toisin kuin veljensä. 😀 oli 5kk neuvolassa 71cm ja 8600g, saa nähä millai jättiläinen kuopuksesta kasvaa ja ottaako isoveljensä kiinni, ikäeroa kuitenkin 1v10kk

Meillä poju on myös 4kk ja paino 6600g pituus 64cm ja kehoittivat neuvolassa aloittamaan soseet heti imetyksen rinnalle. Lounas- ja päivällisaikaan nyt aloitettu pikkuhiljaa maistelemaan kasviksia. Ei jaksa liikaa niistä stressata, koska sopusuhtainen siro poika on ja maito maistuu 😀

Moikka! Meillä kanssa 4kk ikäinen poika ja neuvolassa sanottiin, että vaikka antais soseita vähän maistella jo nyt, niin silti pidetään täysimetettynä, kun määrät ei niin suuria ole ja ehkäpä niitä näin alussa annetaan vaan totuttamismielessä, eikä siinä mielessä, että maha täytetään niillä 🙂

Ihana ja suloinen poika <3 hän on niin sun näkönen 🙂

Meillä juuri 6kk ikäinen tytteli ja nyt vasta alkanut ruoat kiinnostamaan kunnolla. Paino noussut tähän asti hyvin rm:lla, mutta kovin jo malttamaton ruokia maistelemaan. Hyvin pärjättiin tähän asti vaikka kiinteistä jo keskusteltiin 4kk neuvolassa. Nykykäsityksen mukaan nähtävästi suojaisi allergioilta paremmin aikaisemmin aloitettuna. Mutta niiltä ollaan itse säästytty vaikka myöhään ruoat aloitettu. Vauveleilla niin paljon uutta aktiviteettia että syöminen voi jäädä vähemmälle, lisää rinnantarjontaa ja riittävän pitkä imetys per rinta takamaidon saamiseksi niin varmasti mamma riittää hyvin vielä. Jos ei niin sitten vain ruokakattila porisemaan:)

Komppaan edellisiä, jotka ovat tuoneet esille tuon soseiden vs. maidon ravintorikkauden. Ei taida olla kaikilla lekureilla ihan imetysoppi hallussa 🙂 Vaikka kai he voisi ihan maalaisjärjelläkin päätellä, että painoo nostattaakseen alkaisitko itse korvaamaan rasvaista maitoo porkkanalla, vai yrittäisitkö juoda vielä vähän enemmän sitä maitoo 😀

Ei kannata hätäillä kiinteiden kanssa. Edelleen voit hyvin imettää sinne 6 kk ikäiseksi saakka, tuo notkahdus on imetetyllä lapsella enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja teillä lisää vielä tuo liikkumisviettikin pojulla! Suosituski on 6 kk täysimetys ja sit ku on valmiudet kiinteisiin, osaa istua, hamuaa ruokaa suuhun ja osaa viedä sen käsillä suuhun nii voi aloitella kiinteitä ja sormiruokailua. Nou panik!

Ihana vauva 🙂 Tuo että 4kk neuvolassa on tullu vähä niukemmin painoa on tosi yleistä inetetyillä! Erityisesti vielä teiän pojan tapauksessa ku on jo noin liikkuvainen. Meiän pojalle kans 4kk neuvolassa oli sama juttu ja lääkäri sanoi että soseet ois hyvä alottaa. No mähän sanoin et käykö et tehostan imetystä otetaan painokontrolli kahen vkon päähän. Se kävi ja ku olin kattonu et poika viihtyy pidemmin rinnalla ja syö vähä useemmin niin painoa oli tullu tosi hyvin. Meiän poika oli tosi malttamaton ku imetin istuma-asennossa mut ku imetin sängyllä maaten nii maltto syödä pidempään. Moni myös kritisoi sitä et miks peruna olis ravintorikkaamapaa 4- tai 5-kuiselle ku rasvanen äidinmaito?! Ku lääkärit niin usein hoputtaa alottamaan kiinteitä just tossa iässä.

