Yleinen
8.7.2015

IMETYS- JA NÄNNIGATE

IMETYS- JA NÄNNIGATE

Nyt luvassa on pitkästä aikaa mielipidepostauksen tynkää, näitä kun on tasaisesti myös aina toivottu. Aihe ei voisi olla ajankohtaisempi täällä blogimaailmassa, sillä Emilia on saavuttanut aikamoisen hienoa näkyvyyttä #freethenipple -kampanjalle, jota hän on vahvasti blogissaan ja somekanavissaan kannattanut ja halunnut viedä eteenpäin. Iso käsi siitä! Tästä aiheesta ja Emilian julkaisemasta instakuvasta nousikin aika tiukkaa ja hyvää keskustelua myös meidän oman blogiporukan kesken Whatsappissa tänä iltana. Siitä innostuneena ja ehkä hieman suivaantuneenakin hyppäsin näppäimistön ääreen. Aihe tuntui kaikille muille tytöille nimittäin olevan aika päinvastainen mitä mulle itselle henkilökohtaisesti. Ei niinkään naisten nännien seksistisyyden poistamisen kannalta, vaan pikemminkin julki-imetyksen, jota liputan tosi korkealle. Aihe jakoi fiiliksiä ja ajatuksia niinkin jyrkästi, että tunteisiinhan se meni, vaikka kukaan ei  julki-imetystä vastustanutkaan. Tunteita herättävät ja mielipiteitä jakavat keskustelut on yksi ystävyyden parhaita puolia, joten tää mun purkaus on ihan kaikella rakkaudella kirjoitettu tytöt.

Ihan alkuun, haluan kysyä teiltä, mitä mieltä olette julki-imettämisestä – vastaan vai puolesta? Toivoisin myös että kerrotte perustelut kannallenne.

Aiemmista postauksista varmasti moni teistä tietää että mulla oli aika hyvän mittainen imetystaival Milan kanssa. Alun hankaluuksien jälkeen päästiin vielä täysimetykselle ja soseiden kuvioihin astumisen jälkeenkin mentiin hyvin maitopainoitteisesti puoleen vuoteen saakka, jonka jälkeen imetys jatkui vahvasti aina Milan 1v4kk ikään saakka. Tähän aikaan mahtui luonnollisesti myös paljon tilanteita joissa olisi ollut mahdotonta löytää privaattia paikkaa vauvan ruokkimiselle nälän sattuessa julkisilla paikoilla mm, ravintoloissa, eri tapahtumissa, rannalla tai vaikka ruokakaupassa. Ja vaikka piilopaikka imetykselle olisi ollutkin saatavilla, en nähnyt siihen mitään syytä, ellei imetyspaikka ollut ihan supersuper rauhaton.

”Mä en oo imettänyt monesti julkisesti, koska en ole kokenut että se on mun juttu. Se oli musta vaivaannuttavaa.”

”Koko imetys on musta äitin ja lapsen välinen intiimi hetki, eikä sen tarvitse koko maailmalle näkyäkään.”

Ei se meikäläinenkään Milaa imettänyt tissit tiskissä muiden ihmisten nähden, tottakai rintavarustus suojattiin mahdollisuuksien mukaan, mutta jos nänni sattui pilkahtamaan niin so what? Luulempa ihan yleisesti ottaenkin, että aika harvat naiset nännejään muutenkaan vilauttelee tahallisesti imetyksen yhteydessä. Mutta vaarahan siinä piilee aina, vilahduksen vaara. Harso tipahtaa, paita nousee turhan ylös tai lapsi irroittaa otteen yllättäen. Hupsista vaan, ja joku mielensäpahoittaja on jo sormella osoittelemassa, kun äiti päätti ruokkia nälkäisenä huutavan lapsensa ravintolassa siveellisesti tekemättä siitä numeroa. Mielestäni imetyksen äiti-lapsi-keskiötä ja sen herkkyyttä ei vähennä lainkaan se että sitä tekee myös muiden silmien alla, päinvastoin. Imetys on mun ajatusmaailmassa yksi kauneimmista ja luonnollisimmista asioista mitä maa päällään kantaa, eikä se oo keneltään pois jos äidit imettää lapsiaan missä ja milloin siihen tarve on. Vauvan nälkä kun harvoin katsoo kelloa tai sitä ollaanko nyt just keskellä ruokakaupan vihannesosastoa tai ulkona syömässä täpötäydessä ravintolassa.

”Epäilen että julki-imetyksen vastustaminenki on osittain niitten superimettäjien ite keksimää. Siis että vastustus ei todellisuudessa edes oo niin isoa.”

”Mäkin luulen että tuo paheksunta on vaan jollain yhdellä 10tuhannesta…”

”Ootteko kuulleet henkilökohtaisesti että jollekin teidän tutuista tai teille ois siitä valitettu? Ihan mielenkiinnosta?”

Kukaan muu tytöistä ei ollut saanut kohdalleen paheksuntaa, osaksi varmasti hyvän tuurin takia ja myös siksi ettei kaikilta julki-imetys taustaa löydy yhtä paljon, jos lainkaan. Tästä myös ehkä kumpuaakin tää mun kovin liputus ja asian puolesta puhuminen tuossa meidän porukassa. Milan ollessa pieni vauva, eräissä juhlissa sain kehotuksen vanhemmalta rouvalta siirtyä eri huoneeseen imetyspuuhiin. Olin jo valmiiksi sivummalla, mutta siltikin tätä rouvaa tuntui asia häiritsevän. Siihen sitten tokaisin että en ole siirtymässä minnekään, että lapseni on ihan hyvä syödä tässä ja hän on yhtä oikeutettu ruokailemaan samoissa tiloissa muiden ihmisten kanssa. Melko nopeasti rouva hiljeni ja lähti tilanteesta pois selvästi nolostuneena. Tiedän myös yhden tutun jolle on Kuopion Matkuksassa tultu ravintolan henkilökunnan puolesta tultu kehottamaan siirtymistä lastenhuoneen puolelle imettämään vauvaa, VAIKKA peitteenä on ollut imetyspaidan lisäksi myös harso imetyshetkeä suojaamassa. Matkuksen lastenhoitohuone on ihana, mutta ei se siltikään mun mielestä ole syy siihen, ettei lasta saisi imettää kauppakeskuksessa vapaasti myös muualla! Kuinka moni muu äiti on joutunut paheksunnan kohteeksi imetyksen takia? Olisi tosiaan kiva tietää, että onko tää ongelma ihan todellinen. Somessa oon ainakin törmännyt moniin aloituksiin joissa just kahviloissa ja ravintoiloissa on puututtu rintaruokintaan aika törkeilläkin tavoilla.

Pähkinänkuoressa imetys on niin lähellä mun sydäntä, että voisin kirjoittaa siitä postauksen vaikka joka päivä. Mä maltan tuskin odottaa sitä hetkeä, kun joku kaunis päivä pääsen kokemaan tuon asian ihmeellisyyden ja kauneuden meidän toisen lapsen kanssa toivottavasti! Haluan myös kannustaa jokaista äitiä siihen, imettämiseen ja myös tekemään sitä julkisesti. Niinkuin sanoin, sen luonnollisempaa asiaa saa etsiä. Äiti ruokkii lastaan vartalollaan, sillä samalla joka on kasvattanut tuon pienen ihmisen sisällään alusta saakka pienintäkin piirtoa myöten. Aina siihen pisteeseen asti että se on valmis masun ulkopuoliseen elämään. Mutta eihän se äidin ja lapsen ”symbioosi”  vielä siihen lopu, ainakaan jos antaa imettämisen ihmeelle mahdollisuuden! Imetys luo äidin ja lapsen suhteesta entistäkin syvemmän ja mikä oikeasti voi olla hienompaa, kuin se, että voit itse omalla vartalollasi ruokkia ja kasvattaa lastasi?

imetys

No nyt on hieman purkauduttu ja tasoitettu verenpainetta 😀 Kirjoitus on varmasti supertäynnä kirjoitusvirheitä ja teksti muutenkin sekavaa, se on nimittäin sen verran nyt tunteella kirjoitettu. Toivottavasti mun ajatukset selkeni nyt jossain määrin ja kommenttiboxiin saadaan hyvät jupinat aikaan aiheesta!

Nyt tää entinen superimettäjä lähtee koisimaan, ja huomenna palataan taas ihan eri aiheilla asiaan! Kauniita unia jokaiselle ♥

SEURAA BLOGIANI, FACEBOOKISSA,BLOGLOVINISSATAI INSTAGRAMISSA.

Avainsanat

Kommentit

Kannatan kyllä julki-imetystä. Lapsen pitää saada ruokaa silloin kun on nälkä. Kellään ei ole siihen nokan koputtamista taikka kukaan ei voi sellaista asiaa kieltää. Saathan sinä aikuisenakin ja lapsenakin mennä ravintolaan syömään milloin haluat. Jos pittää se tissi ja seksi taikka häpeä taikka joku muu sana yhistää siihen imettämiseen julkisella paikalla niin jo on jollain jotaki vinksallaan päässä!
Mutta kerrompa itsestäni tarinan….2lasta 3ja 1 vuotiaat nytten. Olen todella isorintainen. Ei,en puhu nyt mistää DD kupeista taikka F kupista vaan J kuppi! Olen silti imettäny kumpaaki lastani melkein 9kk ja voi kertoa ettei se ole helppoa. Se kaikki kipu selässä ja hartioissa. Huonot imetysasennot jne…en vaan yksinkertaisesti kehannu missään vetästä tissiä essiin ja alkaa imettään julkisesti. Aina menin toiseen huoneeseen taikka vessaan ravintolassa. Lapsi sai kyllä ruokaa aina kun halusi. Istuin ravintolan vessassa vaikka tunnin imettämässä jos piti 🙂
Mutta siis tuo mun imetys ei tuntunut itsestänikään miltään hyvältä kun se oli niin vaikeaa aina. Yöllä imetys oli vaikeaa ku pelkäsin jatkuvasti nukahtavani ja silloi ois vauva tukehtunu tissiin :/ Silti imetin kun tiedän että se on maailman tärkei asia vauvalle. Saaha kasvaa elämään sillä rikkaimmalla ruualla mitä voi saada!Joten kannatan ja suosittelen imettämistä vaikka se tuntuisi alussa taikka kokoajan vaikeelta…mutta se on niin lyhyt aika sun elämästä että minä sen ainaki lapselleni annan!

Julki-imetyksen puolella ollaan täälläki! Mutta semmonen näkökulma että itellä ainakin siinä vaiheessa kun poika oli vähän vanhempi, alko kaikki ulkopuolinen kiinnostaa niin kovasti että sen tähden piti ettiä rauhallinen kolkka imettäessä..:)

Täällä on kaikki jo sanottu, mutta ei tähän asiaan voi jättää kommentoimatta. Lapsen pitää saada syödä missä haluaa. Piste. Vauvan nälkä kun ei katso aikaa eikä paikkaa. Ja se, että rinnat ei saisi imettäessä näkyä, on nyt naurettavuuden huippu. Uskomaton yhteiskunta meillä joissain asioissa. Pakko sanoa myös se, että korvikkeella kasvaa kyllä, mutta se ei poista sitä FAKTAA että äidinmaito on nimenomaan kultaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, että jotenkin maagisesti kaikki rintaruokitut lapset olisi aina terveitä ja päinvastoin (haloo!!), mutta tutkimusten mukaan äidinmaidosta on todellisia terveyshyötyjä. Myös äidille. Oon samaa mieltä jonkun aiemman kommentoijan kanssa että kyllä tästäkin pitää saada puhua. Faktat faktoina, ja jos ämn ylivertaisuudesta puhuttaisiin enemmän niin moni äiti vois myös yrittää imettää pidempään. Imetys ei todellakaan ole aina helppoa, mutta lapsen parasta se on.

Mä en osakseni imettäessäni saanu kamalasti paheksuntaa.. Ainut mikä on jäänyt mieleen, on mun tädin kummastunut ilme, prisman kahviossa, kun aloin imettämään poikaa kahvipöydässä. Täti kyseli kummissaan: ” Etkö sä mene vessaan imettämään? Mitä jos joku näkee?” Kommentti vähän ärsytti, mutta annoin olla.. Se täti on muutenkin aika tiukkapipo 😀 Mun mielestä se on kyllä täysin oikeutettua ellei nyt täysin yläosattomissa yhtäkkiä imetä kaupan käytävällä 🙂

Mullakin olisi tästä asiasta vaikka miten paljon sanottavaa, mutta koska kiire, niin tyydyn vain sanomaan, että olen Essi kanssasi täysin samaa mieltä!

Kannatan julki-imetystä siinä missä kodin ulkopuolella tapahtuvaa ruokailua meillä aikuisillakin 🙂 Äidinmaitohan on vauvan/taaperon ravintoa, ja se nälkä ei katso aikaa eikä paikkaa. Itse imetin vauvaamme 1v ja 5kk ikään asti. Pienempänä julki-imetys vielä onnistui, mutta puolenvuoden jälkeen vauva oli sen verran utelias, että kaupungilla/kaupassa/ravintolassa ollessa täytyi etsiä todella syrjäinen paikka, että poika suostui syömään. Mieluusti olisin imettänyt milloin missäkin, tehden sen kuitenkin mahdollisimman hillitysti. En saanut keneltäkään mitään huomautuksia.

Imetys on myös itselläni lähellä sydäntä ja tiedän imetyksen hyödyistä todella paljon 🙂 Oli kiva kuulla samoja ajatuksia sinultakin, jonkun aikaa olen jo blogiasi lueskellut. Välillä olen aikamoinen ”imetyshörhö” ja saan hillitä itseäni, etten tuputa neuvojani liikaa muille.
Imetykseen kannustetaan nykyään aivan hirvittävän huonosti ja esimerkiksi neuvolassa ei olla usein ollenkaan perehtyneitä imetysjuttuihin. Todella harmillista, että monella imetystaival päättyy liian äkkiä väärien ohjeiden perusteella :/ Oma imetyksen alkutaipaleemmekaan ei ollut helppo, koska vauva ei heti aluksi päässyt vierihoitoon. Mutta onneksi täysi-imetykselle päästiin heti kotona <3
Mukavaa kesän jatkoa teille ja hienoa kun olet ottanut imetyksen edut vahvasti esille sekä ystäviesi kanssa että täällä blogissa. Kuulutko muuten itse facebookin Imetyksen tuky ry- ryhmään? Aivan loistava ryhmä ja sitä voi seurailla jo valmiiksi seuraavaa imetystaipaletta ajatellen 😉

Hep, julki-imettäjä täälläkin! Ehdottomasti siis puolesta. Esikoisen vauva-aikana kävin alkuun usein lastenhoitohuoneessa imettämässä (en siis vessakopissa vaan sellasessa missä on mikrot, nojatuolit yms). Tottakai tarvittaessa imetin muuallakin. Pikkuhiljaa rohkastuin ja aloin imettää kauppakeskuksissa, ravintoloissa yms. Nyt kuopusta imetän ihan missä vaan, tarvittaessa vaikka kävellessä. Eikä tietty tässä kahden pienen (9/13 & 4/15) poikieb kanssa liikkuessa edes aina pääse lastenhoitohuoneeseen.

Ja väitän, että imetys vaikuttaa positiivisesti äidin ja vauvan suhteeseen 🙂 oon huomannut, että korvikevauva jätetään paljon helpommin ja nuorempana esim mummulle hoitoon ja jopa yöksi. Ja ei, en sano, että kaikki niin tekee 🙂

Mikäli on julki-imetyksen kannalla niin varmasti sen vastustajien kommentit eivät pahemmin hetkauta. Jokainen äiti varmana tietää että kun on kyse oman lapsen syömisestä niin siinä ei hirveän tärkeäksi tule muiden kommentoinnit, antaa vaan mennä toisesta korvasta ulos:) hyvä asenne sulla, sama imetysmyönteisyys täällä päässä, let’s keep it that way!

Iso peukku tälle postaukselle! 🙂
Katriinan blogiin kommentoinkin jo, et on hölmöö, että ihan sama vaikka naisen rinnat näkyy esim biksuissa lähes kokonaan, kunhan nännit on peitetty. Ei Free the Nipple meinaa sitä, että kaikkien pitäs alkaa rintoja esitellä. Hyvät tavat siinäkin, miehetkin vois pitää paidan päällä ja nännit piilossa esim kaupungilla.
Imettää pitää siellä, missä vauvalla on nälkä. Ite en todellakaan ole halunnut suunnitella ja säätää menojani sen mukaan, jos vauvalle sattuu tulla nälkä. On menty niinku huvittaa ja imetetty missä huvittaa. Täysimetystä takana 5,5kk, kiinteiden ohella imetän edelleen minimissään 7 kertaa vuorokaudessa 7,5kuistani, enkä ihan heti ole lopettamassa. 🙂

Julki-imetyksen puolesta!
Nimimerkillä; imettänyt kohta 14kk 🙂
Minä imetän lähestulkoon missä vain. Aivan sama mitä siitä kukakin on mieltä…;)

Kannatan julki-imetystä ehdottomasti. Ekan lapsen kanssa en alkanut julkisesti imettämään kun rintakumin kanssa oli niin hankalaa ja imetys loppuikin lapsen ollessa 4,5kk. Nyt kuopus on pian 6kk ja olen imettänyt aivan _kaikkialla_, esimerkiksi junassa, bussissa, rautatieasemalla, torilla, kaupassa, ravintolassa, kerrostalon pyörätelineen päällä istuen, seisten keskellä pihaa maatilavierailulla… Ihan kaikkialla siis. 😀 ja aion jatkaa edelleen! Tänään imetin torikahviossa, lapsi söi 5min ja oli tyytyväinen. Miks oisin alkanut huudattaa ja pilannut kaikilta kahvihetken?

Tämä on semmoinen aihe, joka useasti saa karvat pystyyn. Ehdottomasti siis olen julki-imetyksen puolesta. Itsellä on n. 7kk ikäinen poika, jota täysimetin ensimmäiset 6kk. Aluksi menin aina toiseen huoneeseen jos oltiin kylässä tai muuten oli ihmisiä paikalla. Kohta huomasinkin imettäväni milloin missäkin. Imetän todellakin lastani juuri siellä missä hänellä tulee nälkä. Avomieheni siskon yo-juhlissa anoppi vihjaili, että voit imettää vaikka tuolla makkarissa, että on rauhallisempaa. No tästähän vasta pahastuin ja en todellakaan mennyt piiloon imettämään. Äidinmaito on kuitenkin kultaa lapselle ja voi kuinka ihana olo siitä tulee, kun lapsi katsoo silmiin ilmoittaen tietyn äänen kanssa nälästään ja nähdessään onnellinen ilme hänen kasvoillaan, kun pääsee tissille. <3 kannattaa googlata imetys.fi sivuilla oleva imetyksen 105 hyvää puolta. Nuo luettuani imetyksestä tuli itselle vieläkin tärkeämpää. Näin hieman ohi aiheen. 🙂

Tärkeä aihe, ja ihanan tunteella kirjoitettu 🙂 Ehdoton KYLLÄ julki-imettämisen puolesta. Minua ei ole koskaan härinnyt, tai oikeastaan en ole edes kiinnittänyt huomiota lapsiaan ruokkiviin äiteihin. Niin kuin sanoitkin, se on maailman luonnollisin asia, eikä sen tulisi häiritä ketään. Vauvalla täytyy olla oikeus ruokailla paikassa jossa muutkin syövät, vaikka sen ruuan saisikin rinnasta eikä tämä ”näky” miellytä kaikkia. Mutta eipä toisaalta se reilun vuoden ikäisen juuri itse syömään oppineen piikukaverin ruokailukaan kaikkein esteettisin näkymä ole, mutta kenellekään ei tulisi mieleenkään pyytää äitiä viemään lapsi ruokailemaan jonnekin muualle.
Mutta toki äideilläkin on tässä asiassa vastuunsa kannettavana. Vauvan voi mielestäni imettää missä vaan, eikä siihen tarvita edes mitään harsovirityksiä, kunhan vaikka kääntyy vähän syrjään ja hoitaa homman niin, ettei nosta sitä koko tissiä esille (niitäkin on tullut nähtyä). Imetys on kaunis asia, mutta ymmärrän kyllä jos kesken lounaan ei huvita tuijottaa jonkun kokonaan paljasta rintaa.
Useimmat naiset hoitavat kuitenkin imetyksen todella tyylikkäästi ja huomaamattomasti, eikä siitä pitäisi mitään kitinöitä tulla vaikka se nänni sieltä välillä vilahtaisikin. Katsokaa muualle.

Ehdottomasti olen julki-imetyksen puolesta, olenhan sitä molempien lasten kanssa tehnytkin useamminkin. 🙂
Lapselle kun sattuu nälkä yllättämään niin se ei valitettavasti aina aikaa taikka paikkaa katso, meillä molemmat tytöt ovat vielä olleet sorttia, että maitoa mulle ja heti, erityisesti esikoisen aikaan olin vähän arempi alkuun imettämään kaupungilla mutta kotiakkaan en halunnut lukkiutua kun lapsi ei pulloa huolinut vain sen takia etten voisi imettää lastani julkisesti.
En itse osaa ajatella, että imettäessä olisi mitään ihmeellistä, enkä kiinnitä imettävään äitiin sen kummemmin huomiota, tietty saatan ihastella söpöä pientä vauvaa jos imetettävä on ihan pieni vastasynyt.
Imetän itsekkin Islaa vielä muutamasti päivässä, tosin nämä imetyksen osuvat pääosin nukutuksiin joten tapahtuvat yleensä kotosalla, nyt kesällä kun saatamme olla reissun päällä päiväuniaikaankin niin varmasti tulee tissiteltyä Islaa myös julkisestikkin ennen päikkäreitä, toivottavasti ei tule ketään ohikulkijaa häiritsemään, itse en meinaa häiriintyä asiasta. 🙂

Hieno kirjoitus Essi,kiitos tästä!<3 Täällä myös yksi julki-ja pitkäaikainen imettäjä ja ehdottomasti liputan sen puolesta!!Vauva tai vähän isompikin lapsi ruokitaan silloin kun nälkä ja ruoka-aika iskee,oltiin sitten missä tahansa.Jos se jotakuta häiritsee,pakko ei ole katsoa,voi itse siirtyä tai kääntää katseen "tilanteesta" pois.
Täysin luonnollinen asia!;)

Jei imetys! Niin tärkeä aihe, että on pakko kommentoida 🙂 julki-imetys, täysimetys, osittainen imetys, kunhan olisi se imetys! Aivan maailman tärkein asia vauvan kannalta, joten miksi sitä väheksymään yhtään missään tilanteessa. On surullista, että imetystä tosiaan poljetaan alempiarvoiseksi asiaksi, ettei vaan pahoitettaisi korvikemammojen mieltä, vaikka äidinmaito on ykkönen vauvalle ja isommallekin lapselle. On surullista, että meillä kiirehditään kiinteiden aloittamista ja melkein pakotetaan lopettamaan imetys maidon vesilitkuksi muuttumiseen ja hampaiden kuntoon vedoten. Höpö höpö vaan noillekin jutuille ja äidinmaito kunniaan! Siihen on sata ja yksi syytä miksi who suosittaa imetyksen jatkamista 2vuotiaaksi. Neuvolatkin vois vähän skarpata tässä ja jakaa imetystietoutta tehokkaammin! Mä ainakin imetän ilolla ja ylpeydellä nyt jo toistamiseen missä ja milloinka vain, myös taaperoa 😉

Hei Maria! Tosi hyvin kirjoitettu! <3

Olen samaa mieltä. Niille jotka miettivät, että imetyksestä kiihkoillaan, niin voisin sanoa että sitä pikemminkin puolustetaan väheksynnältä.

Imetys on täysin normaalia ja vauvalla on oikeus saada parasta ravintoa rinnasta. Äidin pitäisi se ymmärtää evätessään äidinmaidon vauvalta, koska lapsi ei voi itse valita mitä syö. Korvikkeella voi kasvaa näennäisesti terveitä lapsia, mutta tutkitusti äidinmaidon vrt. korvikkeen vaikutukset voidaan nähdä paljon myöhemmin aikuisiän terveydessä, vaikka lapsena olisikin ollut perusterve. Tutkitusti korviketta syövät lapset sairastavat enemmän ripulitauteja ja myös lapsia kuolee näihin tauteihin. Ihmisten kannattaisi tutustua paremmin tutkimuksiin, jotka eivät ole "mutu-tietoa".

Ei imetyksellä haeta mitään mantteleita itselleen tai kiilloteta sädekehää pään päällä! Imetys julkisesti ei myöskään ole tissien tiskiin lyömistä, tissit töröllään istumista tai niiden paljastelua tai esittelyä. Vaikka imettäisi ilman yhtään mitään näkösuojaa, niin imetys ei ole huomion hakemista. Voi olla esimerkiksi sellainen vauva, joka kiskoo kaikki hevon hunnut ja peitot tieltään, jotta näkee samalla kun syö. Imettäminen ei ole myöskään verattavissa seksiin tai rintojen hyväilyyn. Vauva syö, monesti myös samalla pissaa tai kakkaa ja katselee mitä ympärillään tapahtuu tai nautiskelee äidin turvasta. Imetyksellä voidaan myös helpottaa kipua ja ravita kipeää vauvaa. Korvike ei muutu vauvan kasvaessa tämän tarpeisiin sopivaksi vitamiineiltaan ja muilta ravintoaineiltaan.

Tiedoksi myös, että äidinmaito suojaa lapsen suolistoa kehittämällä sen pinnalle suojaavan kalvon, jonka läpi ravintoaineet imeytyvät hyvin vrt. korvikemaito tuhoaa sen, jolloin ravintoaineet eivät välttämättä imeydy kunnolla. Kaikki äidinmaito vauvan syntymästä asti on ravinteikasta ja rikasta, verrattavissa kultaan, koska sillä voidaan pelastaa vauvojen henkiä.

Ihan vaan tiedoksi: http://www.hs.fi/m/paakirjoitukset/a1305547031783

Ja ehdottomasti olen imetyksen kannalla ja olen myös sitä mieltä että äidinmaito on parasta ravintoa vauvalle. Kuitenkaan kaikilla ei ole mahdollisuutta imettää ja itsekin olen valitettavasti joutunut ruokkimaan 3 lastani melkein täysin korvikkeella. Ja itse olen kyllä kokenut, päinvastoin kuin yllä joku kirjoitti että imetystä muka poljetaan, että imetystä nimenomaan pidetään suuressa arvossa ja jopa oletetaan että kaikki imettää väh 6 kk. Pulloruokinnasta sen sijaan saa todella vähän tietoa tai kannustusta, tai ehkä ennemminkin tukea imetyksen epäonnistumiseen.

Mutta ruokkikoon kukin lapsensa miten tahansa, täytyy hänellä olla siihen täysi oikeus missä tahansa 🙂 <3

Ja se vielä unohtui, että korvike todellakin muuttuu vauvan tarpeiden mukaan vauvan kasvaessa, kuten hesarin artikkeli osoittaa. Usein mutu-tietoa on myös korvikkeesta, eli ei kannata kertoa asioita faktoina, jollei asiasta tiedä.

Imettäjät barrikadeille! 😉 Äkkiä kertomaan ylivertaiset hyödyt, mutta myös valoittamaan sitä työtä ja tuskaa mitä se äideiltä vaatii. Ei, imetys ei tosiaan ole aina helppoa, mutta ehdottomasti taistelun arvoinen asia, niin lapsen kuin äidinkin kannalta <3

Kannatan julki-imetystä ja imetän 5 viikkoista poikaani missä hänelle sattuukin nälkä tulemaan. Itselleni tämä on ihan itsestäänselvyys, enkä ymmärrä, miten siitä jotkut häiriintyisivät. Imettäessäni julkisesti haluan myös tehdä siitä normaalia.

Muslimimaissa julki-imetys on ihan normaalia, meillä länsimaissa on vaan niin vieraannuttu luonnosta että naisen rinnat kuvitellaan olevan miehiä varten. Sitten pahoitetaan mieli kun nähdään rintoja käytettävän niiden oikeaan tarkoitukseen.

Koomista on myös se, että suuret kaula-aukot vaatteissa on näiden julki-imetyksen vastustajien mielestä usein ihan normaalia, mutta sitten kun rinnasta ei välttämättä edes näy mitään mutta vauvan pää on sen kohdalla se on jotain mikä pitäisi piilottaa.

Vielä en ole kohdannut itse julki-imetyksen vastustajia mutta vastalauseet on kyllä jo mietitty tarkkaan 😀 ja kyllä, myös minulla välillä vilahtaa imettäessä nänni (OMG) kun poikani hulinoi syödessään, ei se nyt kamalan mukavaa ole mutta en vauvani jätä ruokkimatta sen takia.

Löysin blogisi kun huomasin Minishown Melinan tykänneen kuvastasi Instassa, pitääkin lisätä lukulistalle 🙂

Niin ja lisään vielä, että vaikka imetys mielestäni onkin upeaa ja olen ihan mielettömän iloinen ja ylpeä kehostani, että siihen pystyn kovan työn jälkeen, on se silti mielestäni ihan arkipäiväistä. Jokainen imetyshetki ei ainakaan meillä ole mikään intiimi ihana hetki, vaan suurimmaksi osaksi ruokin siinä ihan arkisesti lastani. Tietysti hän saa siinä ihanasti läheisyyttä, mutta ihan arkea se on silti.

Itse kannatan julki-imetystä, kyllä naisen pitäisi olla jo niin vapaa, että voi ruokkia lapsensa missä vaan. Ravintolassa ollessa on mun mielestä ihan hyvien tapojen mukaista peittää kriittisimmät paikat vaikka juuri sillä harsolla tms. Oon monesti miettinyt sitä, että miksi kaiken maailman Maisa Torpat saa rinnat melkein paljaana vilkkua julkisesti, mutta pienten vauvojen pitäisi mennä ruokailemaan vessoihin tai kakkakertsien hajuisiin lastenhoitohuoneisiin??

Imetys on sen vauvan ruokailuhetki ja mun mielestä paheksuville kukkahattutädeille voi haistattaa tässä kohtaa vitut. Mitään erityisen kaunista ja pyhää en silti tapahtumassa näe – täysin luonnollinen asia se on minusta silti. Erityinen vouhkaaminen asiasta, oli se sitten puolesta tai vastaan on ihan turhaa..Kun lapsella on nälkä, se ruokitaan..Ellei se imetettävä mukula ole sitten jo vähän vanhempi kuin ihan pikkuvauva 😀 Tätäkin on nähty ja siinä kohtaa se on jo vähän erikoista 😀

Miun mielestä on ihan ok imettää kauppakeskuksessa tai muuten julkisesti. Eikä sen ainakaan pitäis olla asia, mistä muut rupeaa valittamaan ja esim. pyytää siirtymään. Kumminkin itselle rinnat ylipäänsä ovat niin seksuaalinen asia, että tällä hetkellä se olisi itselle hyvin kiusallista ja kokisin itseni liian paljaaksi. En siis itse haluaisi tehdä sitä julkisesti, edes hyvin peiteltynä, vaikka se onkin luonnollinen asia ja sen voi tehdä vapaasti missä vaan ns.
Vaikka lapsia ei itselle ole tulossa vielä hetkeen ja olen iältäni vielä alle kaksissakymmenissä, kun imetys aiheesta olen päätynyt keskustelemaan ja sanonut, että mie en ole varma imetänkö ja jos imetän niin en ainakaan muuten kun kotona tai mahdollisuuksien mukaan sille tarkoitetussa tilassa (vessaan en kuitenkaan lähtisi!!!). Tämä on saanut suurimman osan jo nyt leimaamaan lapseni vastustuskyvyttömäksi sekä ettei minun ja tulevan lapseni suhde tule olemaan niin tiivis. Ihmisten ymmärtämättömyys sitä kohtaan, että rinnat voivat tosiaan olla toiselle niin seksuaalinen asia, ettei sitä pysty tekemään kuitenkaan täysin vapaasti ja jopa ahdistumatta. Imetys asiasta keskusteltaessa olen todennut, että helpompi olla hiljaa ja toimia lapsen kanssa sitten kummemmin mainostamatta. Tiedän kuitenki terveitä hyvinvoivia lapsia, joilla on äitinsä kanssa hyvä suhde ilman imetystä, kun se ei ole vain ollut niissä olosuhteissa mahdollista.

Kyllä mun mielestä julkisesti saa ja pitäisi imettää, miksei siihenhän meidät naiset on luotu. Eli olen siinä erittäin samaa mieltä. Ei se lapsi kysele että oletko nyt sellaisessa paikassa että voin syödä eikä kukaan näe, sillon kun se nälkä on niin silloin se on.. Jotkut voivat olla niin ujoja tai konservatiivisia että se ei tunnun luonnolliselta julkisesti ja ymmärrän hyvin senkin..

Se mitä en ymmärrä Emilian kannassa on se että naiset ja miehet saisi yhtälailla kulkea ilman paitaa että oltaisiin tasavertaisia, on ne naisen rinnat kuitenkin symbolisesti vähän eri kamaa kun miesten nännit tai manboobsit. Mun mielestä toi menee jo silleen vähän yli. Ja itse en ole ujo enkä konservatiivinen, mutta en näe itseäni kulkemassa ilman liivejä tms. Mun mielestä rinnoissa on jotain mystiikkaa ja ne on niin naiselliset että ei niitä koko ajan tarvii esitellä vaan ennemminkin harkitusti vilauttaa.. 🙂 No mielipiteensä kullakin. 🙂

Omia lapsia ei vielä ole, mutta ehdottomasti kannatan imetystä enkä näe siinä mitään ihmeellistä, että joku imettää vaikkapa julkisilla paikoilla. Poikaystävä oli nähnyt kaupungilla kävelykatua kävellessään jonkun naisen istuvan penkillä imettämässä vauvaa ja kuulemma jotkut ohikulkijat olivat supisseet, että mitä tuokin tuossa imettää, eikö voisi mennä jonnekin sivummalle. Poikaystävä oli tätä ihmetellyt, hänenkin mielestään imettäminen on ihan tavallinen ja luonnollinen asia, jonka voi hoitaa just siellä, missä sattuu olemaan.

Samoin kyllä ihmettelen suuresti sitä, että nykyään paheksutaan/kauhistellaan alastomuuttakin niin kovasti, kun ennen on ollut ihan tyypillistä käydä porukalla vaikka saunassakin. Nykyään tuntuu, että ollaan menossa Amerikan malliin niin, että elokuvissakin alastomuus tai tissien näyttäminen on kauhea asia, josta elokuvaan tulee heti K-18 rajoitus. Mikä niissä naisten tisseissä on niin synnillistä, kauheaa tai muuten vaan kiellettyä, että pitää peittää tai blurrata ne, tai että niiden takia ikärajoitukset nousee? Kun ajatus alastomuuden ja sen luonnollisuudesta katoaa, niin pikku hiljaa imettämisestäkin tulee peiteltävää ja kielletyn tuntuista.

Täälläkin liputetaan julki-imettämisen puolesta, en näe siinä mitään ihmeellistä.

Pakkoko sitä on jäädä tuijottamaan, jos häiritsee 🙂

Ehdottomasti puolesta!! Olimme mieheni kanssa ravintolassa syömässä taaperon ja vauvan kanssa. Juuri kun saimme ateriat eteen, vauvalle iski kova nälkä. Imetys ja ruokailu samanaikaisesti ei ole minulle ongelma, ja tiedän että vauvani syö pitkänkin tovin(jopa 1h) yhdellä kertaa, joten tottakai imetän pöydässä julkisesti syöden yhdessä perheeni kanssa, enkä lukkiudu vessaan :(( tarjoilija tuli vinkkaamaan että heillä on myös lastenhoitohuone, johon ihana mieheni ärähti että hän haluaa syödä vaimonsa kanssa yhdessä joten jos se jotakin häiritsee että imetän, voi kääntyä muualle eikä tarvitse tuijottaa. Minullakin oli kyllä harso suojana eli mitään ei edes näkynyt 😀
Kannustan todellakin naisia imetykseen, myös julkisesti. Miksi näinkin luonnollista asiaa pitäisi piilossa tehdä? Jos se jonkun mielestä on erikoista, keksiköön muut paikat missä oleskella!!!

Ihana että miehesi puolusti sua!

Mä olen imettänyt vaikka missä ja aion vastakin, vaikka koinkin sen ajoittain aika hankalaksi käytännössä (nimim.suihkutissi) kun imetyshetki sisälsi aina sen vaiheen kun maito lähti herumaan vauhdilla –> vauva irrotti otteen ja alkoi köhiä –> maitoa minun vaatteilla ja vauvan naamalla jne. joka paikassa ennenku ehdin napata isoimmat suihkut harsoon. Ei ihan helpointa hommaa tosiaan joten mielummin aina etsin vähän suojaisamman paikan tälle kaikelle säädölle 😀 jos se olisikin ollut niin helppoa että vauva syö ja piste nii mikäs siinä missä vaan imetellä. Ihan keskellä kahvilaa en tosiaan tähän viitsinyt ryhtyä vaan etsin mielummin vähän suojaisamman nurkan / selkä ovelle, mut olen kyllä julkisesti asian hoitanut – eihän sitä puolentoista tunnin välein syövän esikoisen kanssa muuten ois minnekään päässyt!

Kannatan julki-imetystä ehdottomasti!!
Se on niin normaali asia, vauvan kuuluu saada ruokailla rauhassa, iski se nälkä missä tahansa.
Yhtä mun tuttavaa oli kerran pyydetty imettämää vessassa, vaikka hännellä oli harso suojana, mua niin kiehutti tää..

Iitse olin alkuun ehkä aika ujo julkisesti imettämään, kun omat rinnat ovat niin hankalan kokoiset ja asennot vauvan kanssa aluksi hankusessa. Nyt kun vauva on kasvanut sujuu imetys missä vain ongelmitta, toistaiseksi ei ole tullut mitään negatiivista, viime viikonloppina imetin täydessä ravintolassa aika keskeisellä paikalla ja ei tullut pahoja katseita keneltäkään 🙂

Todellakin puolesta! Ekan lapsen kanssa ehkä ”ujostelin” enemmän ja hakeuduin piiloon imettämään kun olin niin nuori(19v) ja kaikki oli muutenkin niin uutta ja ihmeellistä. Nyt toisen kanssa imetän kyllä juuri siellä missä vauvalle sattuu nälkä tulemaan ! Se ei ole mun ongelma jos se jotain häiritsee enkä kenenkään mieliksi kyllä mene lastani ruokkimaan esimerkiksi vessaan pöntöllä istuen! Mullakin nostattaa verenpainetta aina välillä tää aihe..:D

Itselläni on 10 kk pieni ihana tyttö ja itse en kokenut imetystä yhtään omaksi jutuiksi. Päin vastoin minusta se oli ahdistava.
Lopetin imetyksen kokonaan 2,5kk kuluttua ja sitä ennen osa imetin. Minua ei häiritse jos ihmiset ihmettä julkisesti, kaikkien kuuluu saada tehdä niinkuin itsestä tuntuu… Myös minun. Lapsi äiti suhteeseen en todellakaan usko että sillä on mitään tekemistä, meidän lapsi ainakin saa rakkautta muutaa kautta kuin rinnoistani. Ja ihan on kiintynyt minuun, koen siis turhaksi puhua kiintymis suhteesta ja imetyksestä, ja kuka psykologi tai professori olisi asiaa tutkinut. Enkä koe että lapseni olisi yhtään vähemmän saanut kuin on syönyt eri maitoa kuin äidinmaitoa elämässään. Ei se äidinmaito mitään kultaa ole. Lisäksi meillä ei olla kertaakaan sairastettu 10kk aikana, liekkö hyvää tuuria vai korvikeeb ansiota 😉
Mutta joo ite koen että paras äiti on se joka uskaltaa tehdä OMAT päätökset niin että kaikki voi paremmin ja kaikilla on hyvä olla. Meillä on näin hyvä olla. En siis ymmärtää imetyksen tuputusta vaikka kuinka maailman luonnollisin asia onkin. Itse en ikinä tuomitsi ketään joka on tehnyt oman päätöksen, en siis myöskään niitä jotka haluaa imettää lapsiaan 2 vuotiaaksi ast.

Hehh… Näitä tutkimuksiahan nimittäin löytyy vaikka millä mitalla, että äidinmaito ON huomattavasti parempaa kuin korvike ja imetys todella tuo eri tavalla läheisyyden/turvallisuuden/rakastettavuuden tunnetta lapselle. Pikaisella googlettamisella varmasti sinäkin löydät aiheesta ihan kasapäin tutkimuksia tai jos olet kiinnostunut aiheesta niin ihan kirjojakin on varmasti kirjoitettu. Loistava vertauskuva tuo, että meille aikuisille opetetaan kyllä terveelliset ruokailutottumukset ja on oma asiamme noudatammeko niitä vai emme, useimmat meistä ei noudata. Ei meistä mitään hulluja sillä tavalla kasva, mutta ravinto mitä saamme on siten epäterveellisempää. Harmi vaan että vauvat/lapset eivät saa itse tehdä näitä valintoja mitä syövät… Ja essi sinulle; olet oikealla asialla!

No hyvähän se on kuitenkin tuoda tietoisuutta ja faktoja, tässä tapauksessa lapselle paras mahdollinen ravinto hyötyineen versus teollinen korvike (korvike/vastike, kuten nimikin kertoo).

Aikuisillekin yritetään suositella tuoreista, terveellisistä raaka-aineista tehtyä ruokaa, koska se on huomattavasti terveellisempää kuin einekset. Toki silti jokainen oman valintansa tekee sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa (tai lapsensa suuhun), turha silti faktoja alkaa vääntämään, kun kyse ei ole mistään mielipideasiasta.

Julki-imetys ei kuitenkaan ole mikään korvikekeskustelu, vaan keskustelu julkisesta imetyksestä, eli nyt menee kyllä asian viereen.

Mielestäni kannatan julki imetystä jos osasit sen tuosta tekstissä napata, etkä sitä kaikkea muuta 😉

Oon täysin samaa mieltä sun kanssa. Kenenkään ei pitäisi joutua nolostelemaan tai edes miettimään imettämistään sen kummemmin, tai sitä missä se tapahtuu. Itelleni ei oo kukaan tullut mitään ikinä sanomaan, nyt toinen vauva täysimetyksellä, ja todellakaan ei aleta rajoittamaan omaa liikkumista pois kotoa siksi että jotain ahdasmielistä saattaisi julki-imetys haitata 🙂 Ja upeaa että te bloggaajat puhutte tästä!! <3

Ja vielä semmosta piti sanoa, että just hyvin sanoit sille tädille, joka sua yritti häätää muualle imettämään! 🙂

Mulla ei oo henkilökohtasesti yhtään minkäänlaista kokemusta imettämisestä, mutta silti jostain nous kauhee tarve kommentoida tätä asiaa 😀 Ehkä eniten sen takia, että tää menee mun mielestä samaan kategoriaan tän koko suuren ja mahtavan ”homoavioliiton” kanssa; itsestäänselvyys, josta sekä asian puoltajat että vastustajat on tehny aivan liian suuren jutun. Mä en vaan ymmärrä, miksi itsestäänselvyyksistä pitää taistella? Jos kaks ihmistä rakastaa toisiaan niin paljon, että haluavat suhteelleen myös oikeudelliset oikeudet ja velvoitteet niin miks sitä ei suoda heille? Ja jos lapsella on nälkä niin miks hän ei sais syödä?

Mä en ite kokis kauhean mielekkäänä istuskelua tissit ojossa jossain juhlissa tai kauppakeskuksessa ja vaivaudun jos nään semmosta tapahtuvan jonkun toisen toimesta, mutta se ei tee asiasta mitenkään väärää – mä voin toimia ite just niinkun mä haluan ja imettää jossain syrjässä, samoin kun voin kääntää katseeni pois toisesta imettäjästä ja/tai siirtyä toiseen tilaan. Tää tosin on siis asia, mistä mulla on tosi vähän kokemusta ja voi olla, että jos ja kun joskus saan olla imettäjä niin mun ajatusmaailma. Ja kun tänkin asian voi hoitaa monella tapaa… Ei oo pakko olla istuskeleva maitobaari ja iskee joka helkkarin paikassa niitä dösiä siihen tarjottimelle, mutta maailma tuskin loppuu siihen jos tissi vähän vilahtaa jostain huivi ja harsokerroksen alta. Oli se sitten sun oma tai jonkun toisen tisuli, niin se tuskin on ensimmäinen laatuaan jonka ne todistajat näkee – ja jos on niin sanotaanko vaikka, että siinä tapauksessa oli jo korkee aikakin nähä vähän rintaa! 😀

Sitä en siis ymmärrä, miks tästä asiasta pitää hohkata? Miks ihmiset ei vaan voi pitää omista asioistaan huolta ja toimia omien aatteiden ja normiensa mukaan (tietty lain puitteissa jne)?
Eli jos olisin missikisoissa niin en poistais maailmasta köyhyyttä vaan kaikki kiihkoilijat 😀 t. ilmeisesti ihmisvihaaja Emma

Niin no, aihe kuin aihe, suuret muutokset asenteissa ei valitettavasti koskaan saa alkuansa nössöilemällä vaan kiihkoilemalla 😉 Kärjistän, mutta mä olenkin kiihkoilija.

Mä kyllä kannatan julki-kmetystä, vaikka itselläni ei siihen kantti riittänytkään. Mutta huippua, että monella muulla riittää! Mulle monesti kyllä sanottiin, että ei tarvi muualle siirtyä imettämään 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *