Kotitalouskriisi
29.1.2017

Kultainen kaakao eli kurkumamaito kaakaovoilla

Kultainen kaakao eli kurkumamaito kaakaovoilla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parin perheenjäsenen lisäksi kuukauden matkalla Thaimaassa kaipasin Suomesta ainoastaan meidän vedenpuhdistinta ja minun omatekemää aamupalaa. Olen kotiin tultua herännyt joka päivä aamuyöllä, sillä sisäinen kelloni matkustaa viissiin kehoani hitaammin. Aamuisin on siis löytynyt hyvin aikaa innovaatioille

Yleensä juon aamuisin kahvia, mutta yritän nyt vähentää sen juontia. Matkalla kahvi oli pahaa, joten join siellä tavanomaisen kupin sijaan aina puolikkaan. Jotain lämmintä täällä kylmässä silti tarvitsee.

Onneksi muistin vanhan tuttuni, kurkumamaidon! Sitä minulle suositteli intialainen ayurveda-lääkäri kun kävin yksikseni Intiassa vuonna 2006. Matkustin Intiaan sen jälkeen kun sairastuin pahasti homeesta vaihto-oppilasvuonna. Tuolloin en kuitenkaan vielä tiennyt, että kaikki oudot oireeni johtuivat homeesta. Intian matkalla terveyteni lähtikin parantumaan, luulin että kaikki kiitos kuului ayurveda-lääkärille, jonka luona kävin päivittäin. Todellisuudessa olin vain muuttanut pois homeisesta opiskelija-asunnosta.

Mutta jotain perää uskon intialaisessa lääkintäperinteessä, ayurvedassa, silti olevan. Yksi sen ”peruslääkkeistä” on kurkuma, jonka monet terveyshyödyt on tieteellisestikin todistettu. Kurkuman tiedetään muun muassa lievittävän tulehdusta, vähentävän ilmavaivoja, lievittävän kipua ja ehkäisevän syöpää.

Olen lisännyt kurkumaa aina smoothieen, mutta siinä sen maku peittyy. Lisäksi ayurveda-lääkäri sanoi, että kurkuman hyödyt saa paremmin irti, kun sen sekoittaa lämpimään ja rasvaiseen maitoon. Tämä voi pitää paikkaansa, tuntuu loogiselta, ainakin jos kurkuman vaikuttavat aineet ovat rasvaliukoisia.

Niinpä olen kehittänyt tällaisen reseptin:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurkumamaito

Sulata kaakaovoi kattilassa miedolla lämmöllä. Kun kaakaovoi on sulanut, lisää kattilaan kurkuma ja kaardemumma. Sekoita mausteita sulassa voissa, kunnes se on kokonaan keltaista.

Kaada sulan voin päälle maito ja lisää lopuksi vielä hunaja. Pidä hellalla, kunnes maitokin on lämmintä. Halutessasi vaahdota juoma lopuksi sauvasekoittimella. Lisää päälle muutama murunen mehiläisen siitepölyä. Vegaanisen juomasta saa korvaamalla hunajan kookossokerilla ja jättämällä mehiläisen siitepölyn pois.

Lapsille myös!

Meillä lapsetkin pitävät tästä, etenkin tytär, joka haluaa myös yleensä osallistua valmistukseen. Lasten juomiin laitan alppiniittyhunajaa, mutta omaan juomaani laitan superkarvasta kastanjahunajaa. Se tekee tästä todella maukasta.

Kurkumamaito on kirkkaan keltaista. Sen juominen tuntuu kyllä siltä, kuin joisi pienen auringon. Maailma kirkastuu ja lämpö leviää koko kehoon. Suosittelen!

*Kuvan tuotteet on Safkanet.fi-verkkokaupasta, jossa olen osakkaana.

Avainsanat

Kommentit

Ei ollut kasvismaitoa, tein Puhtikaurasta ”puhtijuoman” 🙂

Oo, hyvä idis. Vai tuliko hyvä?

Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Yksi tapa on miten käytän on hyvin yksinkertainen. Ripotella kurkumaa avocadon päälle. Hyvä yhdistelmä, maun ja rasvan puolesta!

Ja mä kokeilen avokadon päälle!

Minkälainen/ minkä merkkinen vedenpuhdistin teillä on?

Se on E-spring. Voisinkin kirjoittaa siitä!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.