Essi

Kiitos viestistä <3 Näin mä myös vähän oon itse pähkäillyt, että tosiaan tuo liikkuvaisuus on varmasti yksi isoin tekijä tähän asiaan. Täytyy nyt entisestään tehostaa imetyksiä, vaikka paljon meillä vieläkin vietetään aikaa rinnalla. Ja muuten toi imetysasento on tosi hyvä pointti, kiitos siitä. Nyt kun aloin ajatella, niin makuullaan meilläkin syödään rauhallisimmin ja pisimpään! 🙂

Niin on äidin näköinen poika noine isoine silmineen <3 äkkiä se aika menee. Toisaalta haikeaa ja toisaalta ihanaa. Munkin vauva täällä kävellä taapertaa ja ens kuussa juhlitaan 1veet, ihan uskomatonta miten yksi vuosi vaan pyörähti..

Essi

Voi ei, ihana kuulla että mun näköäkin löytyy <3 tuntuu että nytkin monet väittää Nikon näköiseksi, vaikka me ollaan ehkä sitä mieltä, että mun puolelta on tässä pojassa nyt piirteitä enemmän, kun taas Mila on niin kopio Nikosta. Hurjaa tosiaan, vastahan teidän tirppanakin syntyi!! Onnea jo vähän etukäteen <3

Ihana Noel ? Meidän 4kk poika on 60cm ja 5760g ? Pikku kirppu ? Alussa paino ei meinannut nousta kunnolla, nyt viimeset pari kk 1kg/kk. Neuvolassa sanoin että haluan imettää 6kk asti ja mainitsin myös ettei pojalla ole mun mielestä vielä edes valmiuksia kiinteisiin. Kovasti silti th markkinoi niitä soseita, enkä jaksanu ees sanoa että aiotaan sormiruokailla ? mua ihmetyttää vähän että miks niukkaan painonnousuun tarjotaan ratkaisuks kiinteitä, kun ei se lusikankärjellinen porkkanasosetta ketään lihota? Imetyksen tehostamista vaan jos haluat 6kk asti imettää ☺️

Essi

Voi näitä sinttejä <3 Ehkä ne sitten ottaa kiinni vähän myöhemmin, ja pääasia että kuitenkin kasvavat omaa tahtiaan! ja siellähän on nyt kasvettu tosi hyvin. Ja toi on kyllä tosiaan ihmeellistä, oon itekin miettinyt ihan samaa! 😀

Kai tääkin on ns.ainainen puheenaihe. Mutta siis ihmetyttää miten useasti suositukset muuttuvat, miten on terkkarista kiinni mitä mieltä on kiinteiden aloituksesta jne. 3kk neuvolassa (eri terkkari) sanoi että suositus on 6kk täysimetys mikäli kasvaa hyvin, ja nyt eilen 4kk neuvolassa kysyttiin ollanko maisteltu ja mitä ajattelen asiasta. Kun sanoin etten oikein tiedä, et jotenkin ajattelen et vois alkaa jo maistelemaan niin voi alottaa vähän rauhassa kun jos odottaa sinne 6kk niin sit mennään enemmän vauhdilla eteenpäin… siihen terkkari totesi että joo, taas on suositukset muuttuneet ja suositellaankin alotettavan maistelut jo 4kk iässä. En tiedä mitä olisi sanonut, jos olisin sanonut etten vielä halua. Luultavasti olis alkanut puhua aloittamisen puolesta, sen verran nopeasti edellinenkin vastaus tuli 🙂 suloinen poika teillä! Kivaa viikonloppua 🙂

Essi

Taitaa olla suosituksia niin monia kun on neuvoloitakin 😀 No ei sentään, mutta jänniä nää jutut kyllä on!

Kiitos kovasti, ja samoin sinne <3

Meidän neuvola on aina ollut tosi kannustava imetyksen suhteen ja todellakin olisi saanu täysimettää 6 kk. Itse tosin aloitin kiinteät 5,5 kk, mutta siis meni todella kauan, useita kuukausia ennen kuin määrät nousi ja sitä voisi kunnon ruokailuksi kutsua 🙂

Monesti olen lukenut imetyksen tuen sivuilta, että täysimetetyillä on usein painon notkahdus tuossa 4 kk paikkeilla.

Essi

Kannustavaa meilläkin on ollut tähän asti, mutta katsotaan nyt mitä sitten 5kk neuvolassa sanovat ja mikä oma fiilis on 🙂 Toi painon notkahdus 4kk iässä oli mulle ihan uus juttu, kiitos tästä, helpotti mieltä <3

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *