Kotitalouskriisi
24.9.2015

Sota käsidesiä ja biosidejä vastaan

Sota käsidesiä ja biosidejä vastaan

DSCF0473

ARGH. Pakkohan tähän on puuttua, kun pyhälle Facebook-seinälleni ponnahtaa pienten lasten vanhemmille suunnattu mainos, jossa kehoitetaan desinfioimaan lasten kädet.

Luulin, että aihe olisi loppuun käsitelty, kun kirjoitin tästä vuonna 2013 blogiini otsikolla ”Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa”. Biosidiä sisältävän käsidesin käytöstä päiväkodeissa tuli iso haloo, josta vouhkattiin sosiaalisessa mediassa ja jopa uutisissa. ”Asiantuntijoiden” ensireaktio oli että lietson hysteriaa blogissani. Tilanne rauhoittui, kun Tukes otti ohjat käsiin ja julkaisi tiedotteen. Vähin äänin biosidejä sisältävät käsidesit poistettiin päiväkodeista eikä niitä ole sen koommin nähty. (Kyseiset käsidesit sisälsivät PHMB ja PHMG -biosidejä.)

Luulisi, että biosidejä sisältävien tuotteiden valmistajat olisivat jo ymmärtäneet kaikota Suomen markkinoilta, mutta ei. Dettol yrittää nyt lähestyä yksittäisiä kuluttajia. Tällä viikolla Facebook-seinälleni on ponnahtanut kolme käsidesimainosta. Olen kommentoinut jokaista kuvamainosta sanomalla, että lasten käsien desinfiointi kotioloissa on turhaa ja jopa haitallista. Kysyin valmistajalta lisäksi miksei tuotteen sisältöä ole nettisivulla. Valmistaja kehoitti lukemaan sisällön paketin kyljestä.

Käytin Cosmethics-appia tuotten sisällön tutkimiseen ja sain varmistuksen epäilylleni. Tuote sisältää bentsalkoniumkloridia, joka on biohajoava biosidi. Lisäksi tuote sisältää muun muassa superallergeeninä pidettyä metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seosta. Kaikki biosidivalmisteet ovat biosidiasetuksen alaisia aineita.

Biosidiasetushan vaatii muun muassa seuraavaa:

12049694_10207982472628087_1922048305171539756_n

 

En nyt mene vannomaan, mutta mielestäni tuossa sanotaan, että KAIKISSA BIOSIDIVALMISTEMAINOKSISSA pitäisi lukea teksti ”Käytä biosidejä turvallisesti. Lue aina merkinnät ennen käyttöä.”. Tihrusilmillänikään en tuota tekstiä löytänyt yhdestäkään Dettol mainoksesta.

image1

Tulisiko teille mieleenkään käyttää desinfiointiainetta päivittäin lastenne käsiin?

Ilmeisesti kovin monelle ei. Esimerkiksi tässä Apteekkituotteet-nettikaupassa Dettolin tuotesivulla on teksti: ”Poistettu myynnistä huonon palautteen takia!”.

PS. Heräsi vielä kysymys, miksi Dettol on niin lähellä sanaa death toll? Ja miksi mainoksen lapsi piirtää krusifiksin?

Aiheeseen liittyviä postauksia:
Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa?

Puhtaat kädet

Ensimmäinen pipi ja sen hoito

Avainsanat

Kommentit

Huhhuh! Ompas härskiä toimintaa Dettolilta. Parempi suosia vaan luonnontuotteita aina kuin mahdollista. Ei aina yhtä tehokkaita, mutta välttyypähän myrkytyksiltä ja muilta pikkuongelmilta.

Maria

Kyllä! Juuri näin!

Hurjaa! 🙁 Tässä tuotenimessä samanlainen karu vivahde kuin Citycon:ssa, joka omistaa kohta kaikki Suomen kauppakeskukset ja tukahduttaa ne keskenään samanlaisiksi.

maria

Citycon! OMG. En ole kuullutkaan. Jopas on nimi!

Death toll :b Nämä ovat näitä ennusmerkkejä joita universumi tarjoaa..
Hyvä kun otit aiheen esiin. Käsidesejä minkäänlaisia en ole vuosiin suostunut käyttämään vaikka aiemmin sosiaaliala myös sitä yritti tyrkyttää tavalla josta voisi päätellä ettei henkilöstöllä lainkaan ole omaa ajattelua tai päätäntävaltaa..

Vähäisestäkin säännöllisestä käytöstä sai kirveltäviä haavaumia käsiin kun ihon normaali suoja petti.
Ihon tarkoitus on suojata elimistöä..
Tämän lisäksi ovat täysin turhia ja epäekologisia.

Kiitos tästäkin postauksesta!

Saanko heittää juttuvinkin: uutta taloa rakentavalle/ostavalle ekologiset rakennusvinkit ja sisäilmavinkit eli juttuja, joita kannattaa ottaa huomioon rakentaessa/ostaessa.

Sinua tarvitaan Maria! 🙂

maria

Tästä kirjoitan kirjan. Huhhhuh. Niin ISO aihe.

Odotan postausta hiusten pesusta kovasti.suolaa ollaan käytetty ja kerroin töissäkin muutamalle finninaamalle..?

maria

😀 Tulossa on, hetkonen…

Ihan mahtavaa että joku jaksaa/osaa/haluaa olla noin valveutunut kuin sinä! Ja vielä jaat tämän kaiken meille muillekin. Kiitos 🙂 Itsekin kun pyrkii mahdollisimman ”myrkyttömään” elämään niin sulta saa kyllä huippuvinkkejä asioista. Ja tosiaankin ajattelemaan asioita entistä enemmän. Hurjaa, mitä myrkkyjä meille tyrkytetäänkään, ihan laillisesti… :/
Mitä käsisaippuaa, tai muitakin esim.suihkusaippuaa tai shampoota teillä käytetään lapsilla?

maria

Kiitos! Laillisesti tyrkytetään ja laittomasti näemmä mainostetaan.
Niin, meillähän on aika poikkeuksellinen ”kemikaalipolitiikka” kotona. Vältetään kaikkea turhaa. Käsisaippua ja hammastahana ovat ainoat jota käytetään. Hiukset ja vartalo pestään Meine Base -suolalla. En ole vielä kirjoittanut mun nopoo-kokeilusta. Mutta hiukset on paremmat kuin ikinä!
Tässä kirjoitus ihonhoitorutiineistani:
https://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/kemikaalipihit-kauneudenhoitorutiinit/
Tässä tietoa Meine Basesta:
https://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/vanha-suola-kaunistaa/

Hei!
Mitähän oireita pitkään käytettynä käsidesit sitten voivat aiheuttaa? Nimim. 10v hoitoalalla.

Uskoisin että terveydenhoitoalalla käytössä on enimmäkseen desinfiointiaineita, joissa tehosteaineena on etanoli. Oireet varmaankin siis lähinnä käsien ihon kuivumista tms. Tuolle Dettolille voi herkistyä helpomminkin, kun sisältää noita allergisoivia säilöntäaineita. Desinfiointia ei kai suositella kotioloissa sen takia että se on lähinnä turhaa, käsienpesulla selviää. Ilmeisesti yksi vasta-aihe on myös se että hyvät bakteerit tuhoutuvat iholla samoin kuin huonot.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.