Yleinen
25.1.2016

HEIPAT RUOKAHÄVIKILLE!

HEIPAT RUOKAHÄVIKILLE!

Ruoka- ja reseptipostaukset ovat olleet oikeastaan aina mun blogissa suosittuja, mutta usein myös toivotaan postauksia ruokaostoksista ja kuinka suunnitelmallisesti niitä tehdään meidän perheessä. Tänään aiheita hieman sivutaan, sillä nyt on painavaa asiaa hävikistä – no ei, mutta erittäin toimiva lista hävikin ehkäisyyn sekä vielä herkullinen resepti johon meillä usein upotetaan kaikki hävikkivaarassa olevat raaka-aineet. Kannattaa siis ehdottomasti lukea loppuun asti!

havikki13 HAVIKKI14

Meidän hävikkivapaa keittiö on oikeastaan aina toiminut kuin itsestään, ja vinkkilistaa kasatessani jouduin oikeastaan kunnolla miettimään, että minkä ansiosta meillä ei lennä ruokaa pilaantuneena roskiin? Se on monen asian summa, mutta perimmäinen syy on varmasti se, että ollaan aika orientoituneita kaupassa kävijöitä. Ostetaan kaappiin niitä perusjuttuja joista ruoat valmistetaan, ja harvemmin ruokakaupassa tulee tehtyä heräteostoksia, mutta jos näin sattuu käymään, niin kyse on usein jostain uutuudesta tai halutaan raaka-aineet ruokaan, jota on pakko saada vielä samana iltana. Kaappiin ei osteta mitään turhaa pyörimään ja välipalatkin on aikalailla rutiinilla samaa kamaa, eikä kaappiin osteta mitään snackseja naposteltavaksi.

Jos olet huomannut, että teillä seisovat usein samat ruoat jääkaapissa viikosta toiseen, ja ne kulkeutuvat vain sitä kautta roskakoriin, niin suosittelisin ensimmäisenä suunnittelemaan kauppareissua ennen ruokalistan tarkkaan ja tietysti myös vähintään muutaman seuraavan päivän ruoat. Se helpottaa kovasti, eikä ylimääräistä ruokaa tule ostettua.

havikki1Mä haluaisin olla tyyppi, joka osaa käydä kaupassa kerran viikossa ja täydennysreissulla korkeintaan kerran, mutta meidän perheessä toimii tällä hetkellä se, että täydennetään jatkuvasti. Aikaisemmin meillä oli vielä asiat tän rutiinin suhteen paremmin ja sunnuntai oli meidän yhteinen kauppapäivä – nyt se on ehkä joka toinen viikko. Muutaman päivän ruoat ostetaan kerralla, sillä sitä pidemmälle en oikeasti osaa suunnitella viikon ruokalistaa. Ehkä näin me myös vältytään hamstraamiselta, sillä jääkaappi ei ole koskaan tupaten täynnä. Kuinka usein teillä muuten käydään kaupassa viikoittain? Jos ootte niitä supersankareita, jotka osaa suunnitella viikon menuun yhdeltä istumalta, niin nyt ne vinkki vitoset ihan oikeesti kehiin!

HAVIKKI15 10 VINKKIÄ RUOKAHÄVIKIN EHKÄISYYN

1 . Osta tarpeeseen.

2. Suunnittele kauppareissut huolella.

3. Karsi heräteostokset minimiin.

4. Pidä jääkaappi puhtaana, selkeänä, äläkä hamstraa sitä pullolleen.

5. Suosi myös pakasteita ja pakasta itsekin.

6. Tsekkaa ostovaiheessa parasta ennen merkinnät.

7. Älä sorru tarjouksiin, jos tuote on pilaantumassa etkä ole varma ehditkö käyttää tuotetta.

8. Osta sopiva pakkauskoko juuri omiin tarpeisiin.

9. Käytä edellisen päivän tähteitä seuraavan päivän ruoassa – mielikuvituksella saa herkkuja aikaan!

10. KURKISTA JÄÄKAAPPIIN ENNEN KAUPPAAN LÄHTÖÄ!

+ Oletteko koskaan ajatelleet, kuinka taloudellisesti fiksua ruokasuunnittelu on, ja että hävikin ehkäiseminen voi säästää perheen kukkarosta hyvinkin pitkän pennin? Siksipä kantsii ehdottomasti käydä tutustumassa NÄIHIN hyviin vinkkeihin, kuinka säästää ruokalaskuissa.

havikki12Yksi helpoimmista hävikkisafkoista on ehdottomasti munakas. Sinne uppoaa mm. meidän perheen kananmunat, edellisen päivän tähteitä, juustoja, vihanneksia, leikkeleitä ja muita lihoja. Munakas on superhelppo ja variaatioissa on vain taivas rajana. Loppuun vielä ohje täyttävään lounaaseen, jossa yhdistyy hävikkimunakas ja raikas salaatti. Olkaa hyvä!

havikki17 HÄVIKKIMUNAKAS SALAATTI TÄYTTEELLÄ

3 kananmunaa

4 siivua K-Menu keittokinkkua

0,5dl maitoa

muutamia kirsikkatomaatteja

Pirkka salaattijuustoa oman maun mukaan

mustapippuria, oreganoa, valkosipulia ja suolaa

+ omia lempi kasviksia väliin – salaattia, kurkkua, paprikaa…

Riko kananmunat kulhoon, riko keltuaiset ja sekoita maito joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita kunnolla. Kuumenna pannu ja kaada munakas pannulle, lisää täytteet päälle ja paista miedolla lämmöllä öljyssä niin kauan, että munakas on hyytynyt kokonaan. Nosta munakas lautaselle ja kokoa väliin oma lempisalaattisi ja täyttävä lounas on valmis!

havikki16

Lisää hyviä ja tsekkaamisen arvoisia vinkkejä hävikin vähentämiseen ja ideoita tähteistä kokkaamiseen löydät myös TÄSTÄ linkistä K-ruoan omilta sivuilta. Niin ja hei kertokaahan, miten teillä hävikin kanssa sujuu, syntyykö sitä minkä verran ja kuinka sitä ehkäisette? 

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa*

Avainsanat

Kommentit

Hellapoliisin sivuilla on valmiita ruokalistoja joka viikolle, käys tsekkaa!:)

Essi

Täytyy käydä katsomassa, kiitos vinkistä 🙂

Herkullisen näköinen munakas! Täytyypä itsekin tästä inspiroituneena pyöräyttää joku päivä. 🙂

Essi

Se on kyllä luotto lounas, ja maistuu pienillekin 🙂

Meillä minä käyn kerran viikossa kaupassa ja ostan tarkan suunnitelman mukaisesti listaa noudattaen. Tällätavoin mopo ei karkaa kädestä ja säästöä syntyy. Suunnittelen viikonlopuksi yhden ruoan (jota siis kolmihenkinen perhe syö molempina päivinä) +pojalle lounaan molemmille päiville. Arkena mennään ma ja ti sama ruoka, ke ja To sama. Eli viikossa kolme päivällistä ja kaksi pojan lounasta. Plus tietty omat eväät tarkasti mietittyä sekä aamu-ja iltapalatarpeet. Tää on toiminut eikä tarvii lisäreissuja kauppaan tehdä 😉

Niin ja pe on aina vähän spesiaali päivä jolloin herkutellaan..

Essi

Vitsi miten hyvin teillä on homma hanskassa, pakko sitä on ottaa itsekin niskasta kiinni asian suhteen 🙂

Meillä on käytössä 6 viikon ruokalista, näin olen suunnitellut ruoka-aineiden käytön optimaalisesti ja aineksia maksimaalisesti hyödyntäen. Se on myös vähentänyt kaupassa ravaamista. Mutta kunpa vain jaksaisi aina noudattaa suunnitelmaa, toisinaan haluaakin tehdä jotain helpompaa ja sitten jääkaappiin jää pyörimään aineksia.

Essi

Pitääpä kokeilla itsekin moista, täytyy perehtyä ihan kuinka monen viikon ruokalistan sitä osaisikin luoda. Vähän niinkuin kouluruokaloissa ;D Mutta varsinkin tällein raskaana haaste on kyllä noi MIELITEOT ja voi olla ettei jotain ruokaa yksinkertaisesti PYSTY syömään jonain päivänä 😀

Se on kyllä ihan totta, että raskaana ollessa tuollainen lustasuunnitelma olisi kyllä aika mahdoton. Itse loppuraskaudesta halusin vain jääkylmää hedelmäpommijogurttia, siinä olisikin ollut hieno listaus perheelle.

Meillä tehdään aina kolmen viikon ruokalistat valmiiksi ja käydään kaupassa ostamassa isommat ostokset kerran viikossa ja mikäli maito tms pääsee loppumaan niin haetaan sitä sitten tarpeen tullen.

Ei ruokalistaa aina noudateta päivälleen, vaan vaihdellaan hieman jos tekee mieli jotain toista ruokaa ja aineet löytyy kaapista 🙂

Essi

Oon kateellinen kun en ite osaa toimia noin 😀

mites sun koulunkäynti? valmistutko ennenku lapsi syntyy vai lykkääntyykö taas?

Essi

Ehdin valmistua ennen vauvan syntymää 🙂 Suunnitelmien mukaan koulu loppuu kesäkuun alussa joten aikaa jää vielä hyvin valmistautua vauvan tuloon.

Toi 7. kohta on mun heikkous. Myönnän. 🙂

Essi

Samasta mäkin kärsin aiemmin 😀

Meillä käydään kerran viikossa kaupassa. Suunnitellaan yleensä noin kaksi isompaa ruokaa(arkiruoka ja viikonloppuruoka) jotka valmistetaan viikon aikana + aamupala ja iltapala tarvikkeet ja itselle lounastarvikkeita. Pitää kauppalistaa suunniteltaessa tietää mitä haluaa syödä. Joskus saatetaan vielä pakastimeen ostaa jotain hätävaraa. Täytyy myöntää että kauppareissun jälkeen jääkaappi on pullollaan. Mies syö lounaan työpaikallaan joten osaltaan se helpottaa. Itse olen vauvan kanssa kotona. Suunnittelu viikoksi eteenpäin estää napostelua ainakin meidän perheessä 🙂 ja budjetti pysyy. Todella harvoin mitään menee roskiin.

Essi

Se oiskin helppoa kun osais suunnittella koko viikon safkat kerralla – siinä on itsellä vielä iso oppimisen paikka. Tosin meilläkin oli homma vielä ihan hanskassa silloin kun Mila oli pienempi, eikä vielä syönyt samaa ruokaa. Nyt ei ehkä olla hahmotettu täysin miten homma toimii kun kolme tyyppiä ruokailee samaa safkaa – sellaista superkauppareissua ei olla vielä osattu toteuttaa että koko viikon ruoat tulisi mukaan 🙂

Hävikki pysyy aika hyvin kurissa ja kaikki syödään mitä ostetaan. Ainut niinä kertoina, kun itse olen poissa kotoa pidempään ja kotiin palattua saakin heittää melkein koko kaapin sisällön roskikseen. Avomies ei ollutkaan löytänyt ja syönyt. Ikävää ja harmilista, mutta onneksi hyvin harvinaista.

Pidän jääkaapin ovessa listaa, mitkä tuotteet alkaa olla lopuillaan ja sitä kautta kertyy sopiva kauppalista. Erikseen on ne mitä tarvitsee päivittäin ja ne tuotteet, millä ei ole huutava kiire, mutta kuitenkin ostettava ennen kuin kokonaan loppuvat. Ovessa lista on molempien näkösällä. Ennen kauppaan menoa kopioin vielä listan puhelimeen sen mukaan, kun ne suurinpiirtein kaupassa on. Välttyy haahuilulta hyllyjen välissä.

Essi

Hahah voi miehet 😀 No mutta onneksi harvinaista kuitenkin. Onhan se vähän niin, että meilläkin mä vastaan enemmän tosta ruokapuolesta, Niko jos käy kaupassa, niin se hoituu kauppalistan kanssa jonka mä oon kirjoittanut.

Toi oiskin muuten tosi hyvä idea, täytyy kokeilla! Kiitos tästä 🙂

Meillä tehdään arkiviikon ruokalista aina etukäteen. Talouteen kuuluu kaksi aikuista, joten listalle tulee 5 päivän lounaat ja päivälliset. Näin meillä on tehty jo muutama vuosi ja täytyy sanoa, että toimii! Kaupassa käydään pääasiassa kerran viikossa ja täydennetään esim. maitoa tarvittaessa. Lihat ja kasvikset säilyy hyvinä viikon ajan. Ruokalistan tekoon hyödynnän yleensä myös käyttämämme kaupan tarjoukset ja inspiroidun niistä. Kuulostaa kyllä hassulta saada inspiraatio K-Citymarketin tarjoussivuilta 😀
Viikonloppujen aikataulut ja ruokailut vaihtelevat, joten jos ollaan kotona niin ruoat ostetaan sitten täydennysostosten yhteydessä. Keskittämällä ruokaostokset on tullut huomattavaa säästöä (jopa 150€ kuussa) ja välttyy tyhmiltä heräteostoksilta. Alku vaatii aina vähän ylimääräistä vaivaa, mutta rutiinin muodostuminen helpottaa tätä 🙂

Essi

Meillä mentiin aika samalla kaavalla vielä viime talvena, mutta jossain vaiheessa tuo hyvä rutiini ruokahommissa ja ostoksissa unohtui ja jäi. Täytyy siis opetella uudelleen, vaikka ei me hunningolla ihan tälläkään hetkellä olla 😀

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *