Yleinen
24.9.2017

Herkullisen rapeat nyhtispyörykät

Herkullisen rapeat nyhtispyörykät

Vegaaniset lounaat mielletään haastaviksi, jos niiden pitäisi maistua myös sekaaniporukalle sekä lapsille. Olen ilokseni oman perheeni kohdalla ylittänyt tämän ongelman. Mittavien alkuhaasteiden jälkeen.

Perinteiset lihapullat ovat vaihtuneet lounaspöydässämme erilaisiin kasvisproteiinipyöryköihin. Kouluruokailun traumaattiset porkkanapullat ovat historiaa. Nykyään päivittäistavarakauppojen tarjonta kasvisruoan suhteen on äärimmäisen armollinen. Nämä pyörykät onnistuvat herniksellä, nyhtiksellä ja härkiksellä. Myös papuja voi vaihdella. Tärkeintä on oikeastaan vain koostumus. Jos seesaminsiemenet jättää pois, ulkonäkö on perin lihapullamainen. Makua en kyllä kutsuisi sinnepäinkään olevaksi, mutta tarkoitushan ei ole etsiä kasvista valmistettua lihaa vaan maistuvaa ennemminkin maistuvaa ruokaa.

Rapeat nyhtispyörykät

0.5pkt nyhtökauraa

0.5 pkt (200g) kidneypapuja

0.5dl kasvismaitoa (itse käytin mantelimaitoa

1dl gluteenitonta (tai tavallista) jauhoa. Minä käytin kaurajauhoa, mutta uskoisin että muutkin jauhot sopivat.

2 valkosipulin kynttä

1/2 punasipuli

1tl suolaa

3rkl yrttimausteseosta

seesaminsiemeniä

Soseuta sauvasekottimella nyhtis, pavut ja maito sekä sipulit sileäksi soseeksi. Jos sose meinaa jäädä irtonaiseksi, lisää maitoa. Koostumuksen pitäisi olla tässä vaiheessa tahnamainen. Lisää jauho. Itse joudun välillä laittamaan enemmän jauhoa, tämä riippunee siitä, onko papuihin jäänyt nestettä. Lisää jauhoa siis koostumuksen mukaan niin, että saat muotoiltua hyvin koossa pysyviä pulleroita. Pyöritä pullat seesaminsiemenissä. Paista 200 asteessa 20-30min uunista riippuen. Pinnan tulisi olla hieman ruskistunut ja rapea. Tästä ohjeesta tuli kahden aikuisen ja yhden lapsen lounas. Tuplaa tarvittaessa annos. Nämä säilyvät hyvin myös seuraavaan päivään ja sopivat loistavasti vaikkapa salaatin proteiinin lähteeksi.

Kuvassa pyöryköiden lisukkeena on riisiä ja jogurttikastiketta. Kastikkeessa on soijajogurttia johon on sekoitettu ripaus suolaa, yrttimausteseosta sekä tuoretta minttua ja basilikaa.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.