Yleinen
7.1.2015

MAROKKOLAINEN LIHATAGINE JA TÄYSJYVÄ COUSCOUS

MAROKKOLAINEN LIHATAGINE JA TÄYSJYVÄ COUSCOUS

Tammikuun alku. Joka ainoa vuosi puoli Suomea päättää aloittaa kuntokuurin että ehtii rantakuntoon kesäksi. Minä olen yksi heistä. Niinpä aloitin uuden terveellisen elämän tänä(kin) vuonna. Tänä vuonna minulla tosin on jotain mitä aiemmin ei ole ollut. Nimittäin tämä blogi. Olen päättänyt että koko perheemme saa myötä elää tätä uutta vaihetta kanssani syöden samaa ruokaa kuin mitä itse syön. Projektini alkoi siitä, kun palasimme joululomalta mummolasta kotiin ja kaapit kumisivat tyhjyyttään. Prisman he-vi-osastolla se iski. Pakastekasvikset ja muut ns. ”helpot” ruoat saivan jäädä paikalleen ja keräsin ostoskärryn täyteen tuoreita kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Pakasteessa on enää viime kesän marjat ja vauvan soseet. Kaikki tutut kuten valkoinen riisi ja peruna sai myös jäädä kauppaan ja täysjyvä riisi, täysjyvä couscous, täysjyvä pasta ja ohra löysivät uuden kodin kuiva-ainekaapistamme. Myös vauva syö vain äidin tekemiä soseita tuoreista kasviksista. Olen tyytyväinen. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä että koko blogi siirtyy terveysintoiluun. Ei suinkaan, vaan jatkossakin aion leipoa ja herkutella ja jakaa ne herkullisetkin uudet reseptit kanssanne. Kunhan perheemme paranee vielä tästä flunssasta ja saan enemmän aikaa, palaan taas askartelujenkin maailmaan. Paljon onkin ideoita luvassa. Jaan teille ensimmäisenä suurimman herkkuni, jossa onnekseni ei ole pisaraakaan lisättyä rasvaa on näin ollen erittäin hyvä ruoka avaamaan tämä terveellisempi herkuttelu.

MAROKKOLAINEN LIHATAGINE JA TÄYSJYVÄ COUSCOUS

TARVITSET:

(6 hengelle)

1 Pala lanttua
5 Porkkanaa
1 Kesäkurpitsa
1 Purkki kikherneitä
500g Vähärasvaista lihaa (Nauta, lammas, hirvi tms)
3 Tomaattia
2 Sipulia
1 Ruukku persiljaa
1 Chili
3 Isoa valkosipulin kynttä
3tl Suolaa
1tl Juustokuminaa
1tl Inkivääriä
½tl Kanelia
2tl Pippurisekoitusta
1tl Valkopippuria
Ripaus Sahramia
2tl Paprikajauhetta
2 Laakerinlehteä
5dl Täysjyvä couscousryyniä
5dl Keitettyä vettä
1tl Suolaa
(1rkl Öljyä)
Kuori ja leikkaa lanttu, sipuli ja porkkana isohkoiksi lohkoiksi. Leikkaa myös kesäkurpitsa neljään osaan ja jokainen pätkä vielä uudestaan neljään osaan. Kuori sipulit ja leikkaa nekin neljään lohkoon. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Paista liha ilman rasvaa pannulla, niin että se ruskistuu, mutta ei kypsy. Laita porkkana-, kesäkurpitsa-, sipuli- ja lanttulohkot sekä tomaattikuutiot isoon uunivuokaan. Laita myös ruskistetut lihan päälle. Kaada kikherneet pataan. Ripottele kaikki mausteet pataan ja laita päällimmäiseksi halkaistu chili ja laakerinlehdet. Kaada pataan vettä niin paljon että lähes kaikki peittyy. Muista jättää kiehumisvaraa. Laita kansi päälle ja  pata uuniin ja anna hautua 180C n. 2,5h. Maista 2h kohdalla mausteet ja lisää persilja. Jos ruoka on liian tulista, lisää vettä. Tarvittaessa lisää suolaa. Maku miedontuu merkittävästi kun se syödään couscous ryynin kanssa. Kun ruoka on valmis, ota pois uunista ja anna vetäytyä puolisen tuntia.
Ota muovinen astia ja kaada cousousryynit astiaan. Lisää suola. Voit halutessasi lisätä öljyä, mikä helpottaa ryynien irtoamista. Kaada kiehuva vesi ryynien päälle ja peitä kelmulla tai foliolla. Anna vetäytyä n. 5min. Irrottele haarukalla ryyni irtonaiseksi ja laita tarjolle kulhoon. Ryyniä syödään riisin tapaan.
Ruoka on erittäin täyttävää ja kuten lähes kaikissa pataruoissa, myös tässä maku paranee uudelleen lämmitettynä. Meillä syödään samasta satsista monena päivänä ja myös lapset tykkää!

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.