Yleinen
5.11.2013

Toivepostaus ruokapäiväkirja

Toivepostaus ruokapäiväkirja

Meidän perheessä syödään joka päivä kotiruokaa. Usein viikon ruokaostosten joukosta löytyy yksi ruoka, jota syödään kahtena peräkkäisenä päivänä myös päivällisellä. Johnny ei ota kotiruokaa töihin evääksi, joten minulle ja Amalialle jää useimmiten edellisen päivän päivällisruokaa seuraavan päivän lounasruuaksi tai ainakin Amalialle katson että jää. Itse syön usein lounasta vasta Amalian nukkuessa jos ruokaa ei edelliseltä päivältä riittänyt minulle. Yleensä syön nuudeleita tai leipää maitolasin tai teekupposen kera.

Kuvasin tähän ruokapäiväkirjaan vain päivällisruuat viikon ajalta, sillä lounaaksi syömme aina tähteitä. Aamu- ja iltapalalla Amalia syö aina puuroa, äidin ja isin rapistellessa iltaisin pikkuisen nukkuessa karkki- ja sipsipusseja, joten näissä ei kovinkaan ihmeellistä kuvaamista ollut.

Amalia on tarkka puuron suhteen eikä hänelle kelpaa kuin Muksu merkkinen neljän viljan puuro. Usein ollessamme aamupäivisin liesussa, jolla tarkoitan ystäväni sanoin kerhoa tai avoimia päiväkoteja otan Amalialle mukaan pilttipurkin. Piltit maistuvat Amalialle vielä loistavasti vaikkakin ajattelin häämatkan jälkeen alkaa pikkuhiljaa lopettamaan niiden oston. Tuntuu aina vain helpommalta heittää pilttipurkki kassiin kuin alkaa purkittamaan edellisen päivän tähteitä pikku purkkeihin. Tähän tulossa kuitenkin siis piakkoin muutos ja kerhoon ja avoimiin päiväkoteihin alkaa mukanamme raahautua omatekoista ruokaa.

Maanantaipäivämme alkoi niinkin gourmet aterialla kuin lämpimät voileivät. Söimme niitä Johnnyn kanssa illalla kahden ja uskoisin Amalian syöneen päivällisaikaan sunnuntailta jäänyttä ruokaa tai sitten tyttö söi pilttipurkin.

Mun lämppärit

Mun lämppärit

Johnnyn lämppärit

Johnnyn lämppärit

Resepti minun lämpimiin voileipiin:

vaaleaa leipää
ketsuppia
mustapippuria
tonnikalaa
herkkusieniä
homejuustoa
fetajuustoa
jalopenoa
ananasta
valkosipulia
juustoraastetta

Leivät pellille ja ketsuppia päälle. Pippuria ripaus vielä ketsupin päälle. Täytteet sikin sokin leipien päälle ja juustoraastetta hirmuisen paljon. Leivät saavat paistua uunissa sen hetken, että juustosta tulee kullanruskeaa.

Johnnyn lämpimät voileivät:

vaaleaa leipää
ketsuppia
mustapippuria
grillausmaustetta
cajunmaustetta
kinkkua
fetajuustoa
jalopenoa
ananasta
juustoraastetta

Leivät pellille ja ketsuppia päälle. Täytteet ja myös mausteet sikin sokin ja juustoraastetta päälle vain vähän. Leivät saavat paistua uunissa sen hetken, että juustosta tulee kullanruskeaa.

Tiistaina valmistin päivällisruuan uunivalmiiksi jo ennen Amalian päiväunille menoa. Meillä oli iltapäivällä muskari, joten uuniruokaa ei olisi enää muskarin jälkeen ehtinyt valmistaa. Ruoka kypsyi uunissa Amalian päiväunien ajan ja saimme syödä sitä sitten Amalian herättyä. Aikaistimme siis päivällisaikaa, jotta saimme juuri uunista ulos tullutta laatikkoa emmekä siis muskarin jälkeen uudelleen lämmitettyä. Tämän päivän ruokamme oli makaronilaatikko.

Makaronit ja jauheliha sekoitettuna ja munamaito alla

Makaronit ja jauheliha sekoitettuna ja munamaito alla

Tomaatit päälle

Tomaatit päälle

Ja juusto

Ja juusto

Näin herkullisen näköinen laatikko tuli uunista ulos

Näin herkullisen näköinen laatikko tuli uunista ulos

Amalian annos

Amalian annos

Ruuan kanssa nautitaan aina maitoa

Ruuan kanssa nautitaan aina maitoa

Äidin annos, josta puuttuvat punajuuriviipaleet, koska mummoni oli vääntänyt purkin niin tiukkaan

Äidin annos, josta puuttuvat punajuuriviipaleet, koska mummoni oli vääntänyt purkin niin tiukkaan

Makaronilaatikon ohje:

Makaronia, itse käytin vajaan pussin tummaa pastaa ja lisäksi vielä kokonaisen normaali kokoisen makaronipussin
400g jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
mustapippuria
ripaus cajun maustetta
grillausmaustetta
jauhelihamaustetta
lihaliemikuutio
maitoa n. 7dl
3 kananmunaa
n. 3 tomaattia
1 pussi juustoraastetta

Makaronit kiehumaan ja jauhelihan ja sipulin paistoon. Lopuksi lisää raastetut valkosipulit joukkoon paistumaan vielä hetkeksi (emme omista valkosipulinpuristinta). Lisää vielä lihaliemikuutio ja muut mausteet joukkoon. Mausteita laitan aika ronskilla kädellä, koska välillä makaronilaatikko tuppaa olemaan mautonta. Cajunia en kuitenkaan laita kuin ripauksen, sillä se on todella hottia.

Sekoita kaikki yllämainitut ainekset keskenään voideltuun uunivuokaan ja lisää munamaitoseos joukkoon. Munamaitoseoksen teen mittakulhossa, jonne kaadan noin 7 desiä maitoa, rikon kananmunat (rikon ne kylläkin erikseen lasiin yksitellen, koska inhoan kananmunankuoria saatika niiden metsästämistä mitta-astiasta) ja sekoitan vispilällä.

Päälle laitan tomaattiviipaleita ja juustoraastetta. Uuni 200 asteeseen ja laatikko saa paistua uunissa tunnin verran.

Keskiviikkona söimme edellisen päivän makaronilaatikkoa pannulla paistettuna.

Torstaina oli vuorossa kalaruoka. Johnny ei niinkään piittaa kalasta, mutta itse olen aina rakastanut kalaruokia. Myös Amalia pitää kovasti kalasta.
Kalaruokana oli tällä viikolla uunilohi, perunat ja kermaviilikastike.

Kala menossa uuniin

Kala menossa uuniin

Lähikuvaa

Lähikuvaa

Perunat liedellä

Perunat liedellä

Kermaviilikastike menossa makuuntumaan jääkaappiin

Kermaviilikastike menossa makuuntumaan jääkaappiin

Unohdin kuvata kalan ennen kuin kävin siihen kiinni, joten tässä kuvaa vähän jo rääpitystä kalasta

Unohdin kuvata kalan ennen kuin kävin siihen kiinni, joten tässä kuvaa vähän jo rääpitystä kalasta

Amalian annos

Amalian annos

Äidin annos

Äidin annos

Uunilohen ohje:

Lohi paketista haarukan avulla vuokaan (en halua koskea kalaan paljain käsin). Kala maustetaan ronskilla kädellä suolalla, sillä muutoin se ei maistu miltään. Myös sitruunapippuria saa laittaa reilun paljon. Kalan päälle vielä hienonnettua ruohosipulia ja tilliä. Lopuksi vielä kermaa vuokaan (itse kaadan kerman kalan sivuille, en päälle). Kerman joukkoon laitan vielä ripauksen suolaa ja sitruunapippuria. Uuni 200 asteeseen ja kala saa kypsyä uunissa sen aikaa kun perunat kiehuvat, kuitenkin vähintään puoli tuntia annan itse kalan kypsyä.

Kermaviilikastike:

2 kermaviiliä
tilliä
ruohosipulia
sitruunapippuria
suolaa
sinappia

Laita kermaviilit kulhoon. Hienonna ruohosipuli ja tilli ja lisää ne kermaviilin joukkoon ja sekoita. Makua tuomaan puristan joukkoon hieman sinappia, en kuitenkaan kovin paljoa. Sitruunapippuria laitan paljon, mutta suolaa vain reilusti alle teelusikallisen. Sekoita mausteet hyvin ja laita jääkaappiin makuuntumaan.

Torstaina iltapala nälkä yllätti isin ja äidin ja niinpä Johnny lähtikin illan pimeyteen hakemaan pizzaa pitkästä aikaa.

Johnny osti itselleen kaksi pizzaa kun oli kuulemma niin hyvä pizzatarjous

Johnny osti itselleen kaksi pizzaa kun oli kuulemma niin hyvä pizzatarjous

Mun lemppari on Monster pizza

Mun lemppari on Monster pizza

Perjantain ruoka olikin ainoa ruoka tällä viikolla, joka ei ole syntynyt omasta päästäni vaan tässä ruuasta käytin tarkasti ohjetta. Kokeilin päivälliseksi minestronekeittoa ensikerran yläaste köksän tuntien kokeilun jälkeen. Keitosta tuli lempikeittoni, mutta silti keiton teko jää vähäksi aikaa, sillä keitto ei saanut kannatusta Amalialta eikä liiemmin Johnnyltakaan.

Vihannekset pilkottuina

Vihannekset pilkottuina

Minestronekeitto

Minestronekeitto

Äidin annos

Äidin annos

Lähikuvaa keitosta

Lähikuvaa keitosta

Amalian annos, joka jäi syömättä

Amalian annos, joka jäi syömättä

Keiton ohje:

1 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl paprikajauhetta
2 rkl tomaattisosetta
1 l kasvislientä (ymmärsin tämän niin, että yksi kasvisliemikuutio yhteen litraan vettä)
ripaus cayennenpippuria ja mustapippuria (tajusin juuri, että käytin cajunmaustetta, koska luulin sen olevan cayennenpippuria, mutta en siis edelleenkään tiedä onko se sama asia vai ei, no tuskinpa?)
2 porkkanaa
puolikas purjo
100 g palsternakkaa
1 punainen paprika
200g palvikinkkua (itse käytin Korpelan kinkkua)
2 dl makaronia (itse laitoin enemmän eikä kannata, koska keitosta tuli liian sakeaa)
ripaus suolaa
0,5 dl lehtipersiljaa
Lisäksi:
parmesanlastuja (näitä en laittanut)

Ostin itse vihannekset valmiissa paketissa, johon kuului porkkanoita, palsternakkaa, lanttua, persiljaa ja purjoa.

Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä kasarissa. Lisää paprikajauhe ja tomaattisose, kuullota vielä hetki. Lisää kasvisliemi ja cayennen- ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää siis kasvisliemen mukana litra vettä (anteeksi jos väännän jollekin rautalangasta, mutta itse olen toisinaan pöhkö).

Kuori porkkanat ja suikaloi, lisää kiehuvaan liemeen ja keitä pari minuuttia. Halkaise purjo ja pese hyvin. Suikaloi purjo, palsternakka, paprika ja kinkku. Lisää kasvikset, kinkku ja makaronit keiton joukkoon.

Keitä noin 10 minuuttia, kunnes makaronit ovat kypsiä (miten vihannekset voivat kypsyä 10 minuutissa, itse keitin siis kauemmin). Mausta suolalla.

Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja. Tarjoa parmesaanilastujen ja hyvän leivän kanssa.

Keitosta riittää ohjeen mukaan 4-6 annosta.

Lauantaina mietin pitkään mitä olinkaan ruuaksi suunnitellut, sillä jääkaapissa oli vain jauhelihapaketti. Tänään sen vasta muistin ja ruuaksi oli tarkoitus valmistaa lehtipihvejä yhden lukijani ohjeella. Päädyin tekemään sitten hätäpäissäni äitini ohjeella jauhelihakastiketta, koska mitään ihmeellisiä tykötarpeita ei kastikkeeseen ollut. Tein siis ruskeankastikkeen rasvaa ja jauhoja pannulla paistaen. Itse en pitänyt tästä ruuasta, mutta muulle väelle maistui loistavasti.

Jauheliha ja sipulit pannulla

Jauheliha ja sipulit pannulla

Vehnäjauhoja

Vehnäjauhoja

Ruskeakastike tuloillaan

Ruskeakastike tuloillaan

Äidin annos

Äidin annos

Amalian annos

Amalian annos

Isin annos

Isin annos

Jauhelihakastikkeen ohje:

400g jauhelihaa
1 sipuli
lihaliemikuutio
jauhelihamaustetta
grillausmaustetta
mustapippuria
2 rkl jauhoja
voita
vettä

Aloitin paistamalla jauhelihan ja sipulit. Joukkoon lisäsin mausteiksi lihaliemikuution, grillausmaustetta, jauhelihamaustetta ja mustapippuria. Tämän jälkeen tein pienellä pannulla ruskeankastikkeen laittamalla pannulle ensin ison nokareen voita ja sen sulatettua lisäsin jauhot sekaan ja paistelin niitä sen hetken, että kastike sai ruskean värin. Sitten joukkoon vettä oman maun mukaan (itse kämmäsin ja laitoin liikaa, joten ruuasta tuli liian vetistä. Laiskana en tietenkään jaksanut paistella enää lisää jauhoja enkä halunnut sekoittaa jauhoja suoraan kastikkeeseen, koska lopputuloksena olisi ollut miljoona pientä jauhopalloa). Vedenlaiton jälkeen sekoitin kastiketta kunnolla vispilällä jottei jauhopaakkuja jäisi. Tämän jälkeen laitoin kaikki kattilaan ja annoin jauhelihakastikkeen porista pannulla reilun vartin. Tarjolla oli kastikkeen kanssa makaronia.

Sunnuntaina oli herkkuruokaa. Usein viikonloppuisin teemme ruuaksi uuniruokaa lihasta. Tänään oli vuorossa paisti, joka pääsi uuniin lanttujen, porkkanoiden ja sipulin kera. Kaveriksi Johnny valmisti fetasalaatin ja keitti perunat.

Ruoka tullut juuri uunista

Ruoka tullut juuri uunista

Salaatti

Salaatti

Amalian annos

Amalian annos

Äidin annos

Äidin annos

Lihan ohje:

viljaporsaan paisti
porkkanoita
lanttua
sipulia
lihaliemikuutio
vettä
mustapippuria

