raskaus
22.7.2016

Vadelmanlehtitee – apu synnytykseen?

Vadelmanlehtitee – apu synnytykseen?

Siellä osa tyypeistä alkaa olla jo varmaan aika loppu näihin raskaushöpöihin, mutta niinkuin varmasti ymmärrätte, odotus on hyvin keskeisessä roolissa just nyt meidän ja mun elämässä. Pian toivottavasti meno kuitenkin muuttuu vauvahössötykseksi! No mutta siitä huolimatta blogin sisältöä on tarkoitus normalisoida jo ihan pian ja postauksia on luonnoksissa tulossa jo paljon muistakin aiheista!

Mä oon nyt tässä muutaman viikon lipittänyt vadelmanlehtiteetä pari kolme kuppia päivässä. Ette muuten arvaakaan kuinka sitä ekaa pakettia metsästettiin pitkin ja poikin Jyväskylää! Nikolle en aluksi edes lähtenyt avaamaan miksi tätä ihmeteetä oli pakko saada ja miksi sen perässä ajeltiin luontaistuotekaupasta toiseen yksi perjantai-ilta. Sitten kun vihdoin löysin Punnitse&Säästä-myymälästä etsimäni Clipperin paketin riemu repesi sen verran, että oli pakko kertoa miksi olin yhdestä teepaketista niin onnesta soikeana (no ekana tietty ne raskaushormonit…). Sain Nikolta juuri ne kommentit ja epäuskoiset naurahdukset kertomani jälkeen mitä olin odottanutkin – ”Voi teitä naisia ja teidän raskaushömpötyksiä”

vadelmalehtitee

Kokeneemmat kertokaahan, onko tee tosiaan vain raskaushömpötystä vai kuinka monelta löytyy positiivisia kokemuksia? Ensi kertaa törmäsin itse vadelmanlehtitee -keskusteluun heinäkuisten odotusryhmässä, ja sen jälkeen sitä oli saatava itsellekin. Sittemin on tullut luettua tämän synnytysteen vaikutuksista enemmänkin, vaikka faktatietoa on tietysti vaikea löytää ja voisi kai sanoa, että teen vaikutukset perustuvat aika raa´asti uskomuksiin. Vadelmanlehtiä kun on jo iät ja ajat perinteisesti käytetty kohdun ja supistusten voimistamiseen, ja uskotaan sillä olevan myös vaikutusta jälkivuodon määrän vähentämiseen. Vadelmanlehtitee sisältää runsaasti mineraaleja, vitamiineja sekä fragariini-yhdistettä, joka nimenomaan useiden lähteiden mukaan vahvistaa kohtua ja lantionpohjan lihaksia. Teen nauttiminen voi siis voimistaa supistuksia, mutta ei varsinaisesti aiheuttaa niitä – lisää siis mahdollisuuksia tehokkaampaan sekä kenties nopeampaan ja helpompaan synnytykseen, mikä ainakin kelpaisi allekirjoittaneelle!

Milan synnytys ei missään nimessä ollut mikään helppo ja nopea. Kotona ja osastolla kärvisteltiin epäsäännöllisen säännöllisissä supistuksissa ensin useampi vuorokausi sairaalan ruuhkan vuoksi. Pitkittyneen avautumisvaiheen jälkeen päästiin vihdoin saliin jouduttamaan etenemistä lääkkeellisesti. 13tuntia ja 30minuuttia meni vielä salin puolellakin ennen kuin saatiin neiti täydellisyys syliin vihdoin ja viimein. Maratooni oli aikamoinen. Ensisynnyttäjäksi on kätilöiden ja lääkäreiden mukaan hyvin normaalia, että avautumisvaihe pitkittyy, mutta silti mietin, että olisiko tästä teestä voinut olla hyötyä jo ekalla kerralla?

vadelmalehtitee1

Suomessa vadelmanlehtiteetä löytyy Clipperin valmispussien lisäksi myös irtoteenä muistaakseni parilta eri valmistajalta. Clipperiä löytyy muuten useimmista Citymarketeistakin, mutta irtoteetä jos halajaa niin varmin on suunnata luontaistuotekaupoille, esim. Lifeen. Itse varmasti pitäydyn helpossa ja hyväksi todetussa Clipperissä, ja tulen juomaan tätä myös raskauden jälkeenkin. Tee on nimittäin päässyt omalle lempparilistalle makunsakin puolesta!

Mä myönnän olevani monissa jutuissa sellanen ärsyttävä hurahtaja ja mut on helppo saada uskomaan ja innostumaan vähän kaikkeen. Mielenkiinnolla odottelen, että minkälainen synnytyskokemus toisella kertaa on luvassa ja fiilikset sen suhteen on jopa oudon rauhalliset. Tosin vaikka sutjakasti tämä toinen tulisikin, niin vain arvailtavaksi jää, kuinka iso rooli juuri tällä teellä on asian kanssa?

Niin ja pikkuvinkki! Teetä monet suosittelevat juomaan vasta raskauden loppupuolella, about viikolta 36 alkaen. Joidenkin lähteiden mukaan teen nauttiminen jo raskauden alkuvaiheessa voi lisätä keskenmenonriskiä. Kannattaa siis lueskella vielä enemmän vadelmanlehtiteen käytöstä ja vaikka jutella neuvollassa tai lääkärin kanssa, jos mieli tekisi ottaa käyttöön jo varhaisemmilla viikoilla.

Millaisia synnytykseen valmistavia keinoja/tuotteita te olette kokeilleet? Toimivia vai täyttä hömppää?

Seuraa blogiani, FacebookissaBloglovinissa JA Instagramissa + Snapchat: @essipieces.

Avainsanat

Kommentit

Moi! Itse ostin hyvissä ajoin vadelmanlehtiteetä ja varasin ajan synnytystä stimuloivaan akupunktioon. Noh, vauva päätti tulla pari viikkoa ennen laskettua aikaa, niin eihän niitä ehtinyt testata. Ehkä ensi raskaudessa sitten, jos minulle sellainen suodaan. 😀 Ananasta tosin söin lähes joka päivä, siihen kun tuli kaihea himo. O.o Silläkin kun uskotaan olevan synnytyksen alkamiseen positiivinen vaikutus. Mahtaako tällä ollut vaikutusta, vai oliko vauva muuten vaan malttamaton. Mene ja tiedä. 😀 Onnea synnytykseen!! <3

Itse join loppuraskaudesta vadelmanlehtiteetä (juuri tuota samaa) ja kyllä mie jotenkin olen kuvitellut, että siitä on ollut apua. Tai ajattelen niin, että supistukset olisivat olleet aika tehokkaita sen vuoksi. Meidän synnytys, joka oli siis ensimmäiseni, kesti sairaalaan papereiden mukaan 8h. Oikeesti kyllä vähän pidempään, mutta siis aika nopeaa enismmäiseksi mielestäni. Ja tyttö tuli kaksi päivää ennen laskettua.

Ekaa tein neljä päivää, tokaa 30 h, kolmannen raskauden loppuvaiheessa join teetä 2-3 kuppia päivässä ja kolmas synnytys alle 4 h. Pakko uskoa että jotain apua oli. Muutenkin kaikin puolin helppo synnytys ja todella nopea toipuminen.

En usko, että tee yksinään vaikuttaisi synnytyksen kulkuun.. Itse koin hyödyksi esim. vyöhyketerapeutilla käynnit, niistä oikeasti tuli supistuksia jopa! 😀 Kannattaa vaan valita sellainen joka osaa käsitellä nimenomaan raskaana olevia.

Synnytykseen itsessään voi vaikuttaa paljonkin, onneksi on se 9kk aikaa valmistautua siihen. Joku joskus vertasi hyvin, että eihän maratoniakaan juosta siihen valmistautumatta. Niinpä tuntuu hullulta, että ihan ”kylmiltään” hyppäisi synnyttämään.

On olemassa monia hyödyllisiä juttuja mitä synnytyksessä kannattaa kokeilla. Lääkkeettömät kivunlievitykset, hengitysharjoitukset ja äänenkäyttö(!), erilaiset liikkeet ja asennot. Näillä on oikeasti tosi paljon merkistystä. Jos esim. vauva on huonossa asennossa synnytyskanavassa, voi omalla asennollaan/liikkumisellaan edesauttaa vauvaa hakeutumaan parempaa asentoon ja näin ollen laskeutuminen synnytyskanavassa helpottuu.

Synnytystä monesti joudutaan nopeuttamaan synteettisella oksitosiinilla. Kehohan tuottaa tätä itsessään, mutta aina se ei riitä. Siihenkin löytyy erilaisia keinoja miten sen erittymistä voi lisätä jota voi taas hyödyntää synnytyksessä jos näyttää, että supistuksia tulee liian vähän tai niissä ei ole tarpeeksi tehoa.

Synnytyksen kulku ja kesto on monien asioiden summa. Sen kulkua ei voi ennustaa, mutta silti ei kannata ajatella ettei oman synnytyksen eteen voisi tehdä mitään. Moniin asioihin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, eli kovasti luottoa omaan kehoon ja hyvä tulee!

Mä en ollut tästä koskaan kuullutkaan mutta voi hyvin auttaakin ja ainakin tuo kuulostaa herkulliselta teeltä! Ja toisaalta vaikkei siitä oikeasti fyysisesti olisi mitään apua niin psyykkisesti varmasti ainakin on jos tuon vadelmalehtiteen positiivisiin vaikutuksiin ihan oikeasti uskoo. Ja henkinen puoli vaikuttaa fyysiseen puoleen jne. 🙂

Mulla takana neljä synnytystä, joista viimeisimmässä join tota teetä. Joo, voimisti supistuksia ja vähensi jälkivuotoa ja vuotoa synnytyksessäki mutta samalla synnytys oli kyllä kivuliaampikin. Tietysti ihan loogista et voimakkaat supistukset sattuu enemmän. Olihan se synnytys nopeampikin (kesto 4 h mut epäsäännöllisesti tuli sen lisäks toiset 4h)kuin vaik kolmas, joka kesti 10h. Toisaalta mun toinen synnytys oli nopea (5h) vaikka en teetä juonutkaan. Mut kolmas oli pituudesta huolimatta helppo kun en tarvinnut mitää kivunlievitystäkään. Yhteenvetona sanoisin et en enää sitä jois. Jos jotain hyötyä olikin niin ei mee haittojen edelle, koska mielummin pitkä ja vähäkipuinen synnytys kuin nopea ja kivulias. Mutta toivotaan et sulla ei ainakaan oo nyt pitkä ja kivulias?

Minun lempitee, synnytysteetä?? Heh, tyrmistyneitä ajatuksia parin vuoden takaa 😀 Nyt molemmat lempparit on pannassa, kun toinen suosikkini on sitruuna-inkivääri ei myöskään kuulu sallittujen listalle raskaana.. Hyödystä en osaa sanoa, mutta hitsin hyväähän tuo on, itellä eka synnytys oli pitkä, mutta jälkivuotoa ei kyllä kauaa kestänyt.

Mä lipitin molempien tyttöjen odotuksina viimeisillä viikoilla tota kun hullu 😀 toimovuudesta en tiedä mutta nyt kun aina sillon tällön sitäjuo niin tulvahtaa ihania muistoja mieleen!<3

En usko lääketieteellisin perustein mihinkään noihin luontaistuotehömppiin. Mielestäni paras ase synnytykseen ja siitä toipumiseen on yleisesti hyvä kunto ja treenatut lantionpohjalihakset ja tietenkin henkinen kantti ja sopiva kipulääkitys, joka ei pistä päätä ihan sekaisin. Ja synnytyksen jälkeen heti kävelyä vähän, että toipuminen alkaa. Toinen synnytys kyllä varmasti tulee olemaan lyhyempi.

Vadelman lehti teetä en kokeillut mutta jos haluat varmasti omasta mieslestäni toimivan keinon niin etsi kaupungistasi ihminen joka tekee akupunktiota ja vyöhyketerapiaa, ja osaa myös auttaa synnytyksen käynnistymisessä. Itse kokeilin, 2pv käynnin jälkeen vedet meni ensimmäisen kovan supistuksen saattelemana klo.22 ja lapsi syntyi 00:41 rv35+5. Nopeeta toimintaa. Synnytys oli miun toinen. Esikoinen jouduttiin käynnistämään 41+3 ja syntyi 41+4. Kyllä vannon tuon akupunktion nimeen, suosittelen kokeilemaan 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *