Yleinen
30.11.2015

SINIVALKOISIA VALINTOJA OSTOSKORIIN

SINIVALKOISIA VALINTOJA OSTOSKORIIN

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.

Lähdin viikko sitten kauppareissulle ihan erityisellä asenteella ja varasin aikaa ostoksille normaalia enemmän. Osta työtä Suomeen -päivä on ihan nurkan takana, itseasiassa sitä vietetään Itsenäisyyspäivän kynnyksellä, eli 4.12 ja siitä inspiroituneena haastoin itseni. Haastoin itseni kiinnittämään huomiota meidän perheen sinivalkoiseen jalanjälkeen, eli siihen kuinka paljon Suomessa tuotettuja raaka-aineita ja elintarvikkeita ostoskärryyni lastaan. Kauppareissu oli tällä kertaa todella opettavainen ja valaiseva, suosittelen ihan jokaiselle, ainakin tuolloin Osta työtä Suomeen -päivänä!

sinivalkoinen14 Reissu oli tosi positiivinen yllätys. Sain nimittäin huomata, että meidän perheellä on ollut jo melko hyvä #sinivalkoinenjalanjälki alun alkaenkin. Kasvikset ja vihannekset ostetaan aina lähtökohtaisesti kotimaisena saatavuudesta riippuen. Samoin maito, leipä, kananmunat, lihat ja muut elintarvikkeet. Päivittäistavaratuotteissa taas sai olla enemmän skarppina, vaikkakin esim. monet luottotuotteet siivouksen saralla on merkattu Avainlipulla jo monen vuoden ajan. Oikeastaan konetiskitablettien kohdalla meni ainoastaan sormi suuhun, sillä siltä hyllyltä ei ainakaan minun silmiini osunut yhtäkään kotimaisella alkuperämerkillä varustettua tuotetta. Mitenkä muuten siellä on alkuperämerkit hallussa? Kiinnitättekö niihin huomiota kauppareissuilla? Jos merkit on vielä tuntemattomia niin niihin kannattaa käydä tutustumassa myös Sinivalkoinen jalanjälki-sivulla. Tiesittekö muuten, sitä, että pelkkä kotimainen brändi ei takaa sitä, että tuote on Suomessa tuotettu? Tämänkin takia kannattaa olla erityisen tarkkana ostoksia tehdessä.

sinivalkoinen12 sinivalkoinen7 Miksi meidän perheessä sitten suositaan kotimaisia tuotteita? No tähän kysymykseen tekisi mieli vastata ainoastaan, että MIKSI EI? Ihan ensimmäisenä asiana lähinnä elintarvikkeiden kohdalla on tuoreus. Yksinkertaisesti ruoka on parasta silloin kun se tulee läheltä ja mahdollisimman tuoreena pöytään. Toisekseen rehellisesti sanottuna itse luotan Suomessa tuotettuihin tuotteisiin ja palveluihin ylivoimaisesti enemmän kuin muualla valmistettuihin. Lisäksi myös ajatus siitä, että voin oman ostoskorini sisällön avulla lisätä töitä Suomessa motivoi entistä enemmän suosimaan kotimaista. Uskon, ettei kukaan voi väittää tässä asiassa vastaan, joten ensi perjantaina on hyvä laittaa talkoot pystyyn ja tehdä pysyvä muutos meidän jokaisen ostotottumuksiin.

sinivalkoinen5 sinivalkoinen15

OSTA TYÖTÄ SUOMEEN -PÄIVÄ 4.12

MITÄ? Silloin ostetaan vain kotimaisia Suomessa tuotettuja tuotteita ja palveluita, siitähän voi tulla vaikka tapa! Kasvatetaan samalla #sinivalkoinenjalanjälki uusiin sfääreihin.

MIKSI? Ostamalla suomalaisia tuotteita luodaan uusia työpaikkoja Suomeen. Miettikääpä tätä, että jos jokainen meistä suomalaisista satsaisi kympin enemmän kotimaisiin tuotteisiin kuukaudessa, se tarkoittaisi sitä, että Suomeen syntyisi sitä kautta 10 000 uutta työpaikkaa!

MISSÄ? Tapahtuman koti on Facebookissa, tule ja osallistu tapahtumaan ja kutsu kaikki kaverisikin mukaan!

MITEN? Osallistu Facebookissa ja jaa päivän ostokset myös somessa hashtageilla, #ostatyötäsuomeen #ostatyötäsuomeenpäivä ja #sinivalkoinenjalanjälki. Perhjantaina kannattaa piipahtaa K-ruokakaupoissa, sillä Kesko on myös mukana päivässä tukemassa suomalaista työtä eri tavoin.

sinivalkoinen2

Itse tosiaan toteutin päivää jo ennakkoon, mutta aion ehdottomasti olla mukana myös perjantaina ja toteuttaa sinivalkoisempaa ajatustapaa myös tulevaisuudessa tarkkaavaisemmin. Kokosin vielä K-Citymarketissa tehtyjen ostoksien jälkeen kauppakassini sisällön teille tänne nähtäväksi. Lisäksi postauksen kuvituksessakin vilkkuu sinivalkoisilla alkuperämerkeillä varustettuja tuotteita, jotka ovat iso osa meidän perheen arkea.

sinivalkoinen3

Näin iso kasa Suomessa tuotettuja tuotteita, aika huikeeta vai mitä? Kertokaahan kommenttiboxissa teidän kauppakassin sisällöstä, koostuuko se pääsääntöisesti kotimaisista tuotteista? Olisi kiva kuulla myös teidän perusteluja. Haluan tietysti myös kuulla, että kuinka moni teistä aikoo osallistua tempaukseen perjantaina?

 SEURAA BLOGIANI, FACEBOOKISSABLOGLOVINISSA JA INSTAGRAMISSA + SNAPCHAT: @ESSIPIECES

Avainsanat

Kommentit

Moi!
Luin tän postauksen kun se tuli mutta nyt palasin tähän uudestaan. Olen itse panostanut viime vuoden alusta asti siihen että ostan suomalaista ja myös suomessa pakattua kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita sekä tietysti ruokaa,(olen myös boikotoinut mäkkäriä)se suomenlippu kun ei aina takaa sitä että se olisi myös pakattu suomessa. Ja tästä tuli itselle hyvä esimerkki kun olen ostanut erittäin hienoa suomalaista shappoota ja hoitoainetta ja sitten yhtä ohjelmaa katsoessani tarkistin pullosta aineosaluetteloa ja huomasin että ean koodi ei alkanut 64 numeroilla joka tarkoittaa sitä että se on myös pakattu Suomessa. Tämä yllätti minut koska pullossa on suomenlippu mutta pakattu sitten ilmeisesti Ruotsissa,Bernerin tuote kun on. Eli kannattaa tarkistaa myös enari niin tietää missä se on pakattu..

Mielettömän hyvä ja tärkeä postaus! Itse haluan suosia suomalaisia tuotteita laadun ja maun takia, siis ruokia.

Essi

Kiitos Susa 🙂 Onhan ruoka tuoreinta, ja parhaan makuista silloin kun se tulee mahdollisimman läheltä. Eli samaa mieltä!

Silloin kuin vain on mahdollista ostan kyllä suomalaista. Tykkään kuitenkin tehdä mm. thaityylisiä ruokia ja näihin yleensä paremmat aineet löytyvät ulkomaalaisilta brändeiltä – samoin pestoni ostan kyllä laatutavarana italialaiselta merkiltä. Aina kun pystyn, suosin kuitenkin suomalaista mikäli hinta ei eroa paljon muusta. Assarin tuloilla toisen ollessa työttömänä varaa ei ole käyttää niin paljon suomalaiseen designiin sun muuhun kuin haluaisi, mutta ruoasta tingin melko harvoin.

hanna
http://www.hannamariav.com

Essi

Se on kyllä totta, että jos vähän erikoisempaa ja exoottisempaa ruokaa meinaa tehdä, niin ne parhaat tuotteet on ihan sieltä tulleet mistä ovat ”kotoisinkin”. Sehän se tärkeintä nimenomaan on, että tekee juuri parhaansa mitä tulee omaan sinivalkoiseenjalanjälkeen 🙂

Normaaliarjessa ostoskoriin päätyvät tuotteet määrittää hinta.Aina.Nyt tulevana perjantaina aion tehdä poikkeuksen,vaikkakin olen erittäin skeptinen sen suhteen auttaako se oikeasti.

Essi

Onneksi kotimaisistakin tuotteista löytyy hyvin niitä edullisimpiakin vaihtoehtoja 🙂 Kiva kun olit mukana päivässä!

Hieno postaus tärkeästä aiheesta. Kotimaisissa tuotteissa on myös pienempi hiilijalanjälki, kun niitä ei kuljeteta Suomeen toiselta puolelta maapalloa. Meillä on jo pitkään kiinnitetty näihin huomiota. Mm. Pyykinpesuaine on Erisania, samoin kuin monet kosmetiikkatuotteet, hammastahna oxygenolia, vaipat xtra jne.

Essi

Kiitos aurinko, kiva saada tälläisiä kommentteja aina 🙂 Niinpä, tuo tärkeä pointti unohtuikin kokonaan mainita!

Jos vain mahdollista niin kotimaista luomua tai ainakin kotimaista.
Mielellään suositaan pienempiä tuottajia esim Valion tuotteet jää hyllyyn.
Aina ei kotimaisuuskaan ole mikään tae vaikkapa eettisesti tuotetuista eläinperisistä elintrvikkeista. Vastahan oli taas salakuvatut, oksettavat, videotallenteet tapetilla näistä kotimaisista teurastamoista 🙁

Essi

Jep, se on ihan totta, että ikäväähän se on kun on näitä yksittäistapauksia jotka pilaa sitten osaltaan kotimaisuuden jalanjälkeä omilla laiminlyönneillään. Kiva kuulla, että kuitenkin teitä kotimaisuuden kannattajiakin löytyy iso kasa 🙂

Pakko kysyä nuista Pirkka-vaipoista! Nehän on samalla tehtaalla tehty muumivaippojen kanssa, mutta onko mallissa paljon eroa? Teippivaippoja käytetään muumia, vaan housuvaipat on pakko ostaa liberon koska muumit on kummallisen mallisia, eivätkä istu yhtään meijän likan päälle. :/ tulee käytyä niin harvoin k-ryhmän kaupassa että pirkkaa en ole vielä lähteny testaamaan..

Essi

Mun täytyy sanoa, että nyt ihan tän kamppiksen tiimoilta ostin niitä kokeiluun ihan ensi kertaa ja voin sanoa, että oon ihan positiivisesti yllättynyt 🙂 Mutta ne kyllä osaa verrata muumeihin, sillä siitä on aikaa kun ollaan niitä viimeksi käytetty. Eli ei tainnut olla apua, mutta suosittelen kyllä testaamaan? Toimii meidän entisellä Libero-pyllyllä vallan hyvin 🙂

Moi Essi! Tosi mukava postaus ja hienoa kun kirjoitat tämmöisestä asiasta. Etenkin lause ”Toisekseen rehellisesti sanottuna itse luotan Suomessa tuotettuihin tuotteisiin ja palveluihin ylivoimaisesti enemmän kuin muualla valmistettuihin” pisti positiivisesti tällaisen sianlihan tuottajan silmään. Kunpa muutkin luottaisivat kotimaiseen ja ymmärtäisivät mitä vaaroja ulkomailta tuoduissa elintarvikkeissa voi olla.
Mukavaa viikkoa! 🙂

Essi

Moikka Salla! Mukavaa että tykkäsit postauksesta, välillä on mukavaa kirjoittaa vähän erilaisistakin asioista jotka ovat tärkeitä mulle ja meille. Toivotaan että ihmiset tosiaan enemmän alkaisi kiinnittää huomiota kotimaisuuden etuihin! 🙂 Ihanaa joulunaikaa sinne!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *