Yleinen
9.6.2013

Toivepostaus tuliluomen laserhoito

Toivepostaus tuliluomen laserhoito

Tuliluomen vaalennus aloitetaan Helsingissä Lastenklinikalla lapsen ollessa 1,5-vuotias. Jollain paikkakunnilla laserhoidot aloitetaan vuoden iässä. Amerikassa vaalennushoito aloitetaan jo vauvan ollessa muutaman viikon ikäinen. On tutkittu, että hoitotulokset ovat parhaita hoitojen alkaessa varhaisessa vaiheessa. Varsinkin Sturge-Weber oireyhtymää sairastavilla vaalennushoitojen varhainen aloitus on suositeltavaa, koska luomen iho voi alkaa paksuuntua, jolloin se voi aiheuttaa kipua ja lisäksi paksuuntunut iho reagoi laserhoitoon huonommin. Amalia pääsi laserhoitoon jo vuosi ja kolmekuisena, sillä hän tarvitsi putket korviin, joten saimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla niin kuin sanontakin sanoo.

Tehokkain vaalennushoitoihin käytetty väline on väripulssilaser. Iho- ja allergiasairaalasta lääkäri ja kaksi hoitajaa tulevat kerran kuukaudessa Lastenklinikalle suorittamaan laserhoitoja. Talon sisältä apuna toimii oma nukutustiimi.

Yksityisistä sairaaloista Turusta löytyy väripulssilaser, mutta he eivät hoida pieniä potilaita, jotka vaativat nukutuksen toimenpiteen ajaksi. Amalialle olemme hankkineet vakuutuksen hänen ollessa vielä masussa, joten voimme käydä kunnallisen puolen lisäksi yksityisellä puolella hoidattamassa läiskiä myöhemmässä vaiheessa jos siihen on tarvetta. Toki vain vartalolta, koska kasvoihin Amalia tarvitsee nukutuksen kun hoitoalueena on myös vasen silmänympärys. Vanhemmalta lapselta tuliluomia voidaan hoitaa puudutuksessa eikä nukutusta vaadita. Nukutus on kuitenkin aina välttämätön jos hoidettava alue on silmän lähellä.

Laserhoito ei kauan aikaa vienyt. Olisiko Amalia ollut luotamme poissa puolisen tuntia tai 45 minuuttia. Siinä ajassa häneltä hoidettiin kasvojen lisäksi vartalon tuliluomet, putkitettiin molemmat korvat sekä odoteltiin rauhassa, että hän heräisi nukutuksesta itsenäisesti.

Hoitokertojen välissä tulee olla 6 viikkoa. Todellisuudessa hoitoihin ei pääse näin usein, koska potilaita on paljon. Kesällä hoidoista pidetään tauko ja tämä tarkoittaa sitä ettei kesä- ja heinäkuussa vaalennushoitoja ole laisinkaan. Kesällä on tärkeää suojata tuliluomi hyvin auringolta, sillä jos iho on vähänkään päivettynyt hoitoon mennessä saa laseri aikaan ihoon läiskiä joita ei saa pois. Tämän kuultuamme otimme suosiolla Amalialle seuraavan ajan vaalennushoitoon vasta lokakuussa.

Toimenpiteen jälkeen hoidettu alue oli hurjan näköinen. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä tummempi mustelma iholle syntyy sitä paremmat ovat hoitotulokset. Laserilla ei voi hoitaa ihosta joka kohtaa samalla kertaa ja alueella näkyy selviä pieniä ympäröitä, jotka ovat käsitelty. Ensin hoidetut alueet muuttuvat mustelmiksi ja parantuessaan vaalenevat. Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen näkyy pysyvää vaikutusta. Amalian iholla on paljon vaaleita ympyröitä. Parhaiten iho on vaalentunut otsasta. Seuraavalla hoitokerralla laserin tehoa voi suurentaa jos iho ei ole mennyt rikki aikaisemmin. Amalialta iho meni ihan vähän rikki leuan kohdalta ja se täytyy muistaa mainita seuraavaan vaalennushoitoon mennessä.

Hoidon jälkeen

Hoidon jälkeen

IMG_8404

IMG_8413

Ihosta kuvia parantumisvaiheessa

Ihosta kuvia parantumisvaiheessa

IMG_8600

IMG_8560

IMG_8668

Ihon hoidetut alueet eivät pitäisi olla kipeitä. Amalia sai ennen toimenpidettä reilun annoksen Pronaxen kipulääkettä ja se riitti. Mustelmat paranivat muutamassa viikossa, jonka jälkeen näki ensimmäisen hoitokerran lopullisen hoitotuloksen.

Silmä oli hoidon jälkeisenä päivänä turvonnut

Silmä oli hoidon jälkeisenä päivänä turvonnut

IMG_8440

IMG_8445

IMG_8444

Iho ennen hoitoa

Iho ennen hoitoa

Tuoreita kuvia ihosta

Tuoreita kuvia ihosta

IMG_9826

IMG_9821

IMG_9824

Väripulssilaserilla saadaan ihmeitä aikaan ja toivotaan, että lääketieteen kehittyessä jonain päivänä olisi mahdollista hoitaa aivoistakin ylimääräistä verisuonitusta pois, koska se voisi olla pelastus monien Sturge-Weber potilaiden elämässä. <3

Avainsanat

Kommentit

Tiedätkö, minkä tyyppinen/merkkinen/niminen tuo lastenklinikan väripulssilaser on? Esimerkiksi Epilaserilla puhutaan KTP-laserista ja lisäksi syvemmälle vaikuttavasta Nd:YAG -laserista. Mikä tuo yksityinen Turkulainen lääkäriasema oli? Hoidetaanko lastenklinikalla lapsia ympäri Suomea, vaiko vain pk-seudulta?

Valitettavasti en tiedä, tiedän vaan, että kyseessä on väripulssilaser. Täytyy kysellä tarkemmin seuraavalla hoitokerralla, joka on lokakuussa. Me käytiin silloin Kampin Terveystalossa, jossa lääkäri puhui tästä Turkulaisesta lääkäriasemasta, olisiko se sitten myös Terveystalo vai sitten joku muu, en osaa varmaksi sanoa. Lastenklinikalla käy pitkän matkan takaa yksi ystäväperheemme laserhoidoissa, joten ei se pelkästään ole pk-seudun ihmisille 🙂

Kiitos! Miten tuo prosessinne Lastenklinikalle käytännössä eteni? Saitteko lähetettä jostain neuvolalääkäriltä tms? Meidän tytölle (2 v) otettiin myös tuo vauvavakuutus ennen syntymää, ja vakuutusyhtiö näyttänyt alustavaa vihreää valoa jalan tuliluomen laserhoidoille. Onko teillä ollut lääkärin kanssa puhetta esimerkiksi siitä, että vaaleneeko tuliluomi Amalian kasvoista suuremmalla todennäköisyydellä kuin raajoista? Kiitos!

Amalialla oli aika Iho- ja allergiasairaalassa ja siellä lääkäri laittoi lähetteen ja sanoi kutsun laserhoitoon tulevan Amalian ollessa 1,5-vuotias. Näin pienillä hoito ei onnistu ilman nukutusta, koska pitää olla aivan paikoillaan. Yksityisellä puolella ei ollut mahdollisuutta nukuttaa pieniä lapsia hoidon ajaksi, joten suosittelivat meille yksityisellä kunnallista puolta eli tuota Lastenklinikkaa. Vanhemmalla iällä voivat kuulemma yksityisellä hoitaa puudutuksessa Amalian vartalolla olevia läiskiä jos on vielä tarvetta ja vauvavakuutuksen pitäisi korvata. Kasvoista tuliluomi vaalenee paremmin kuin raajoista, mutta kaikki tuliluomet vaalenevat, on vain yksilöllistä kuinka paljon. Tsemppiä Teille! 🙂

Onpa hyvin tepsinyt ensimmäisen kerran hoito, tsemppiä tuleviin hoitoihin! 🙂

Musta kans 🙂 Kiitos tsempeistä, seuraava hoito on lokakuussa!

Meillä tytöllä oli/on syntyessään tuollainen pienempi joka tuossa toisessa poskessa, sitä on myös korvassa. Laserhoito aloitettiin tytön ollessa 3kk helsingissä. No tulokset vaihtelivat, tyttö on nyt 13v ja olisi mahdollista saada hoitoa täällä tampereellakin, mutta ei halua mennä. Auringon suojakertoimet edelleen 50.
Hienosti on kyllä vaalentunut.

Aikaisessa vaiheessa ovat hoidot aloittaneet tytöllesi. Miten tyttäresi on pärjännyt luomen kanssa? 🙂

Ihan hienosti on pärjännyt, ei vaan halua nyt laseria vielä, itse ottaa yhteyttä myöhemmin lääkäriin.

Hieno juttu!

Kyllä tavallinenkin tuliluomi voi paksuuntua ja aiheuttaa toiminnalista haittaa…

Hyvä kun korjasit 🙂

Hei! Kärsiikö lapsenne vielä tuosta korvatulehduksesta?

Itse kärsin pienenä korvatulehduksesta. Loppui ainoastaan kun lopetin maidonjuonnin. Aikuisena kun yritti juoda maitoa niin puhkesi paha korvatulehdus uudelleen.

Kannattaa kokeilla maidotonta ruokavaliota, jos on vielä korvatulehduksia!

Nyt on ollut hetken terve 🙂 Viimeksi lääkäri puhuikin, että jos tulee vielä korvatulehdus niin pitäisi kokeilla maidotonta ruokavaliota. Kiva jos sinulla auttoi 🙂

Todella hyvin tehonnut hoito! uskomatonta, mitä sitä voidaan lääketieteellä saada aikaan.. Kaunis Amalia 🙂

Näimpä! Kiitos kovasti<3

On kyllä huomattavasti vaalentunut varsinkin kasvot.. ihana amalia

Kiitos<3 Eikö olekin!

Onpa hienoa tulosta laserhoidolla! Meillä on ensi kuussa 2v kontrollikäynti lastenpolilla tuliluomen takia ja voisin kysästä mitä mieltä lääkärit olis jos meidänkin neidin luomea alettais hoitaa. Eihän se sieltä selästä näy mutta jos se iho paksuuntuu ja voi alkaa kipuilee, voi tytöllä olla selkä kipeä ja sitä en halua 🙁 Oli muuten mulla uutta tietoa tämä!

Kaunis pieni Amalia! 🙂

Eikö olekin 🙂 Kyselkää ihmeessä! Se ihon paksuuntuminen voi tapahtua näillä Sturge-Weber oireyhtymää sairastavilla, ei käsittääkseni niillä, joilla on pelkkä tuliluomi. Oon käsittänyt ettei tyttärelläsi ole Sturge-Weber oireyhtymää, joten ei hätää 🙂

Ah aivan, oletin että ihan tuliluomen päällä 🙂 Mutta kysäsen silti! 🙂

Outi kommentoikin tuonne, että myös pelkkä tuliluomi voi paksuuntua ja aiheuttaa haittaa eli ongelma ei ole ainoastaan Sturge-Weberiä sairastavilla, joten kysele ihmeessä sitä laserhoidon alkamisajankohtaa.

Voi toista pientä palleroa,tsemppiä pikkaraiselle,on niin mahottoman söpöliini <3

Kiitos <3

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.