Kotitalouskriisi
27.2.2016

Hävikkiruokareseptejä – mokkapalat ja kalsium-jauhe

Hävikkiruokareseptejä – mokkapalat ja kalsium-jauhe

DSCF9242  DSCF9221

Kvinoa on superravitseva ruoka, joka säilyy pitkään. Meillä on kotimaista luomukvinoaa aina 5 kg säkki kaapissa.
Kun ruoka on edullista ja sitä on helposti saatavilla, saatan joskus ruokaa laittaessa yliarvioida menekin. Lisäksi kvinoa turpoaa keitettäessä, joten kiireessä saatan keittää aivan liikaa. Lapset syövät kyllä kvinoaa, mutta vain jos se on erittäin taitavasti laitettu. Ja kiireessähän se ei aina onnistu…
Jos kvinoaa jää illalliselta yli, laitan yleensä jämät aamusmoothieen.
Mutta muutaman kerran kvinoaa on jäänyt niin paljon yli, että smoothie ei kertakaikkiaan vedä kaikkea.
Arkisin en jaksa leipoa, mutta viime lauantaina päätin tehdä lounaalta yli jääneestä lisukekvinoasta mokkapaloja. Kvinoassa on hieman ”hiekkainen” ominaismaku. Sen kanssa sopivat loistavasti voimakkan kahvin, kaakaon sekä appelsiinin aromit.
Käytin reseptissä hyödyksi kahvin, jota vahingossa keitin tavallisen satsin, vaikka puoliso onkin keikkamatkalla. Arvostan kahvia valtavasti ja se, että kupposeni jää juomatta pistää sydäntäni.
Kahvin ja suklaan makuihin sopii loistavasti appelsiinin aromi. Laitan joka aamu smoothieen luomuappelsiineja. Tähän reseptiin voi raastaa biojätteeseen joutuvien sitrusten kuorien pintaa.

DSCF9236Kvinoamokkapalat

POHJA

  • reilu 6 dl yli jäänyttä, keitettyä kvinoaa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 4 munaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl sokeria
  • vaniljaa
  • 2 tl suolaa
  • 150 g pehmeää voita
  • 1, 5 dl (appelsiini)mehua tai kahvia
  • 2 tl appelsiinin tai muun sitrushedelmän kuorta

Sekoita kaikki aineet keskenään esimerkiksi sauvasekoittimella. Kaada pellille ja paista 225-asteisessa uunissa 15-2o minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja tee kuorrute.

DSCF9232

KUORRUTE
  • 5 rkl kahvia (esimerkiksi Juhla Mokka Luomu)
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 2 tl raastettua appelsiinin kuorta

juhlamokka_luomu_sj_400

Lääkettä ruokahävikistä?

Meillä syödään aika vähän maitotuotteita ja monet (enimmäkseen mummot) ovatkin huolestuneita kalsiumin saannistamme.

Itse en niinkään ole huolestunut, sillä tiedän, että hyviä kalsiumin lähteitä on kasviksissa ja pähkinöissä. Molempia syödään meillä paljon. Kalsium-pillereitä emme ole tainneet koskaan syödä.

Kun tyttömme oli yksivuotias, hän söi keitetyn kananmunan kuorineen. Viimeistä murusta myöten. Olen jälkeenpäin miettinyt, että ei se ihan huono idea ole.

Keitettyjen luomumunien kuorista olenkin tehnyt nyt pari kertaa kalsiumjauhetta.

Kalsium-jauhe kananmunista

  • keitettyjä kananmunankuoria

Käytä joko keitettyjen munien kuoria esimerkiksi aamupalalta. Jos käytät mokkapalareseptistä jääneitä munankuoria, keitä ja kuivaa ne ennen käyttöä. Resepti on niin yksinkertainen, että jauha kuoret morttelissa. Käytä laittamalla 1—2 tl mokkapaloihin, smoothieen tai mihin tahansa muuhun ruokaan, johon se sulautuu hyvin.

Kananmunajauheen terveysvaikutuksia on jopa tutkittu tieteelliesti. Etenkin naisille aineesta on hyötyä.

DSCF9330kananmunajauhe

Kananmunajauhe sujahtaa joka-aamuiseen smoothieen. Nam!

Osallistu sinäkin ruokahävikin vastaiseen taisteluun osoitteessa Juhlamokkahaaste.fi

Postaus tehty yhteistyössä.

Avainsanat

Kommentit

Heippa! Sellanen kysymys voikahvista kuin: käytätkö täysin suolatonta voita kahvissa? Meidän Sittarista ei ainakaan löytynyt sellaista luomu-kirnuvoi-vaihtoehtoa.. Ostin sitten vähäsuolaisen (ehkä?) ja tuli kuitenkin aivan hyvää!

Hyviä reseptejä, kiitos!!!

Olipa hyvät ideat kvinoalle, pitääkin itse kans keittää taas! Teen usein viikonloppuisin ylijäämä aamukahvista kahvikiisseliä: Kahvia, maitoa/kermaa ja suurusteeksi perunajauhoa. Mummi laittoi aina myös sokeria/fariinisokeria mutta meille maistuu ihan sokerittomanakin sillä tämä syödään usein lounaan jälkiruokana jäätelönokareen kanssa. Hyvää, halpaa ja hävikki tulee käyttöön 🙂

Yritin laittaa kommenttia homeremonttikohtaan, tulikohan viesti?

Maria

Jostain syystä pitää hyväksyä kommentit ensin. Sori. Argh!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.