Yleinen
7.8.2015

KESÄN VIKA PERJANTAI JA PÄIVÄKOTIPULMA

KESÄN VIKA PERJANTAI JA PÄIVÄKOTIPULMA

kesät

kesät5 kesät4 kesät2 kesät1 kesät6 kesät3

Viimeistä ”loma perjantaita” ollaan vietetty tänään superupeessa säässä ja puuhailtu muutenkin kaikkea kesäistä kivaa. Meidän päivä alkoi sillä että lähdettiin aamupalan jälkeen tutustumaan päiväkotiin kevyesti, ihan vain tarkistamaan millainen ympäristö siellä on vastassa. Saatiin yksityinen kierros ja käytiin päiväkodin joka kolkka läpi. Ihana kun Mila sai ihan rauhassa tutustua paikkoihin, sillä päiväkodissa oli vielä tällä viikolla todella vähän lapsia jotka olivat muutenkin meidän vierailun aikana ulkoilemassa. Eka kosketus todellisesti päiväkotielämän alkuun on nyt siis koettu ja henkilökunta vaikutti aivan ihanalta. Kuitenkin yksi iso asia jäi kaihertamaan viikonlopuksi, nimittäin meidän Milaa ollaan työntämässä 3-5 vuotiaiden ryhmään ainoana 2veenä! Siis mitä? Mä olin vähän suu pyöreänä kun tästä mulle kerrottiin, ja nyt kun oon mietiskellyt asiaa, niin oon ihan pöyristynyt. Maanantaina kun mennään jälleen päiväkodilla käymään, niin tää asia on otettava puheeksi. Nimittäin vaikka kuinka pienten ryhmässä ei olisi tilaa, niin eihän lapsi siitä voi tuolla tavalla joutua kärsimään. Varsinkin kun Mila olisi ryhmän ainut vaippaikäinen ja kaiken lisäksi hän ei myöskään puhu sujuvasti vielä. Ei mee kyllä mun jakeluun, etenkin kun kaikki muut päiväkodin 2 vuotiaat ovat pienten ryhmässä. Mitä te ootte mieltä? Eikö kuulostakin aika hassulta? Toivottavasti tässä on nyt joku aivopieru käynyt jossain päässä ja asia saadaan korjattua jotta päästään aloittamaan hoito sovitusti keskiviikkona.

Mutta takaisin tähän päivään… Päiväkotikierroksen jälkeen suunnattiin mummilaan lounaalle sekä päiväunille, ja unien aikaan mä pääsin ihan itekseen lenkille kun Mila sai mummista unikaverin. Ja täytyy kyllä sanoa että näillä keleillä soijaa pukkaa pikkasen eri tavalla kun viileämpinä päivinä. Huhuh en oo varmaan ikinä ollu lenkin jälkeen niin hiestä märkänä kun tänään. Mummilasta kotimatkalla napattiin Cittarin pihasta kesän eka mansikkalaatikko matkaan ja tultiin kotiterassille niitä perkaamaan. Ekat viiskiloa lepäilevät nyt pakkasessa odottamassa talvea, eli kesä on nyt virallisesti pakattu talteen, tai ainakin pieni pala siitä. Hellepäivän ilta huipennettiin vielä ekaan uintireissuun, ja luitte aivan oikein, ekaa kertaa tän kesän aikana rantsureissuun pakattiin uikkaritkin mukaan. Mila yllättikin meidät rannalla ihan täysin, mutta siitä yllättämisestä kirjoitan vielä toisella kertaa lisää…

Nyt perjantain viimeisillä tunneilla, mulla on tosi onnellinen olo – tälläisiä kesäpäiviä olisi kyllä toivonut muutaman lisää tälle kesälle, mutta onneksi se kesä tulee ensi vuonnakin!

Kivaa viikonloppua sinne! ♥ Ja kiitos edelliseen postaukseen kommentoineille ja tsempanneille, niistä oli jo nyt iso apu. Viikonloppuna hoidan kommenteihin vastaukset taas ajantasalle, kiitos siis myös kärsivällisyydestä sen suhteen!

SEURAA BLOGIANI, FACEBOOKISSA,BLOGLOVINISSATAI INSTAGRAMISSA.

Avainsanat

Kommentit

Itse päiväkodissa työskennelleenä voin kertoa että vaikka oman lapsiryhmäni piti olla 3-5vuotiaita, oli totuus se, että ryhmässä oli hyvin monta alle 3vuotiasta. Säästösyistä lapsia on tosi suuri määrä hoitajaa/hoitajia kohden ja ryhmiä joudutaan sekottumaan. Yleensä ensimmäisen lapsen tarhaan meneminen on suurempi ja haikeampi asia vanhemmille kuin lapselle. Vaikka vanhemmasta tuntuisi ikävältä jättää itkevä lapsi tarhaan on hyvä tietää, että itku laantuu todella nopeasti vanhemman lähdettyä näköpiiristä ja lapsen huomatessa omat kaverit ja kaikki kiva päiväkodin arki johon tottuu nopeasti. Lastenhoitajat osaavat hommansa ja tarjoavat varmasti lapsellesi mukavan päiväkotiajan. Alku on kaikilla jänskä, mutta iloksi se muuttuu!

Essi

Tuolloin mua ei olisikaan haitannut että Mila isompien ryhmään oltiin laittamassa, mutta kun siinä ryhmässä kaikki oli yli kolme vuotiaita. Ainaona 2veenä en halua että Mila menee isompien ryhmään. Ja onneksi nyt saatiin selvitettyä että Mila pääsi kuin pääsikin aloittamaan pienten puolella. 🙂

Hei!
Äkkiseltään näin päiväkodin työntekijänä kuulostaa hurjalta. Pienryhmissä kun toimitaan on yhdellä aikuisella ainakin se seitsemän samanikäistä lasta isojen ryhmässä, mukaan lukien erityislapset, joilla tuskin on avustajaa…. Sitähän sanotaan, että lapsen ikä +2, on sopiva ryhmäkoko lapselle. Milan tapauksessa siis 4 lapsen ryhmä.. (Päivät, jolloin joku työntekijöistä pois, pienryhmien koot kasvaa.. sijaisia palkataan harvoin).. Mila on siis 3-vuotiaiden kanssa samassa pienryhmässä ja kyllä siinä on yhdellä aikuisella tekemistä, että saa ryhmän toimimaan! Kuinka monta lasta ryhmässä on kokonaisuudessa?
Itapäivisin on kaikki päiväkodin lapset ulkona. Kuinka helposti pieni jää jalkoihin? Onko oikean kokoisia leikkivälineitä? Miten sujuu ruokailut? Miten taataan riittävä uniaika? Itse kyselisin hyvin tarkasti, miten ovat asiat ajatelleet hoitavan. Jos siirto pienten ryhmään ei onnistu, olisin hyvin valppaana hoidon alkaessa, miten asiat sujuu ja miten henkilökuntaa on paikalla. Parhaimmassa tapauksessa kaikki menee hyvin ja Mila sulahtaa ryhmään mukaan 🙂

Essi

Kuulosti myös tämän äidin korvaan aika hurjalta, etenkin kun Mila on vielä aika hitaasti lämpeävä tapaus isossa lapsiporukassa. Mutta onneksi nyt Mila pääsi pienten puolelle aloittamaan päiväkotiuraansa, joten tästä toivottavasti ei tarvitse enää stressata ja huomisesta alkaen kaikki menee hyvin 🙂

Oon kuullut että moni pieni pärjää isompien parissa paremmin. . Pienin silmäterä. Isommat tahtoo ”hoivaa ” jne.. eikös päiväkodissa ulkoilla samaan aikaa muutenkin pääasiassa. .

Essi

Joo toki siinä olisi ollut se mahdollisuus, mutta kyllä mulla vaan on henk.koht. varmempi olo tähän uuteen vaiheeseen kun Mila saa olla ikäistensä seurassa ja leikkiä iän mukaisia leikkejä 🙂

Haluisin niin tietää,et minkä merkkinen auto teillä on? 😀 Entä väri ja ootko muuten vielä tehnyt teidän kylpyhuoneesta/saunasta esittelypostausta?

Essi

Me vaihdettiin auto silloin kun muutettiin tähän uuteen kotiin. Tän hetken auto on vähän sellainen väliaikainen hätävara, Volvo S40? muistaakseni ja tumman harmaa. Ensi vuoden puolella olisi tarkoitus taas vaihtaa takaisin farmariin 🙂 En oo tehnyt, kotipostaukset ovat nyt jääneet ihan taka-alalle, mutta syksyllä lupaan sen toteuttaa!

Suosittelen myös ottamaan asian puheeksi! Ystäväni lapsi siirrettiin yksin 2,4 vuotiaana 3-5 vuotiaiden ryhmään ja hän alkoi hieman oireilemaan. Kun muut osasivat pukea itse ja syöntikin sujui rivakasti niin hän jäi aina viimeiseksi ja häntä alettiin hoputtamaan ja yritettiin ns. Sulauttaa muuhun ryhmään. Tämä ei tue lapsentahtisuutta ollenkaan ja pahimmassa tapauksessa viivyttää esim. Kuivaksi opettelua. Ehdottomasti muiden ikäisten ryhmään tai vastaavasti useampi pieni matkaan isompien ryhmään.

Essi

Saatiin tää homma onneksi eilen kuntoon. 🙂 Nyt Mila aloittaa pienten ryhmässä, ja syksyllä saattaa vaihtaa viereiseen ryhmään jossa kuitenkin on useampi ikätoveri mukana. Mä en yhtään käsitä mikä aivopieru tuolla päikyssä meinasi käydä, mutta pääasia että homma saatiin kuntoon.

Aivan kuin olisi käynyt joku virhe, pieniä on otettu liikaa ryhmään! Fakta on, että ryhmäkokoa ei voi ylittää.. Mutta täytyisihän vanhimman lapsen siinä tapauksessa siirtyä!? Toimintakin on toisenlaista 3-5 vuotiaiden ryhmässä, nyt ehdottomasti vaadit selityksen. Kuulostaa todella oudolta! Terkuin, lastentarhanope äiti

Essi

Juu, siellä on siis pienten ryhmä ihan täynnä syksyyn mennessä, mutta jotenkin nyt aikovat kuitenkin homman hoitaa niin että Mila pääsee myös olemaan mukana pienten ryhmässä toistaiseksi. 🙂

Onpa tylsä juttu, kysy vielä pääsisikö pienten ryhmään. Meidän 3v siirtyy nyt isompien ryhmään ja vähän jännittää miten pärjää kun 5v on ihan eri kastia pienempien kanssa. Kuulin kyllä että samassa ryhmässä aloittaa kaksoset, jotka täyttävät myös vasta kaksi.

Essi

Homma onneksi selvisi eilen ja Mila pääsee aloittamaan pienten ryhmässä 🙂 Tsemppiä teillekin päikyn aloitukseen!

No onpas tosi kummallista touhua päiväkodin puolelta! En voisi itse kuvitella että meidän poika olisi kaksveenä ollut isojen ryhmässä, kuitenkin kahden ja kolmen vuoden ero on huikea kehitykseen nähden! Toivottavasti saatte asiaan selvyyden ja korjauksen 🙂

Essi

Älä muuta sano 🙂 Mutta onneksi asia korjaantui!

Kuulostaa oudolta, että vasta päivähoidon aloittava 2v aloittaisi suoraan isompien ryhmässä. Omassa mielessä heti mietityttäisi päiväunien onnistuminen isompien ryhmässä, jossa suurempi prosentti ei nuku päiväunia.

Meillä 2,5-vuotiaan kanssa ens viikolla edessä päiväkotiin uudestaan tutustuminen kesäloman jälkeen ja tilanne se, että kaikki tytön viime vuoden kaverit on vanhenneet isompien ryhmään ja näistä kavereista on puhuttu koko kesä kotona, joten vähän jännittää, että jääkö ainoana isompana pienten ryhmään, mutta katsotaan nyt ensin mitä siellä vastassa on, kun käydään tervehtimässä. Meillä tyttö puhua pälpättää kahdella kielellä (ja laulaa kolmeella ;)) ja yleensä viihtyy vähän ikäistään vanhempien seurassa niin vähän mietityttää, jos kaikki on kovin pieniä. Toki hänellä ikänsä puolesta olisi vielä syyskausi oikeus olla pienten ryhmässä ja hyppäys isompien ryhmään voi olla kuitenkin aika iso. No, viikon päästä ollaan jo viisaampia 🙂

Kehotan kyllä ottamaan hoitajien kanssa puheeksi. Tsemppiä hoidon aloitukseen!

Essi

Sitä mäkin sanoin hoitajille! Mutta onneksi tästä nyt ei enää tarvitse ressata 🙂

Voi harmi juttu, mutta toivotaan että kaikesta huolimatta sielläkin menee päiväkotiarjen aloitus taas hyvin 🙂 Oo mahtavan taitava tyttö teillä!

Kuulostaapa tosi oudolta, tuli heti vaan mieleen että eikö pieni 2v jää ihan jalkoihin siellä..

Essi

Sitä mä mietin kanssa, mutta onneksi nyt Mila pääsi pienten mukaan 🙂

Näin päiväkotielämää nähneenä ja tulevana lastentarhanopettaja voin sanoo, et en suosittele noin pienen menevän siihen isompien ryhmän myllerrykseen! Enkä usko, et pienten ryhmä on ihan ehdottoman täynnä, ryhmäjakoo vaan yritetään helpottaa tollasilla säädöillä. Kannattaa puhua ne ”ympäri” ja perustella hyvin omat näkemyksensä, niin uskon et pienten ryhmän ovet aukee tai asiaan löydetään joku parempi ratkasu. 🙂 toivottavasti Mila saa turvallisen ja ihanan päivöhoitopaikan!!

Essi

Mahtavaa kun niin moni alan ihminenkin puoltaa mun kantaa tässä asiassa 🙂 Homma saatiin hoitoon ja Mila aloittaa huomenna pienten puolella!

Ei kyllä tuollaista yhtäkkistä ryhmävaihdosta tarvitse sulattaa, aika outoa kyllä. Yleensä isompien ryhmät ovat kooltaankin suurempia ja onhan se muutenkin tarkoitus, että päiväkodissa on juuri sitä ikätason mukaista tekemistä ja seuraa tarjolla. Eipä silti, isompien ryhmässä yksi vaippaikäinen saisi varmasti todella paljon huomioita niin muilta lapsilta kuin hoitajiltakin, kun olisi ainut pieni. Mutta joo, en siis itsekkään sulattaisi asiaa. Ehdottomasti asia heti esille. t. Lastentarhanopettaja ja 1,5 vuotiaan äiti (päivähoidon aloitus vielä edessä)

Essi

Niinpä! Joo siinä Milan ryhmässä olisi ollu 21 lasta ja 3 hoitajaa, joten kyyti olisi voinut olla aika kylmää :/ Nyt kuitenkin Mila saa onneksi aloittaa huomenna pienten kanssa, joten tippui iso kivi tämänkin äidin sydämmeltä.

Kuulostaahan toi vähän hassulta, mutta käytännössä isompien ryhmässä aikuisilla voi olla sun tytölle paljon paremmin aikaa. Aika monessa tilanteessa 3-5-vuotiaille voi sanoa, että odota hetki hoidan ensin tämän vaipanvaihdon / ruokailussa avustamisen / pukemisen avustamisen ilman että se johtaa katastrofiin, mutta itsekin 2-vuotiaiden ryhmässä työskennelleenä voin sanoa, ettei se aina niin kauhean lapsilähtöistä toimintaa ollut. Kädet oli täys ja aina joku liian pieni joutui odottamaan liian kauan kun oli niin monta lasta. Mutta kysele henkilökunnalta, heillä on varmasti joku logiikka tässä taustalla ja varmasti tulevat sua puolitiehen vastaan, jos pk-sijoitus aiheuttaa paljon epävarmuutta! 🙂

Essi

Hyviä pointteja kyllä, mutta itse näen että Mila on vielä niin oman ikästen lasten seuran tarpeessa että jäisi isojen kanssa jalkoihin. Onneksi nyt kuitenkin päiväkodissa saatiin asiat järjestykseen ja Mila pääseekin aloittamaan huomenna pienten mukana 🙂

No onpas omituista toi ryhmäjako! Itse olen ollut päiväkodissa 5v. Töissä ja faktahan on, että lapsia tulee ovista ja ikkunoista. Kerran olen joutunut tilanteeseen, että pientenryhmä oli aivan täynnä ja siirrettiin pienten ryhmästä VANHIMMAT ja jo edellisen vuoden siellä viettäneet 3-5v ryhmään. Eikä laitettu ketään yksin vaan heitä siirtyi muistaakseni kolme. Jotta saavat turvaa sekä ikäistänsä seuraa toisistaan. Tsemppaan puuttumaan tilanteeseen! Omalla kohdalla en tosiaankaan suostuisi tuohon!

Essi

No eikö! Noinhan se olisi loogisinta toimiakin, tai että sitten vaikka jos pienempiäkin joutuu isojen kanssa laittamaan niin olisivat sitten esim. niitä joilla on isompi sisarus turvana toisessa ryhmässä. 🙂 Puututtiin ja homma saatiin kuntoon, Mila aloittaa pienten kanssa huomenna!

Mahtavaa! Oon miettinykki, että miten asian kanssa kävi! Varmasti helpottavaa! 🙂 Hyvä, että uskalsit kyseenalaistaa!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *