ruoka & leivonta
3.10.2016

Korvapuustipäivä & tuunatut puustit

Korvapuustipäivä & tuunatut puustit

Kaupallisessayhteistyössä K-ruoan kanssa.

Kansainvälistä korvapuustipäivää vietetään huomenna 4.10. Sen kunniaksi meilläkin leivottiin pullaa pitkästä pitkästä aikaa ja korvapuusteja tietenkin. Tällä kertaa perinteinen puusti sai kaverikseen myös tuunattuja versioita ja ai vitsi että olikin herkkuja!

korvapuusti6 Leivon harvoin. En siksi ettenkö osaisi vaan siksi, ettei tulisi herkuteltua turhan usein. Korvapuusteja leivoin itseasiassa nyt toista kertaa elämässäni! Eka kerta meni ihmeen hyvin,  ja puustit olivat lähes täydellisiä. Puusti on parhaimmillaan mehukkaana, rapsakalla kuorella ja runsaalla kanelitäytteellä. Kuivaa pulla ei missään nimessä saa olla. Toinen kerta meni myös nappiin, vaikka peruspuustiin haettiin uusia viboja parilla tuunauksella. Miltä kuulostaa kuppipuustit tai herkullistakin herkullisemmat kuorrutetut kanelipullat, eli jenkeistä tutut cinnamon bunsit?

korvapuusti korvapuusti2Pullataikinan ohjeen olen joskus aikoinaan kirjoittanut muistiin ja tällä ohjeella on leivottu ihan ne elämän ekatkin pullat. Tällä ohjeella on onnistuttu joka kerta ja pulla on maukasta jo itsessään. Suosittelen kokeilemaan jos oma luottopullataikina vielä uupuu! Jos ryhdyt korvapuusteja leipomaan ensimmäistä kertaa, kannattaa käydä katsomassa tämä lyhyt vinkkivideo.

KORVAPUUSTIT TUUNATEN

PULLATAIKINA

200g voita

5dl kevyt maitoa

2ps kuivahiivaa

2dl sokeria

2rkl kardemummaa

1rkl vaniljasokeria

2tl suolaa

1 kananmuna

14-15dl vehnäjauhoja

TÄYTE

100g voita

2dl fariinisokeria

runsaasti kanelia

vaniljasokeria

Voiteluun 1 kananmuna ja pinnalle raesokeria

Aloita sulattamalla voi, sitten lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiivapussit maitoon ja sekoita niin kauan että hiiva on liuennut. Sekoita sokerit, suola, kardemumma ja kananmuna maitoon. Lisää puolet jauhoista desi kerrallaan maidon joukkoon, jonka jälkeen vatkaa taikinaa hetki. Loput jauhoista lisätään vähitellen kädellä vaivaten taikinaan. Jätä kuitenkin desi tai pari jauhoja vielä sivuun, ja lisää tässä vaiheessa voisula. Alusta taikinaja lisää viimeiset jauhot niin kauan, että taikina on valmiin oloinen ja irtoaa käsistä helposti. Jätä taikina lämpimään paikkaan kohoamaan liinan alle 45 minuutiksi – tunniksi. Taikinan on hyvä antaa turvottaa itsensä kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina neljään tai viiteen osaan ja käsittele osio kerrallaan. Kauli osio jauhojen päällä ohueksi levyksi. Sivele päälle pehmennyttä voita, ripottele runsaasti fariinisokeria, kanelia ja varovaisemmalla kädellä vaniljasokeria.

Kieritä taikinalevu tiukasti rullalle ja nipistele saumakohdasta kiinni. Laikkaa rullasta pullamallista riippuen joko viistosti vuorotellen molempiin suuntiin n. 5cm levyisiä paloja jos haluat perinteisiä puusteja. 5 cm paloja suoraan jos haluat kyljellään pötköttäviä kanelipullia tai kuppipullia.

Anna pullien kohota vielä liinan alla vähintään 20 minuuttia. Sen jälkeen voitele munalla, koristele raesokerilla (perinteiset pullat) ja paista 175 asteessa 15-25minuuttia pullan koosta riippuen.

TUUNAUSTÄYTE

100g maustamatonta tuorejuustoa

20g voita

1dl tomusokeria

Sulata voi, sekoita se tuorejuuston ja tomusokerin kanssa. Pursota kuorrute haluamallasi tavalla pullien päälle minigrip-pussia apuna käyttäen. Oikeastaan kunnon pursotinpussi hyvällä tylalla on vielä parempi, tulee siistimpää jälkeä!

Klassisen kanelipullan reseptin löydät myös K-ruoan sivuilta TÄÄLTÄ.

korvapuusti4Yhdestä pullataikinasta sai aikamoisen kasan pullaa ja vielä neljää eri sorttia. Puustien lisäksi leivottiin nimittäin Milan kanssa vielä pellillinen peruspullaa tytön mieliksi. Sai apuleipurikin pyöritellä omat herkkunsa omin pienin käsin. Ihanaa kun lapsi alkaa olla siinä iässä, että voi ihan oikeasti tehdä kaikkea kivaa yhdessäkin keittiössä. Intoa ei nimittäin ainakaan Milalta puutu!
korvapuusti5Puustituunauksista lemppariksi nousi koko perheen ääniin cinnamon bunsit – niin supermehukkaita ja kuorute tekee pullasta vieläkin paremman. Haastan teidät kokeilemaan näitä heti huomenna, sillä eihän virallisena korvapuustipäivänä yksinkertaisesti voi olla leipomatta!
korvapuusti1

Lisää ideoita korvapuustien tuunaamiseen löydät myös TÄÄLTÄ K-ruoan-sivuilta. Aika kivoja vinkkejä, esim tuo puustin täyttäminen pitää ehdottomasti itsekin kokeilla!

Korvapuustipäivän kunniaksi K-supermarketeissa tavoitellaan tässä kuussa korvapuustimyynnin maailmanennätystä! Ohessa K-supermarket.fi-sivuilla on kilpailu jossa kannustetaan jakamaan kuva parhaasta korvapuustihetkestäsi. Kannattaa muuten osallistua, sillä kaikkien kuvan lähettäneiden joukosta valitaan raadin päätöksellä 10 kuvaa, joista arvotaan pääpalkinnon (500€ lahjakortti) voittaja. Lisäksi kaikkien äänestäneiden ja kuvan lähettäneiden kesken arvotaan 10 kpl 50€ lahjakortteja K-supermarkettiin.

Miten teillä korvapuustit maistuu parhaiten? Näissä merkeissä maukasta korvapuustipäivää huomiselle < 3

Avainsanat

Kommentit

Onko se nyt sitten kansainvälinen vai ”vain” kansallinen?

Essi

Ohops kansallinenhan se taisi ollakin!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *