Yleinen
18.1.2016

VINKIT LENTOMATKALLE LAPSEN KANSSA

VINKIT LENTOMATKALLE LAPSEN KANSSA

Palataanpa raskaushumusta takaisin meidän reissuun vielä parin postauksen ajaksi ja tällä kertaa lentomatkoihin. Mä olin kehittänyt vuosien lentämättömyyden jälkeen itselleni jonkin asteisen jännityksen lentämistä kohtaan, sen lisäksi etten ole lentänyt vuoden 2009 jälkeen, lisäsi jännitysmomenttia myös ensimmäinen lento lapsen kanssa. Ennen reissua pähkäilin tunti tolkulla mm sitä miten saadaan Mila viihtymään lähes viiden tunnin lennon ajan? Entä jos neiti saa raivarin kesken lennon turhautuessaan paikallaan istumiseen tai korviin sattuu? Mitä jos ekalla myöhäisellä lennolla ei uni tulekaan? Mitä viihdykettä otetaan käsimatkatavaroihin? Entä kuinka paljon evästä tarvitaan minille? Mietin taas ehkä vähän liikaa ja taas sai huomata, että täytyisi osata vaan luottaa siihen, että kaikki menee ihan fine tavalla tai toisella. Niin ja onhan Mila ihan super reipas matkalainen aina autollakin reissatessa.

Mila oli jo ennakkoon lentämisestä ihan pähkinöinä ja reissua edeltävinä päivinä kovasti kyseltiin milloin päästään koneeseen ja milloin lennetään Espanjaan. Onneksi äidin jännitys ei päässyt tarttumaan lapseen ja koneeseen tallusteli erittäin reipas ensikertalainen. Kentällä suihkautin Milan nenään lasten Otriviania avaamaan hieman tukkoista lasta ja helpottamaan mahdollista kipua korvissa nousun ja laskun aikana, sekä laukkuun oli pakattu myös jenkkiä pureskeltavaksi. Näillä avuilla säästyttiinkin itkulta ja Milalla ei kuulema tuntunut lennoilla korvissa lainkaan. Yksi haaste osoittautui siis heti alkuun turhaksi huoleksi.

Lennettiin Norwegianilla ja täytyy kyllä sanoa, että jatkossa jos Finskiltä löytyy sopivaan aikaan lentoja kallistutaan kotimaiseen. Loppuun kulutetut nahkajakkarat ja aivan kaamea lentomenuu tiputti meidän porukan pointsit aika alas. Lisäksi meidän menomatkan lento oli tunnin myöhässä mikä ärsytti kyllä aika kovalla kädellä, kun Espanjassa piti olla ennen puoltayötä ja kohteessa olimme vasta lähemmäs kahta kun matkalaukkujakin saatiin venailla hyvä tovi. Ainiin ja lupaahan Norwegian lennoillaan ilmaisen WiFin, mutta mennessä ei toiminut lainkaan ja tullessakin vain hetkittäin. Tabilta lastenohjelmien katsominen saatiin siis unohtaa.

lento2lento1

Onneksi Milaa ei ole vielä totutettukaan viihtymään matkustaessa tabi kädessä, ja saatiin huomata, että ainakin näillä lennoilla mentiin aika pitkälle sillä uutuudeen viehätyksellä. Siitä kertoo ehkä se, että mennessä neiti ei nukkunut kuin vartin, vaikka letnto lähti vasta puoli yhdeksän maissa ja perillä Suomen aikaa oltiin vasta yhden maissa. Mila oli tosi innoissaan lentokoneessa matkustamisesta, lentojen ekat tunnit meni lähes siivillä ja vasta puolenvälin paikkeilla sai alkaa tarjoamaan viihdykkeitä ja eväitä. Pienen omaan reppuun oli pakattu muutama lelu, värityskirja ja pienet värikynät ja eväinä meillä oli mm. pähkinöitä, Elovenan välipalakeksejä, Semperin smoothieta ja puuroa kätevissä matkapakkauksissa. Okei okei, oli hätävarana myös vähän karkkia – sillä saa aina varmasti hiljaiseksi ainakin hetkeksi. Mennessä erehdyttiin tukeutumaan lentokoneen ruokaan, valikoima ei itsessään ollut kummoinen ja meidän kohdalla vielä sandwichit tietytsti loppuivat ja jouduttiin Nikon kanssa tyytymään maailmankaikkeuden huonoimpiin pizzoihin. Kotiin tullessa tehtiinkin sitten Espanjan päässä omat eväät tuosta oppineena.

lento

Yhteenvetona voisin todeta, että meidän lennot meni rutkasti odotettua paremmin. Ehkä se pessimistinen asenne taas auttoi yllättymään positiivisesti, kun oli jo henkisesti valmistatunut pahimpaan… Mila oli lennot todella nätisti, pikku väsyitkuthan kuuluu tietysti asiaan, mutta muuten osattiin istua paikoillaan ja touhuta omia juttuja ajankuluksi. Listasin teille tähän loppuun omat vinkit lennolle Milan ikäisen lapsen kanssa, ja päteehän osa vinkeistä monenkin ikäisiin matkalaisiin.

10 VINKKIÄ LENNOLLE LAPSEN KANSSA

1. Ota rennosti – älä stressaa liikaa. Rento mieli takaa rennon loman aloituksen jo lentomatkasta lähtien.

2. Varaa riittävästi viihdykettä lapselle. Muutama lempilelu ja jotain puuhaa kuten just värityskirja tai tarrakirja esimerkiksi. Jotain minkä kanssa lapsi tykkää viettää aikaa, niin ja jos fiksu on niin onhan se tabi hyvä jos lataa jotain sovelluksia ja lastenohjelmia valmiiksi niin ei nettiä tarvitse.

3. Omat eväät lennolle. Jos lentokoneen ruoka- ja snacksivalikoima yllättää yhtä ikävällä tavalla kuin meidän, ei olisi yhtään kivaa istua monta tuntia niillä eväillä. Omat eväät etenkin lapsen kanssa on hyvä olla mukana, sillä mieluisat syötävät pitää lapsen tyytyväisenä.

4. Nenäsuihke ja purkkaa korvakipuja ehkäisemään. Oma paras äiti vinkkasi mulle tuosta nenäsuihkeesta, onneksi, sillä en olisi kyllä itse tajunnut sitä Milalle suihkauttaa ennen lentoa. Purkkaa Mila söi lennoilla ekaa kertaa ja se on kyllä hyvä niksi jos korvakipuja itsekin haluaa välttää. Siellä me Milan kanssa jauhettiin jenkkiä kilpaa aina nousujen ja laskujen ajan.

5. Ole ajoissa kentällä. Me oltiin kentällä jo pari tuntia ennen lentoja molempina kertoina, mikä oli hyvä valinta tällä kokoonpanolla. Oli mukava tehdä Check In:it ja turvatarkastukset ennen hirveää kiirettä, saatiin sitten vielä porteilla juoda kahvit rauhassa ja tehdä Tax Free-ostoksiakin. Lapsen kanssa on myös hyvä hoitaa vessareissut ja vaipan vaihdot juuri ennen koneeseen nousemista kentän tilavammissa vessoissa.

6. Unilelu. Tää on pakko mainita vielä erikseen, nimittäin varmasti aika monilla lapsilla ei uni tule ilman sitä omaa pupua tai nallea. Näin ainakin meillä, ja kotimatkalla Mila nukkuikin aika kiva päiväunet pupu kainalossa.

7. Valitse sopivat lennot. Ehdottomasti kannattaa valita omaan päivärytmiin sopivat lennot, sellaiset jolloin lapsi saattaisi nukkua edes osan lennosta. Tähän me tietysti luotettiin kun lennettiin Espanjaan myöhään illalla, mutta ensilennoksi se olikin ehkä vähän huono. Kotilento iltapäivällä olikin sitten paljon suotuisampi, oli mukava kun ikkunoista oikeasti näki jotain ja päiväunetkin maistui hyvin.

8. Osta virvoikkeet kentältä turvatarkastusten jälkeen. Tää kantsii ehdottomasti tehdä, koneessa juomat ovat kalliimpia, vaikka tietty kentälläkin saat maksaa jo extraa. Lisäksi esim. vesipullot ovat koneessa puolet pienempiä kuin kentällä.

9. Valmista itsesi ja lapsesi henkisesti lentoa varten. Keskustele lennosta lapsen kanssa harkiten, ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ TARTUTA OMAA JÄNNITYSTÄ LAPSEEN ja kerratkaa kuinka lennolla kuuluu käyttäytyä. Tietysti iän mukaan esim. kuinka kauan matka kohteeseen kestää ja mitä lennolla tapahtuu.

10. Varmista matkatavaroiden määrä ja ohjeistukset. Meidän lippuihin olisi kuulunut kuusi 20kg matkalaukkua, mutta mukana oli vain yksi. Itse olisin ottanut Milalle matkarattaatkin mukaan, mutta päädyttiin jättämään kotiin kun ei oltu varmoja saisiko matkalaukkujen tilalta ottaa rattaat mukaan. Lisäksi Niko oli sitä mieltä, että rattaat oli fiksumpaa ostaa erikseen Espanjan mummilaan sillä siellä lomailee noita pikkutyyppejä enemmänkin tulevaisuudessa.

Kuinka muilla on saatu lentomatkat sujumaan lasten kanssa? Puuttuiko mun listalta jotain tosi oleellista? Täydentäkää ihmeessä kommenttiboxiin 🙂

 SEURAA BLOGIANI, FACEBOOKISSABLOGLOVINISSA JA INSTAGRAMISSA + SNAPCHAT: @ESSIPIECES

Avainsanat

Kommentit

Tekstissä osui silmiiin että teillä oli jenkkiä mukana. Suurin osa ihmisistä ei tiedä että se ei ole suomalaista vaikka niin kuvittelisi. Xylimax on ainut suomessa valmistettu ja pakattu purkka. Aattelin vain kun viime kuussa teit postauksen aiheesta. Mä oon viimeisin vuoden ollut tarkkana siitä mitä käytän ja että on suomalaista.

Täytyy kompata edellisiä ja todeta että Finskin lennoista en enää missään nimessä nykyisin maksaisi mitään extraa! Viimeksi lennettiin Finnairilla koska oli lennot tarjouksessa ja sattui sopimaan aikatauluun, mutta olipahan taas pettymys. Finnairilla joudut nykyisin maksamaan extraa ihan yhtälailla matkatavaroista ja samoin ruuasta. Ja se lentokonemenu ei ole kummoinen. Nauroin viimeksi kun menun kannessa oli oikein herkullisen näköinen bagel, mutta ei listalla sitä kyllä ollut 😀 Henkilökunta ei ole nykyisin enää suomalaista ja koneetkin ovat vanhaa tekoa. Aika harvassa Finnairin koneessa on esimerkiksi penkkikohtaisia tv:itä, jotka pitkillä matkoilla ovat muilla lentoyhtiöillä itsestään selvyys ja ah niin mahtavia viihdyttäjiä! Pitkä lento menee hurauksessa kun saat katsoa juuri haluamiasi leffoja, usein sellaisia mitä Suomessa ei edes vielä ole julkaistu 🙂 Itse otan aina lentokoneeseen omat eväät mukaan jos ruoka ei kuulu ja se on musta oikeastaan aika hauska tapa aloittaa loma. Oikein kunnon evässämpylöitä lempitäytteillä ja niin monta että ei varmasti nälkä yllätä 😀 Lisäksi otan aina mukaan pari tyhjää juomapulloa jotka täytän wc:ssä Helsinki-Vantaalla. Ei tarvitse ostaa kalliita vesiä. Nykyään tosin on ärsyttävää kun vessoissa on usein sellaiset hanat ettei lämpötilaa voi säätää.

Norwegianilla on kyllä aika uutta lentokalustoa, teille sit varmaan sattunut vähän vanhempi kone.. Ja niin kun joku tossa ylhäällä mainitsi, ei finskin menu sen parempi ole. Ja se ei ole aina lentoyhtiön vika jos kone on myöhässä!!

Siis just joulukuussa lensin finskillä ja voin kertoo että ei se niiden lentomenu yhtään parempi ole ! Aivan surkee valikoima ja koneet huonossa kunnossa… Norwegianilla taas oon tykänny matkustaa paljon enemmän ! ?

Samaa mieltä! Olen lentänyt PALJON, ja Norwegian on lempilentoyhtiöni. Todella harvoin on myöhässä, jos onkin niin ottaa lentonopeudessa paljon kiinni, ruuat samaa tasoa mielestäni kuin finskillä, hinta reippaasti alhaisempi. Joustoa lasten kanssa lentämiseen ollut aina (saanut olla ylimääräisiä matkatavaroita yms).

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *