Yleinen
27.10.2015

Halloween=pyhäinhäväistys

Halloween=pyhäinhäväistys

halloween-993701_1920
Taas on yksi niistä vuodenajoista käsillä joka saa verenpaineeni kohoamaan. Luoja minua verenpainetaudilta varjelkoon. Nimittäin halloween. Sen enempää kuin minä en siedä pääsiäisen noitimiskulttuuria, ei minun psyykkinen tasapainoni kestä halloweeniakaan. Tällä kertaa minua ei kuitenkaan häiritse karkki ja kepposkiertelyt, toisin kuin virpomisen kohdalla. Tuo Amerikkalainen hapatus on pikkuseikka sen rinnalla miten rasittava ja kaksinaismoralistinen koko ”hirviöpyhä” muutoin on.

Halloween on Suomessa pyhäinpäivä. Kuolleiden muistopäivä. Tai oikeastaan sen aatto. Vähän niinkuin jouluaattokin. Kuolleiden muistopäivänä on tapana sytyttää kynttilä ikkunalle ja puhua kivasti kuolleista läheisistään.Myös niistä kiukkuisista narsisti-isotädeistä jotka elämänsä aikana lähinnä keskittyivät puhumaan lastenlasten olemattomasta ylipainosta ja jättivät lapsena perinnöttömäksi. Hieman tekopyhää siltä osin, myönnettäköön. Pyhäinpäivänä pyhistelyn lisäksi haudalle viedään kynttilöitä ja haravoidaan vaahteranlehdet pois hautakiven reunuksilta.

Entä mitä tekevät nykyajan lapsiperheet tämän sijaan? No tietenkin viettävät halloweenia jolloin kaduilla vanhan perinteen mukaan vaeltaa vainajahenkiä ja pyhäinpäivän aattona  pyritään pelottelemaan niitä pois kammottavilla asuilla. Lapset puetaan hirvittävän näköisiksi, pelottaviksi otuksiksi, luurangoiksi tai kummituksiksi, leivotaan amputoituja jalka-keksejä, ja myydään lapsille ajatus siitä, että pelottava on kivaa. Nukkumaan mennessä googlataan mörkökarkoitteen ohjetta ja luetaan Sinkkosen artikkeleita siitä, mitä tehdä kun lasta pelottaa. Tarkoituksellisessa hauskassa pelottelussa voi toki piillä pieni tervehenkisyys sen osalta, että pelottavillekkin asioille voi nauraa eivätkä ne ole niin vakavia. Pelko murenee kun kikattaa. Mutta oppivatko lapset pelkäämään muumioita ja frankenstaineja, jos niitä ei edes tuoda heidän silmien eteen kauppakeskusten halloweenkarkeloissa? Mörkökarkoitteellekkin toki on paikkansa. Mutta miksi luoda pelkoja alitajuntaan kytemään tarkoituksella? Päivällä nauretaan ja yöllä pelätään. En ymmärrä. Tyttäreni kysyi ”mikä tuo on” nähdessään verisen sormen kuvan edellisvuoden lastenkutsuilta ystäväni perhealbumissa. Miten selität taaperolle, että se on verinen raaja ja se on hauskaa, niitä syödään?

Kaikkein häiritsevintä on kuitenkin koko päivän tarkoitus. Miten se sitten lapsille selitetään? Tuskin totuudenmukaisesti ainakaan. ”Pikku-Iines, jotkut uskovat että tänäiltana ulkona vaeltaa kuolleita ihmisiä henkien muodossa. Siksi me pukeudutaan hirviöiksi ja pelotellaan ne pois.” Empä usko. Ainakaan toivottavasti. Vaikka toki uskonnonvapaus on ihan fine…

Ensinnäkin, miksi kukaan selittäisi lapsille että halloweeni on vainajahenkien vaelluspäivä? Ja toisekseen, miksi päivää jonka merkitystä ei voi kertoa, koska se on niin typerä ja ahdistava, vietetään?Ja lisäaspekti. Se minua  karmiva. Miten kukaan, siis kukaan voi saada päähänsä pukea lapsen muumioksi ja antaa vetää narun päässä pahvista ruumislootaa? Mitä hauskaa siinä on? Vai onko tämä joku tapa tuoda kuolema nyky-yhteiskunnassa lähemmäksi elämää? Ei missään tapauksessa mennä katsomaan kuolevaa mummoa vanhainkotiin. Ei. Puetaan lapsi hauskaksi pikkuruumiiksi ja päästetään karkki/kepposkierrokselle vetäen perässä omaa pahvisinkkiarkkuaan.

Halloween häpäisee pyhäinpäivän. Jos tämmöinen pelottelupäivä pitää olla, miksi se on sotkettu kunnialliseen vainajien muistelupäivään? Vai eikö kuolleita tarvitse enää muistella? On modernimpaa ajatella heidän vaeltavan keskuudessamme kurpitsalyhdyn kajossa? Tosin, elämä on hauras eikä sitä kovinkaan paljon kunnioiteta, ei ainakaan ylinopeustilastoissa. Joten miksipä sitä kuolemaakaan kunnioittamaan. Tehdään siitä hauskaa!

Minä voisin oikeastaan käyttää aikani ja tarmoni kurpitsalyhtyjen hirviöiden sekä kummitusten kieltämiseen päiväkodeissa ja kouluissa. On se kumma kun kaikki ”ei pelottava” kuten joululaulut menevät banniin mutta päiväkodin halloweenbileissä saa hiippailla vamppyyreja, ruumiita demoneja ja irronnut silmä-karkkeja. Miten kummassa voidaan kieltää suvivirsi koska neljännessä säkeistössä sanotaan ”Jumala” mutta silti lapsia kannustetaan pukeutumaan kerran vuodessa esimerkiksi pikkusaatanoiksi?

Meillä ensiviikonloppuna vietetään pyhäinpäivää. Sytytetään kynttilä ikkunalle, syödään kurpitsakeittoa ja heitetään kurpitsan kuori kovertamattomana roskiin. Leivotaan kurpitsapiirakkaa, herkutellaan satokausikasviksista tehdyillä sipseillä ja vietetään perhe-aikaa. Matojen syönnillä voidaan harkita hassuttelevamme mutta vain koska mato on mato. Ja ei. Katkenneiden sormien syönnissä ei ole mitään hauskaa. Enkä tarkemmin ajateltuna niistä madoistakaan niin tiedä…

Ja kyllä. Päässäni on tulppaanipipo. Mielummin vedän  syvälle silmilleni kukkahatun kuin kurpitsalyhdyn.

Kommentit

Samaa mieltä!
En vaan voi ymmärtää miksi joku haluaa tuoda lapsiensa elämään pelkoa, kauhua, kuolemaa ja pahuutta…
Me kylvämme lapsien elämään iloa, rauhaa, hyvyyttä ja valoa.
Hyvää pyhäinpäivää ja syksyä!

Jasmin

Samoin sinulle <3 Iloa päin 🙂

Halloween ja muut samantyyppiset juhlat ovat ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa. Raamatussa varoitetaan: ”Keskuudestasi ei saa löytyä ketään – – taikuuden harjoittajaa eikä enteiden tähyilijää, ei noitaa eikä sellaista, joka kietoo toisia loitsulla, eikä ketään, joka kysyy neuvoa meediolta tai ammattimaiselta ennustajalta tai tiedustelee kuolleilta.” (5. Mooseksen kirja 18:10, 11; ks. myös 3. Mooseksen kirja 19:31; Galatalaisille 5:19–21.)
Sellaiset pyhäpäivät, joissa kunnioitetaan ”kuolleiden henkiä”, ikään kuin he olisivat elossa jossakin toisessa maailmassa, ovat ristiriidassa Raamatun kanssa, joka kuvailee kuoleman täydellisen tiedottomuuden tilaksi (Saarn. 9:5, 10; Ps. 146:4).

Olet kyllä ihan oikeassa, ettei tätä Suomessa pitäis ihan kyseenalaistamatta juhlia…. ja valtavirrassa olet myös. Itse joudun sitä usein puolustelemaan, että rakastan Halloweenia 🙂
Hyvää Pyhäinpäivää! <3
PS. älä lue mun viimeisintä postausta, kun se on vaan Halloweenistä 😉

jasmin

samoin teille <3 😀 haha oon mä muutaman halloweenijutun lukenu ihan mielenkiinnosta 😀 myös sun <3

Jos Halloween on pyhäinhäväistystä, se on sitä, koska alkuperältään pakanalliseen juhlaan on tungettu päälle kristillinen viitekehys ja sitten vielä lisätty karnevaalimeininki päälle.

Tässä Suomalaisen kirjallisuuden seuran lyhyt selvitys Halloweenin historiasta:

”Muinaiset keltit viettivät sadonkorjuujuhla Samhainia, joka lopetti kesän ja aloitti talven.

Kristillisten vaikutteiden myötä juhla sai nimekseen All Hallow’s Day, kaikkien pyhien päivä.

Vainajien uskottiin olevan liikkeellä kaikkien pyhien aattona. Aatto All Hallow’s Eve muuttui myöhemmin muotoon Halloween.

Kristityt pitivät vaeltavia vainajia paholaisen työnä ja pahoiksi uskotut voimat ottivat paikkansa perinteessä.

Eurooppalaisten siirtolaisten mukana halloween levisi Yhdysvaltoihin, jossa sadonkorjuujuhla sai kaupallisen karnevaaliluonteensa.”

Minulle on yhdentekevää, kuka mitäkin juhlaa viettää. Kristittyjen pyhäinpäivä ei ole minulta pois eikä ole jonkun muun Halloween-kemutkaan. Itse vietän Samhainia ja aion sitä myös viettää jonain päivänä lasteni kanssa (jahka sellaisia siunaantuu). Myös siitä huolimatta, että joku siitä varmasti vetää herneen nenään.

Teillä ei varmaan jouluna anneta lahjoja? Tai juhannuksena herkutella, saunota / mökkeillä?

jasmin

Annetaan ja saunotaan. Mutta Joulupukkiin ei silti uskota.

Kyllä, kaikki lapsille mukavat ja hauskat asiat on välittömästi kiellettävä ja tilalle toimeenpantava 1500-luvun hengessä toteuttettu 9 tuntia kestävä pyhäinpäivänhartaus kalmolta tuoksuvassa ja kylmässä kivikirkossa!

Noh, jos joka asiassa pitää olla järkeä ja kaiken täytyy olla kehittävää, niin voihan sen noinkin ajatella. Minusta silläkin on arvonsa että on ihan vaan hauskaa, ja auta armias, niin on lapsistakin. Muistan elävästi fiilikset omasta lapsuudesta tällaisiin asioihin liittyen. Vaikka silloin ei oikein vielä halloweenia vietetty yleisesti täällä, niin keksittiin kyllä vastaavat hirvitykset kaverin kanssa ihan muuten vaan milloin vaan. Yökyläillessä nukuttiin itse tehdyssä kauhumajassa, jossa roikkui kaikenlaisia luovuuden tuotteita, kuten silmiä ja katkaistuja käsiä ym. Se oli vaan ihan älyttömän hauskaa! Jännä on hauskaa eikä se siitä muuksi muutu. Eikä kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti! Nuo leikit on ihan parhaiden muistojen joukossa, ja kaikki sellainen itse tekeminen – niin innoissaan!- nykyisen ehtymättömän mielikuvituksen ja luovuuden lähde. Eli sekin minkä ei ajattele olevan kehittävää, voi olla! Juuri se mistä lapset innostuu, on kehittävää 🙂 Ja vieläkin tämä aihe jaksaa innostaa, olen ihan tohkeissaan koko päivän ideoinut ja toteuttanut lasten halloweenbileisiin kaikenlaista. En edes muista milloin olisin viimeksi ollut näin tohkeissani 😀

Meillä askarreltiin kurpitsalyhty elämäni ensimmäistä kertaa ja pojan hoitopaikassa on kuulemma huomenna joku pieni halloweenjuhla, joka on mulle ihan fine, mutta se ottaa todellakin kaaliin, että monet (erityisesti nuoret) sekoittavat pyhäinpäivän ja halloweenin toisiinsa…

Asiaa. Täysin samaa mieltä! Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

jasmin

Kiitos 🙂 ja kiitos kommentista 😀 ihanaa, etten ole ainoa

Hauskuus on nykyään ihan hirvee peikko joillekin. Hauska ei voi olla tärkeetä, hauska ei voi olla mitään hyödyllistä, haska on vaan ihan turhaa. Vai? Kun meillä kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju laisinkaan, niin silti ei mieleeni tulisi kieltää muita ihmisiä nauramasta jollekin harmittomalle vaikka se ei mua naurattaiskaan. Sitä kutsutaan suvaitsevaisuudeksi….

jasmin

No enemmänkin postauksen pointti oli se, että miksi pelkoja lietsotaan ja onko siinä sivutuotteena muutakin kuin hauskuus. Aikuinen on kuitenkin se joka lapselle rajat asettaa. Myös sen hauskan suhteen jossa hauskan ja pelottavan raja on häilyvä. Missä suvaitsevaisuus on sen suvivirren ja uskonnonvapauden kohdalla?

Nyt mää en ymmärtänyt yhtään mitään 😀

”Halloween on Suomessa pyhäinpäivä” – itseasiassa ei ole, vaan halloween on halloween ja pyhäinpäivä pyhäinpäivä.
Suomessa pyhäinpäivää pidetään tärkeämpänä kuin halloweenin juhlimista, eli suurempi joukko viettää pyhäinpäivää.
Typerä väitteesi ”nykyajan lapsiperheistä” on siis vailla totuuspohjaa, sillä suurinosa lapsiperheistä EI vietä halloweenia, vaan halloween on Suomessa lähinnä opiskelijoiden suosima juhla – tosin heidänkin keskuudessa erittäin minimaalinen.

Tekstisi on kokonaisuudessaan koominen ja liioiteltu, vailla mitään todellisuuspohjaa.
Suomessa ei yksinkertaisesti vietetä Halloweenia juurikaan eikä se näy täällä mitenkään (ellei sitten häiriinny jostain kaupassa olevasta pienestä Halloween-tuotteita sisältävästä korista/hyllystä ja niistä harvoista lapsiperheistä, jotka ko. juhlaa viettävät), eli on lähinnä noloa häiriintyä siitä noissa määrin kuin sinä.
Jopa kurpitsalyhdyt häiritsevät, ei jeesus. Oikeasti, se on vain kynttilälyhty. LYHTY.
Ihme, että uskallat edes tehdä piirakkaa saatanallisesta pahakurpitsasta.;)

”Ei minun psyykkinen tasapainoni kestä halloweeniakaan” – jos ja kun psyykkeesi horjuu jostain Suomen kärpäsenpaska-tyylisestä halloweenista, ei sinulla mitään psyykkistä tasapainoa ole olemassakaan ja sen kyllä huomaa teksteistäsi muutenkin.

Tsemppiä! Ehkä sinäkin vielä joskus kasvat siihen pisteeseen elämässä, ettei kärpäsenpaska meressä saa psyykettä horjumaan. 😉

jasmin

Kyllä sitä vietetään ja kyllä se näkyy. Jos et ole huomannut niin eihän siitä käy minua syyttäminen 😉

Taisit hukata postauksen pointin mutta sitä sattuu 😀

kaivamalla löytää vinkua kaikesta…

jasmin

No ei tätä teemaa tarvi kaivaa kun se hyppii silmille jokapuolelta 😉

Ai, mistä se hyppii?
Eletäänköhän jossain toisen todellisuuden Suomessa, kun en mä ole ikinä Suomessa nähnyt mitään suurieleistä ja ”silmille hyppivää” halloweenjuttua?

Ellet sitten tosiaan koe kauppojen pieniä Halloween-osastoja silmille hyppimiseksi… Naurettava ajatus.

jasmin

ks hmmmmm:lle vastattu kommentti

Jonain päivänä kasvat siihen pisteeseen, ettet enää jaksa kiukutella jokaisesta pikkuasiasta, etenkään asioista, joita sinun ei itse tarvitse tehdä.

jasmin

Voi kyllä minä jaksan <3

En kyllä ole juuri törmännyt halloweenjuttuihin. Tarhassa taisi jonkun lyhdyn tehdä, siinä kaikki. Kaupassa en edes huomannut sitä halloween-hyllyä kun se taitaa yleensä olla joku säälittävä koju nurkassa. Suomalaiset kun eivät ole kovin innostuneita halloweenista. Ei sillä, että minua kiinnostaisi vaikka olisivatkin. En minäkään pidä hirviöpukuja hauskoina tai edes innostavina, so? Ei kai siitä silti tarvitse mitään ongelmaa vetää, jos marginaalinen ryhmä suomalaisopiskelijoista innostuu järkkäämään naamiaisjuhlat? 😀 Saattaisin mennä mukaankin, pukeutuen johonkin ei-ällöttävään asuun, ihan se ja sama oikeastaan.

Joulu on minulle aika pyhä, mielestäni vain tietynlainen joulu on ”oikeanlainen”, enkä mitään muuta haluaisi jouluna tehdä kuin sitä perinteistä, meille tärkeää. Miksi silti haukkoisin kauhusta tai loukkaantuisin jos jotkut opiskelijat haluaisivatkin silloin juhlia rannalla juhannusta? Mitä vitun väliä, oikeasti. Rentoudu.

jasmin

mun silmille halloween taas on ryöminyt jokapuolelta. Kauppakeskuksissa on halloweenjuhlia ainakin täälläpäin. lapsille järkätään kerhoissa ja harrastuksissa halloweennaamiaisia ja facebookin joka ikinen leivonta ja käsityöryhmä on täynnä halloweenaiheisia käsitöitä ja leivonnaisia. Mutta hyvä jos sinua ei häiritse. Minua häiritsee ajatus koko halloweenista.

Oon ihan samaa mieltä! Meillä ei juhlita halloweenia nyt eikä ikinä! Aivan ehdoton en kuitenkaan ole ja lapset saavat tulevaisuudessa esimerkiksi päiväkodissa osallistua halloweenpirskeisiin mutta meillä kotona se ei kyllä tule koskaan näkymään mitenkään. Typerä juhla ! :/

jasmin

Mä en viel oo miettiny et mitäs sit ku lapsi haluaa osallistua.. Tympeää kieltää mut ahdistaa silti ajatus.

Olen samaa mieltä sun kanssa. Ihmettelen tätä villitystä! Katson tilannetta toisessa Pohjoismaassa, mutta samat jutut ovat siis Suomessakin. Perheemme kaikki lapset on kutsuttu ERI juhliin, lukuunottamatta 3-vuotiasta. Me olemme kieltäytyneet kutsuista, koska kukaan lapsista ei itse halua mennä eikä varsinkaan pukeutua. Ja sitten on jotenkin vastarannankiiski ja outo maahanmuuttajajyyrä. Dessverre! Rauhallista pyhäinpäivää teidän perheelle.:)

jasmin

Onneksi teillä lapset ei halua mennä! Toivottavasti omani ois tulevaisuudessa samaa mieltä. Tosin noit kutsuja ei oo tullu kuin muutama tänävuonna ja nekin aikuisten juhliin.

Rauhallista pyhäinpäivää teillekkin 🙂

Minäki täysin samaa mieltä kanssasi. En voi ymmärtää koko halloweenia. Jatka samaan malliin. 🙂

jasmin

<3

Olen aivan samaa mieltä!

jasmin

huh, mä todella luulin olevani ainoa, mut onneks meit on muitakin 😀

Et ollenkaan poikkea valtavirrasta! Saattaa taas vain olla niin, että monet menee sen virran mukana eikä uskalla poiketa ja sanoa mitä mieltä ovat 🙂

Monet aikuisetkaan ei tiedä halloweenin ja pyhäinpäivän eroa vaan sekoittavat ne keskenään ja jos tarkkoja ollaan, niin halloweenia ei ole sotkettu Suomessa pyhäinpäivään… Halloween on maailmalla pyhäinpäivän aatto, mutta Suomessa se on aina 31.10. riippumatta viikonpäivästä. Pyhäinpäivän ajankohta on puolestaan lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliin sattuva lauantai. Tänä vuonna halloween ja pyhäinpäivä sattuvat samalle päivälle, mikä kyllä sekoittaa entisestään.
Minua ihmetyttää se, että tuossa ei pidetä tiukempaa linjaa vaan esim. kauppiaat saavat mainostaa halloweenia pyhäinpäivänä ja toisinpäin ja pyhäinpäivän mainokset on koristeltu kurpitsoin ja noitateemalla. En myöskään tykkää siitä, että halloween on krääsäjuhla ja kaupat täyttyy kaikesta teematarvikkeesta jo syyskuussa!

Minusta halloween on kiva piristys syksyyn ja minä olen halloween-fani, mutta olen kyllä pohtinut samoja asioita kuin sinäkin. Ja nimenomaan tuota, että miksi se Suvivirsi on niin pahis ja ne pikkusaatanat ei?

Pyhäinpäivä kuuluu meidän omaan perinteeseen ja vaikka ei kristitty olisikaan tai kirkkoon kuuluisi, niin ei olisi pahitteeksi hiljentyä, sytyttää kynttilä ja vaikka puhua lapsille edesmenneistä. Koen sen helpommaksi kuin sen selittämisen, että pelotellaan noita-asuilla pahoja henkiä 🙂 Suurin osa muksuista ei edes ajattele minkä takia pukeudutaan vaan he rinnastavat halloweenin vappuun ja suhtautuvat karnevaalina. Joku pedagogi perusteli halloweenin juhlimista kouluissa sillä, että se on hyvä tapa käsitellä kauhua ja kuolemaa. En ole siitä samaa mieltä. Mutta oppilaat ovat ainakin ihan superinnoissaan halloweenista, joten saat kyllä taistella tuulimyllyjä vastaan tässä asiassa 😀

jasmin

Kiitos selvennyksistä, vähän hankalasti tajuttava setti tosiaan noiden päivämäärien vuksi. Ja just toi mainostaminenhan sitä myös sotkee. Enkä kyllä ole yhtään sitä mieltä että kuolemaa ja kauhua pitäs käsitellä niin. Sama kuin käsittelisi kuolemaa viemällä lapset kummitusjunaan! Huoh.
😀 mä niin jo odotan noita tuulimyllyjä, ehkä mä kestäisin ton yläasteikäisten kanssa mutta pienet ala-asteella olevat mun mielestä sais pitäytyä siinä vapussa.

Juuri näin! Allekirjoitan täysin ajatuksesi. Sanoitat asiat ihailtavan suorasti ja rohkeasti, ja siksi toivonkin, että pääsisit vaikka kolumnistiksi johonkin sellaiseen lehteen, joka rohkenisi poiketa valtavirrasta ja julkaista maistuvan rehellisiä ja sisältörikkaita tekstejäsi! Jatkaa samaan malliin!

jasmin

Voi miten ihanasti sanottu, kiitos! Tosi kiva myös lukea että joku on samaa mieltä tästä. Tuntuu että poikkean tämän ajatuksen kanssa täysin valtavirrasta ja teen sen yksin. <3 Ihanaa että meitä on muitakin!

Hei taas! Et todellakaan ole yksin 🙂 Jätä omaan arvoonsa ne, joiden nenää meidän rohkeiden ajatusmaailmat rapsuttavat ja joilla ei ole mitään rakentavaa sanottavaa <3

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.