Yleinen
12.10.2017

Näin itse tehty painopeitto on muuttanut elämääni

Näin itse tehty painopeitto on muuttanut elämääni

Kirjoitin viimekeväänä painopeitosta, jonka tein. Minä kaikessa viisaudessani täytin painopeittoni makaronilla. Tämä ratkaisu kummallisuudestaan huolimatta toimii edelleen. Sain kuitenkin postaukseni myötä lukuisia eri vinkkejä painopeiton täyttämiseen, jotka uskoakseni toimii makaronia huomattavasti paremmin. Haluan jakaa tämän tekstin lopussa niistä vielä listan teille, jotka mietitte painopeiton tekemistä itse.

Painopeittoa käytetään hoitoalalla monissa eri jaostoissa. Erityisen paljon näitä näkee mielenterveystyössä ja aistiyliherkkien parissa vammaispuolella. Painopeitto ei ole lääke, eikä se paranna mitään. Se rauhoittaa oireita ja aiheuttaa kehossa useimmalle miellyttävän olon. Tämän vuoksi se sopii hyvin myös kotikäyttöön ihan sinne arjen keskelle, täysin terveille ihmisille. Painopeitto rauhoittaa hermostoa, lievittää stressiä ja tätä kautta vaikuttaa esimerkiksi unen saantiin, levottomuuteen sekä yleiseen rauhattomuuteen. Lukiessani viimekeväisiä keskusteluja, huomasin että moni tykkää painavista peitoista ihan muuten vaan. Kevyt peitto tuntui useiden kokemusten mukaan epämääräiseltä, kylmältä ja olemattomalta. Painopeitto on kuin halaus. Usein me ihmiset pidämme vakaasta ja tasaisesta kosketuksesta miellyttävämpänä, kuin hivelyä. Omat nukkumisrutiinini ovat muuttuneet tämän myötä huomattavasti ja yleinen rauhattomuus on vähentynyt. Kun painopeiton alle köllähtää, ei sieltä tule ihan pienen lattiaroskan vuoksi noustua ylös, ihan jo käytännön syistä, sillä peitto painaa.

Painopeitossa on muutamia asioita, joita on hyvä ottaa huomioon. Lapselle painopeittoa ei pidä tehdä ilman, että on ammattilaisen kanssa suunniteltu painopeiton paino.aste Liian painavan peiton alla ei aikuisenkaan tulisi käsittääkseni nukkua, se voi vaikuttaa verenkiertoon ja aiheuttaa verenkiertohäiriöitä. Jalkojen täytyy päästä vapaasti liikkumaan.

Olen käyttänyt painopeittoa nyt 6kk ajan. Usein köllöttelen sen alla katsoessani televisiota tai pidän sitä jaloillani, kun kirjoitan sohvalla kannettavallani. Iltaisin vetäydyn usein painopeiton alle sänkyyn kuuntelemaan musiikkia. Oma painopeittoni on senverran painava, etten nuku sen alla. En pääse liikkumaan kunnolla ja herään yrittäessäni kääntyä. Lisäksi, kuten yllä mainitsinkin, verenkiertoa ei saa häiritä kahlitsemalla itsensä liikkumattomaksi koko yöksi. Minun peittoni painaa 12 kg ja on aikuisen pussilakanan kokoinen.

Olen huomannut 6 kuukauden aikana selkeän vaikutuksen kyvyssäni rauhoittua nukkumaan. Päivän ilot ja surut tulee käytyä läpi rentouttavasti ilman, että keho sinkoilee sinnetänne tai rypistyy sohvan selkänojan nurkkaan. Painopeitto pakottaa rentoutumaan. Painopeitto nopeuttaa unen saantia ja helpottaa kehon kireyttä. Selkäkipuni ovat hellittäneet, sillä painopeiton alla ei tule katsottua televisiota kamalassa kippurassa. Minusta parasta tässä terapeuttisessa peitossa on kuitenkin ollut yksinkertaisesti mukavuus ja erityisesti miellyttävä kehokokemus. Ollessani stressaantunut, rauhaton ja väsynyt, käperryn peittoni alle lukemaan kirjaa, kuuntelemaan musiikkia tai katselemaan elokuvia. Joskus itsensä rauhoittaminen kehollisin konstein on hyödyllistä ja tarpeellista.

Erilaisia täytevaihtoehtoja makaronin lisäksi:

Pallomeripallot

Marmorikuulat

Hiekka

Kuivatut kastanjat

Hiekoitushiekka

Paksu naru

Pet-muovirae

Akanat

Jokisora (akvaariohiekka)

Jos ompelu ei itseltä suju, voi painopeiton myös ostaa itselleen. Näitä myy esimerkiksi Sinunkeho.fi Tarzilandia, Art-henki, sekä Turun ompelimo (tilaustyö). Kevään postauksen perusteella moni tätä on jo kokeillut, minua kiinnostaisi kovasti tietää tällaisen tehneiden kokemuksia! Kertokaa ihmeessä tuntemuksia 🙂

Alkuperäinen postaus ja ohje tässä

Lisäys: Aistiyhdistys järjestää 4.11 painopeittotyöpajan.

 

Kommentit

Painopeiton suositeltu paino on 10% painosta, jottei se ahdista ja että voi liikkua. Päiväkotien painopeitto estää esim. kääntymisen.

Hei. Todella upea ajatus. Ensi yönä minullakin on painopeitto. Minulla on puhtaita pestyjä mattoja.

Tyttäreni 7v on jo tovin toivonut omaa painopeittoa. Päiväkodissa oli tällainen joskus käytössä. Kun hän leikkii päiväkotia jossa kaikki nallet ja nuket ovat mukana hän käyttää pientä painavaa pitsipeittoa painopeittona. Olisiko itselle myös vanha pitsipeitto sopiva?

Tohon vois olla sopivia myös deodoranttipullojen kuulat. Ite kerään niitä tietokonetuolin istuintyynyyn. 🙂

Hei. Saanko kysyä mistä nuo turkoosit verhot on?

Hei! Montako ruutua täytit 2 desillä makaronia, että kului 10 kiloa? Tämä peitto kiinnostaisi kovasti.

Mutta miten makaroonitäyttettyä peittoa pesee??

Minä olen nähnyt päiväkodeissa aina herneillä täytettyjä peittoja. Joskus annettiin ohje, että peiton tuli olla yksi kolmasosa lapsen omasta painosta, niin iso, että reunat yltävät lapsen yli patjalle (tällöin kaikki paino ei myöskään ole lapsen päällä) ja että painopeitto laitetaan tavallisen päälle ja painopeitto otetaan pois lapsen nukahdettua.

Moikka! Tarkottaako se, että jalkojen pitää saada liikkua vapaasti siis sitä, että peiton pitäisi olla vähän kevyempi jalkopäästä? Mielenkiintoinen idis! T. Viimeyönä levottomasti nukkunut ja nyt ryytynyt 😁

Räsymatto pussilakanan sisällä toimii myös kivasti.

Hieno ajatus. Todella. Mulla on puhtaita pestyjä mattoja enkä ole tiennyt mitä niille tekisin. Ensi yönä minullakin on painopeitto. Ihanaa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.