Salaatti:

jäävuorisalaattia
kurkkua
tomaattia
sipulia
fetajuustoa

Paisti uunivuokaan. Ympärille pilkotut porkkanat, lantut ja sipuli. Mustapippuria voi halutessa laittaa lihan päälle vaikka lihassa onkin jo valmiit hyvät mausteet. Lihaliemikuutio sulatetaan pienen vesimäärän joukkoon mikrossa ja lisätään vuokaan. Vettä lisätään vielä sen verran, että vihannekset peittyvät ainakin jotenkuten. Uunivuokaan kansi päälle ja ruoka 200 asteiseen uuniin 4-6 tunniksi. Toisinaan meillä on ollut liha jopa tuon 6 tuntia uunissa ja se on ollut oikein mureaa vaikka on se mureaa jo tuon 4 tunnin jälkeenkin. Itse en ole ikinä ymmärtänyt noita paistin lyhyitä valmistusaikoja, mutta en olekaan mikään medium tyyppi. Ruoka tarjoillaan perunan ja salaatin kanssa. Muista kurkkia välillä uuniin ja lisätä vettä, itse ainakin joudun aina kerran lisäämään ja tuo liemi on muuten super hyvää. Niin ja muistakaa ottaa läski lihan päältä pois ennen syömistä tai niin me ainakin aina teemme.

Tässä meidän viikon ruokalista. Saa nähdä saiko joku Teistä lukijoista ruokavinkkejä vai kuulostiko kaikki ruuat kovin tavallisilta ja tylsiltä.
Itse tykkään kovasti kokata ja rakastan ruokaa, mutta aika lailla perusruokia sitä tulee tehtyä, mutta niinhän se on, että kotiruoka on ihan parasta <3

Avainsanat

Kommentit

Miten ihmiset ovat noin julmia ja ilkeitä???? Mulla täysi ikäinen tytär joka jo omillaan ja 5v poika. Laitan pojalle just ton tyylisiä kotiruokia ja arkisin aika usein keittoja, ja välillä eineksiä kaupasta. Tytär on ihan täyspäinen ja terve vaikka ”nauttinut” mun ruuista koko lapsuuden/nuoruuden. En jaksa uskoa että nämä negatiiviset kommentoijat laittavat joka päivä just oikein ravinto-oppisesti ruokia. Eiköhän ole tärkeintä että on ruokaa pöydässä ja rakastavat vanhemmat läsnä. Ihanaa joulun odotusta kaikille, ja hei, otetaan vähän rennompi ote elämään niin sillä pääsee aika pitkälle. Mä itse olen työssä käyvä asuntovelallinen yh-äiti ja silti aika tyytyväinen elämääni <3 Tsemppiä Johanna <3

johanna

Kiitos kommentistasi ja tsemppiä sinnepäin myös ja ihanaa joulun odotusta <3

Voi apua, miten inhottavia ihmisiä! Meillä ei syödä nimeksikään eineksiä ja hyvin samantyyppistä ruokaa laitan, enkä koe olevani sen huonompi. Kerrassaan inhotti ja nauratti samalla nuo joidenkin kommentit!! Tsemppiä sulle arkeen, jatka samaan malliin! PS. Luin ensimmäistä kertaa blogiasi

johanna

Kiva kun oot löytänyt blogin ja näköjään jäit lukemaan enemmänkin kun huomasin, että olit myös tänään kommentoinut, jes! 🙂
Meitä ihmisiä on niin moneen lähtöön, mustakin meillä on ihan peruspöperöitä.
Kiitos kovasti kommentistasi 🙂

Moikka!

Ruokakommenteista hämmästyneenä kokkina oli pakko kommentoida. Blogiasi olen lukenut koko syksyn. Raskauduin loppukesästä ja sen jälkeen lapsiblogit ovat alkaneet kiinnostamaan. Blogiasi on kiva lukea, koska se antaa todellisen kuvan lapsiperheen arjesta.

itse ainakin olen positiivisesti yllättynyt, että jaksat tehdä lähes kaikki ateriat perheessänne itse. Pääraaka-aineet ovat vaihtelevat ja tarjoavat pienelle tytölle monipuolisia makuja. Myös kotiruokaa tarjoamalla lapsi oppii, että einesruoat eivät voita maussa kotonatehtyä ruokaa.

Saat olla ylpeä itsestäsi, että osaat tehdä ruokaa itse, myös ilman ohjeita. Itse ruoka-alan ammattilaisena kohtaan päivittäin sekä lapsia, nuoria, että aikuisia, joiden ruokatietämys, sekä ruoanlaittotaidot ovat uskomattoman kehnot. Paras lahja lapsellesi ruoan suhteen on opettaa ja ottaa hänet mukaan tekemään ruokaa, sekä tarjoamaan monipuolisia makuja. Näin hän isompanakin osaa itse valmista ruokaa itselleen sekä kokeilemaan uusia ruokia ennakkoluulottomasti. Ja eiköhän meillä kaikilla olisi jotain petrattavaa omassa ruokavaliossamme, myös meillä, jotka ammatiksemme ruokaa teemme ja tasan tarkkaan tiedämme kuinka tulisi syödä.

johanna

Moikka!

Kiitos aivan ihanasta kommentistasi ja mahtavaa kun kommentoit Kokki! 🙂

Törmäsin ihan sattumalta blogiisi keväällä ja olen siitä lähtien ”elänyt teidän mukana”, nyt vasta uskaltauduin kommentoimaan ekaa kertaa. Pakko kyllä ihmetellä näitä ”ruokakriitikoita”, eikös nuo kaikki ole ihan normaalia ruokaa kuitenkin ja tällaisella ruokavaliolla olen minäkin lapsena elänyt eli perus kotiruualla 😀 tykkään hirveästi tavastasi kirjoittaa ja vaikutat blogisi perusteella todella mahtavalta ihmiseltä 🙂 tykkään myös kun laitat paljon kuvia, varsinkin Amaliasta kun hän on niin suloinen tyttö 🙂 jatka samaan malliin! Hyvää syksyn loppua koko perheelle 🙂

johanna

Kiitos ihanasta kommentistasi ja ihanaa kun viimein kommentoit <3
Hyvää syksyn loppua sinnepäin myös! 🙂

Voi apua. Meillä tyttö vähän vajaa Amalian ikäinen söi PURKKIruuan lounaalla. Olenpa huono äiti, vähän niinkuin sinä Johanna olet myöskin.

Mikä ihmisiä vaivaa..

Hei Johanna!
Saitpa melkoiset kommentit kotiruuasta. Eläkeläisenä on todettava, että noilla kokkauksilla elää mainiosti.
Ei ole köyhä eikä kipeä!
Jatka samaan malliin! Maukasta syksyä ja antoisaa kohta alkavaa häämatkaa!
Anja

johanna

Hei Anja!

Kyllä sain, hieman yllätti 😉
Kiitos Anja <3

tee pelkkä kasvisruoka kerran viikossa jos amalialle kasvikset maistuvat!:) mutsiavautuu.com -blogissa hyviä vinkkejä! 🙂

johanna

Kiitos, käyn kurkkimassa! 🙂

Ja tässä näkee tämän blogin ikäjakauman….Onneksi tämä blogi ei ole ruokablogi,silloin en kävisi täällä lukemassa…

johanna

Juu ei tosiaan ole ruokablogi 😉
Mitä mahdat tarkoittaa ikäjakaumalla, blogia lukee melko kaikenikäiset ihmiset? 🙂

Voi kauhea mitä ihmisiä täällä kommentoi rumasti, missä käytöstavat? Älä välitä Johanna!

johanna

En välitä, vähällähän mä oon tähän asti päässyt 😉

En minäkään tajua noita nillittäjiä. Ihan hyvältä vaikuttaa teidän ruoat, ja Amalian lautasella näyttäisi kasviksia olevan kivasti joka päivä, tietysti vaihtelua voisi noissa kasviksissa olla enemmän, mutta tosiaan mitäpä yhden viikon ruoista voi päätellä? Kun ei edes välipalat ole tässä mukana.

Mutta pitää kommentoida jauhelihamausteeseen, grillimausteeseen ja lihaliemikuutoihin, kun tuolla aiemmin mietit, että miten saa ruokaan makua ilman niitä. Meillä käytetään yrttejä, pippureita, korianteria, sinapinsiementä, anista, katajanmarjaa, inkivääriä, neilikkaa, hunajaa, valkosipulia, jne. maustamiseen, eli mausteita sellaisenaan valmiiden mausteseosten sijaan (nuo valmiit seokset on lisäksi usein enimmäkseen suolaa!). Kannattaa kokeilla, harjoittelua se maustaminen ilman valmiita seoksia tietysti ehkä vaatii, mutta on vaivan arvoista!

johanna

Jep tässä tosiaan oli vain tämä yhden viikon ruokalista.
Kiitos Kinoko vinkeistä, näin niitä vinkkejä annetaan ja otan aivan varmasti vinkeistäsi vaarin 🙂

Voi hyvää päivää näitä kommentteja täällä! Ei voi kuin ihmetellä, miten joku jaksaa ja kehtaa… Itse myönnän olevani melkoinen kielipoliisi (varsinkin kirjoitetun kielen suhteen), ja tämä herättää usein ärsytystä lähipiirissäni. Tätä Johanan postausta lukiessani mitkään kielioppivirheet eivät kuitenkaan ”pompanneet” häiritsevästi esille, vaan teksti oli oikein sujuvaa ja ymmärrettävää. Kielioppivirheistä valittanut kommentoija on toki oikeassa siinä, etteivät nuo hänen poimimansa esimerkit ole täysin kielioppisääntöjen mukaisia. Toisaalta, miksi pitäisikään olla? Ei tämä ole mikään virallinen teksti tai koe, jossa mitataan äidinkielen osaamista, vaan Johannan itsensä näköinen ja oloinen blogi. Itse pidän tästä blogista juuri sen vuoksi, että se on niin tavallinen ja ”elämän makuinen”. Tällä tarkoitan sitä, että eivät kaikki asiatkaan aina mene juuri prikulleen ”virallisten” sääntöjen ja suositusten mukaan, mutta se juuri on sitä elämää 🙂 Olisin ymmärtänyt kyseisen kommentoijan pointin, jos postauksen teksti olisi oikeasti ollut vaikea lukuista tai lukukelvotonta, mutta näin ei todellakaan ollut.

Ja mitä tulee noihin itse ruokailukommentteihin… Olen Johanna kanssasi suunnilleen samanikäinen, mutta itseläni ei vielä ole lapsia. Olen kuitenkin tähän ikään mennessä hoitanut lapsia todella paljon, ja voin sanoa, että monissa perheissä menetellään juuri samoin tuon eri ruokien esille laittamisen suhteen: kaikkia ruokia ei heti laiteta tarjolle juuri sen vuoksi, että pikkuisen on helppo valita sieltä vain ne omat suosikkinsa (juuri esim. kasvikset tai vaikka leipä) ja syödä ainoastaan niitä, vaan ”lisukkeita” lisätään vähitellen, jos oikeaa, lämmintä ruokaa menee alas. Omaan silmääni nuo teidän ateriat näyttävät oikein hyviltä ja tasapainoisilta. Ihanaa, että nykypäivänä on vielä vanhempiakin, jotka jaksavat arjen keskellä panostaa kunnolliseen, itse tehtyyn kotiruokaan. Usein nimittäin näkee tapauksia, jossa lapset elävät lähes pelkällä lisäaineiden täyttämällä einesruualla (vaikka ei toki siinäkään mitään vikaa ole silloin tällöin nautittuna, jos perusruokavalio on kunnossa). Olette Johanna tavallinen, ihana pikkuperhe ja toivon teille koko sydämestäni kaikkea hyvää <3 Ihanaa syksyä koko perheelle -ja jospa se talvikin sieltä jo vähitellen tulisi 😉

johanna

Kiitos Nipsu aivan ihanasta kommentistasi! <3
Ihanaa syksyä sinulle myös ja lunta odotellaan kovasti 🙂

Aivan loistavan näköisiä ruokia!! Nam nam 🙂 nälkä tuli kun luki 😀 Aijon heti viikonloppuna kokeilla noita leipiä ;)! Ps. Älä pahoita mieltäsi moisista kommenteista!!

johanna

Hih Lotta, kiitos 🙂 En pahoita mieltäni <3

Heissan 🙂
Seuraan blogiasi tiiviisti ja pidän siitä 🙂
Myös ruokanne vaikuttavat minusta niin peruspöperöiltä että pidän niistäkin 🙂
Teidän perhe vaikuttaa ihanan tasapainoiselta ja onnelliselta :)Jatka samaan malliin äitinä,vaimona ja omana itsenäsi <3
Mä olen se Sinun koulukummin äiti 🙂

johanna

Heissan Mia!

Kiitos kovasti ihanista sanoistasi ja ihanaa kun kommentoit 🙂
Mustakin ovat ihan peruspöperöitä 🙂

Ihan tiedoksi vaan, että kurkku ja jäävuorisaalaatti on 99% vettä eli ei niitä oikeen kasviksi voi laskea.

Kokonaisuudessaan todella ravintoköyhä viikko. Sääliksi käy kasvavaa lasta. Sakohan edes riittäväti D-vitamiinia purkista, koska siihenhän ei mikään ruoka riitä.

johanna

Kiitos tiedonannosta ja kauniista kommentistasi, olet varmasti tyytyväinen kun sait sanasi sanottua 😉

Hei,
kivoja ruokia olet laittanut ovat varmasti monessa perheessä tuttuja, itse otan tuon tomaatin kokeiluun makaronilaatikkoon 🙂 Kyllä sinusta ja lapsesta näkee, että hyvät on ruokailutottumukset, kadehdittavassa kunnossa olet ollut jo teinikuvistasi alkaen. Uskon että sinäkin todella lautasmallit erittäin hyvin tunnet terveydenhuollonammattilaisena ja lapselle osaat terveellistä tarjota. Meillä toisina viikkoina herkutellaan erilaisilla teemoilla ja kiireisinä viikkoina saatamme syödä useamman kerran viikossa ravintolassa, mutta lapset kaipaavat vaihtelua ja niin aikuisetkin. Kohtuus kaikessa ennen kaikkea, ihailen kun jaksat laittaa päivittäin ruokaa itse perheellesi, moni äiti ja isä ei jaksa. Itse nautin mielummin lapsesta ja vaimosta vieressäni, kuin koko päivä keittiössä pyörivästä luomu vaimosta. Teillä näyttää olevan rakkautta täynnä oleva terve lapselle turvallinen kasvuympäristö, tämä asia ei monessa perheessä ole kunnossa. Mukavaa syksyn jatkoa perheellenne, blogissa saa olla virheitä, niin kuin meissä kaikissa :)T:Lukihäiriöinen kokki isi

johanna

Hei isälukija!

Mahtavaa saada isäihmiseltä kommentti ja vieläpä näin mahtava kommentti, jes! 🙂
Kiitän ja kummarran!

En osaa kielioppisääntöjä, mutta kirjoitan tänne silti.
Luin blogiasi ensimmäistä kertaa ja yllätyin negatiivisien kommettien aloitusta..plaah, miten joku kehtaa.
Kiitos, että jaksat kirjoittaa, itse en jaksaisi lukea moista p*skaa. Tyttärelläsi on todella harvinainen sairaus joka sai minut kiinnostumaan lukemaan.

p.s. Hengissä ovat minunkin lapset vaikka eivät joka ruualla kasviksia syökkään 😉 ja ruoka-aikojakin on muuteltu muskareiden yms.takia.. koitetaan kestää 😀

johanna

Tässä blogissa ei olekaan ennen tälläistä keskustelua ollut ja vuosi tulee ihan pian täyteen blogin kirjoittelua 🙂
Ihanaa kun kiinnostuit blogista ja toivottavasti jäät seurailemaan! 🙂

Oi että, ei pitäis lukea tähän aikaa mitään ruoka juttuja =)
Nää oli tosi herkullisen näkösiä ruokia että voip olla, että tule ns.varastamaan muutaman ohjeen sulta =)

johanna

Kiva jos kelpaa muutama ohje, kiitti 🙂

Mun mielestä kivoja ja helppoja ruokia. Nopeita lapsi perheelle, mutta ei kuitenkaan valmisruokia. Meilläkin syödään kotiruokaa, harvoin kaupan valmiita. Ulkoakin haetaan vain pari kertaa kuussa, jos mieli tekee ja laiskuus yllättää.
Äläkä Johanna välitä kommenteista, jotka ovat negatiivisia. Kaikilla on aina mielipiteensä ja kaikilla perheillä omat ruokatottumukset. Meillä ei välitetä luomusta, mutta ostetaan kotimaista, jos on tarjolla.
Ruoka on kotiruokaa, ei ravintola ruokaa, vaan tavallista ruokaa. Paras keittokirjani lieneekin tuo tavallinen koulun kotitalouskirja.
Ja miten niin vihanneksia vähän? Lihan kanssa oli porkkanaa ja lanttua, yhtenä päivänä salaattia ja monena päivänätomaattia ja kurkkua lautasella. JOS jokainen lapsi perhe söisi tuonkin määrän vihanneksia ja kasviksia päivässä olisi otettu. Niin ei vain ole. Moni kotiäiti kun kokee helpommaksi ottaa pussista lihapullat ja iskeä ne pannulle. Sen kylkeen keitetyt perunat ja ehkä pussista valmistettu kermakastike. Tapoja on monia ja tämä oli mielestäni melko esimerkillinen.
Meilläkin on ruoan suhteen moitittavaa. Esim.se, että monesti tulee tehtyä iso keitto ja syötyä sitä monta päivää. Kyllästyttävää. Tietenkin syöjiä on kolme ja masu-asukki, mies ottaa usein myös töihin…Ruokaa tarvitsee tehdä siis enemmän/isoja määriä. Mut JOS älyäis tehdä ruokia vähemmän, olis ruoat monipuolisempia ja ei tarvis montaa päivää syödä samaa ruokaa.
Ruoasta kun puhutaan, niin onnistuiko lehtipihvit? 🙂

johanna

Kiitos Tiia, en välitä <3

Hei mulla oli se jauhelihapaketti juurikin noita lehtipihvejä varten, mutta kun en muistanut sitä vaan ihmettelin mitäköhän tästä pelkästä jauhelihasta piti valmistaa. Niinpä tein tuon paljon kommentteja keränneen jauhelihakastikkeen, voi kun olisin muistanut ne lehtipiffit 😉
Ensi viikolla ostan taas jauhelihaa ja yritän muistaa ne valmistaa paremmalla onnella! 🙂

Ja pakko sanoa kasvatusalan ammattilaisena tälle kommentoijalle joka ihnettelee että miten voi muuttaa ruokailuaikoja, että lapsi ei kärsi siitä joa niitä joskus muuttaa hyvän syyn takia, johannakin tässä katsonut vain lapsen edun mukaisesti muuttaa sitä. Lapselle on tärkeää säännöllisyys ja rutiinit, mutta niistä poikkeeminen ei ole kamala asia 🙂

Joskus on pakko muuttaa. Lapsi herää meillä yleensä aamuisin 7:30-8:30, mutta joskus nukkuu 10 asti. Jos aamupalan syö vasta 10 jälkeen, ei ole mitään toivoa, että lapsella olisi nälkä klo 11-12, jolloin ruoka olisi normaalisti. Jos taas lapsi herää aamulla tavallisesti ja menee päiväruoan jälkeen nukkumaan päiväunille ja päättää nukkua 2-3h normaalin tunnin sijaan, on turha ehkä syöttää välipalaa, vaan napata lapsi suoraan ruokapöytään. Joskus on pakko muuttaa ja soveltaa.

johanna

Näin juuri 🙂

Huh ku pistää vihaks tuollaiset kommentoijat, itsekkö niin täydellinen.. Mutta en oo sulle ennen kommentoinu vaikka jo pidemmän aikaa oon blogias seuraillu, pakko vaan sanoo että ihailen sua! 🙂 vaikutat ihanalta ihmiseltä.

johanna

Et hitsit kiitti tosi paljon emmis, ihanasti sanottu <3
Ja hei kiva kun viimein kommentoit 🙂

Hei. Täällä yksi salamatkustaja ilmottautuu 😀 Lukenut siis blogiasi jo jonkun tovin, mutta nyt vasta jätän puumerkkini. Ruokakeskusteluun yhtyäkseni: ihan normaalia arjen perusruokaa, pyhänä vähän parempaa 🙂 Kyllä tuolla ravinnolla tulee fiksu muksu!! Ja aina ne ateriat ei vaan mene kellolleen, mutta hengissä pysytään ja jaksetaan 😉

johanna

Hei ja kiitos ihana salamatkustaja!

Pyhänä tosiaan parempaa, toi liha on ihan parasta ja meillä sellaista gourmet-ruokaa 🙂

Ai että mua pistää vihaksi nää helkutin täydelliset ihmiset jotka tulee pätemään toisten blogeihin. 🙁
Leevi on 2.5vuotta, eikä läheskään saa kasviksia joka päivä kotona! 😀 Ja terve lapsi se on. 🙂 Amalia on terve, pieni ilopilleri. <3
Mä odotan kanssa aina ihan innolla uutta postausta sulta Johanna. 🙂

Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos tommoset kommentit. Olette ihania 🙂

johanna

Kiitos Heidi ja ihana kuulla, että ootat aina innolla uutta postausta <3

Olet tosi rohkea, kun jaat perheesi ruuan 🙂 Oli kerrankin kiva lukea ns. normaalilta kuulostava viikon ruokalista. Noin meilläkin syödään, ja terveitä & täysjärkisiä lapsia on kasvanut 😉 Tosi monessa blogissa esiintyy juurikin ruokahifistelyä, mikä mua ärsyttää. Esim.” Tänään syötiin kukkakaali-parsa-ciabattaa ja luomu-blää-blää-bläätä” . 😉 jätä siis nipottajat omaan arvoonsa ja jatka juuri tuollaisena 🙂 mukavaa syksyä 🙂

johanna

En ajatellut, että siinä olisi mitään rohkeaa, mutta tämän keskustelun jälkeen.. 😉
Kiitos sulle kovasti ja mukavaa syksyä myös sinnepäin! 🙂

Johanna on aito oma itsensä<3 Liian moni on jotain ihan muuta..

Kuka täällä on sanonut,että Johanna on huono äiti?Mutta itsekin suosittelisin hieman lisäämään kasviksia.Ei niitä kaikkia vihanneksia ja kasviksia,raejuustoja tarvitse kerralla lautaselle laittaa,voi laittaa vähän ja sitten lisätä.Meillä syödään perusruokaa,suolaa käytän kohtuudella,vihanneksia ja kasviksia on lautasella aina.Luomua pyrin käyttämään mutta välilä väkisinkin jää kauppaan,koska on kalliimpaa.Eineksiin turvaudun välillä hyvin harvoin kuitenkin.Päiväkodin keittiössä työskennelleenä nuo ruuat ovat aika raskaita tuon ikäiselle ja yksitoikkoisia.Mutta harjoitus tekee mestarin 🙂

johanna

Ei kukaan 🙂
Olisi siis pitänyt napata enempi niitä kuvia, aina senkin jälkeen kun lisäsin niitä kasviksia lautaselle. Näin täällä meinaa juuri tehdään, että ensin vähän kasviksia ja sitten saa lisää kun pääruokaakin on syöty. Amalialla ainakin menisi vain kasvisten mussuttamiseksi koko ruokailu jos en näin toimisi.

Meillä myös syödään kasviksia joka päivä, mutta ei joka ruualla valitettavasti. Pelkkää suolaa minäkään en käytä kuin kalan päälle, mutta tottahan sitä piilosuolaa tulee käytettyä käyttämällä mm. grillausmaustetta, jauhelihamaustetta ja lihalientä.

Luomua meidän perheessä ei käytetä juurikin tuon hinnan vuoksi 🙁

Millä tavalla meidän ruokamme kuulostavat raskailta Amalian ikäiselle tai yksitoikkoisilta, tässähän oli vain viikon ruokalista, eihän nämä ruuat tietenkään viikosta toiseen meillä rullaa? 🙂
Mulla ei aika riitä joka päivä kokkaamaan kahta lämmintäateriaa ja tästä syystä syömme lounaalla aina tähteitä.

Pasta tässä tapauksessa makarooni ja kala kermassa siihen pääle kermaviilikastike.Olisko kala tästä lähtien ilman kermaa ja sitten vaikka kermaviilikastike?:) kasviksilla saa väriä lautaselle sillä tarkoitan yksitoikkoisuutta.Ja tämä ei nyt ollut ilkeyttä!Kun on itse alalla jossa tehdään ruokaa päivittäin niin pistää vaan silmään minkälaisia ruokia ihmiset syövät ja miten monipuolisesti.ja vielä mitä hifistelyyn tulee toisilla se on vain tapa,itse hifistelen perheelle viikonloppuisin arkena ei niin jaksa.

johanna

Joo toi oli tosiaan vähän hassua kun laitoin kalaan kerman+kermaviilikastikkeen, mutta kun olivat menossa vanhaksi 🙂
Jep mä heti tiesin ettet ilkeile! 🙂

Kyllä pisti raivostuttamaan täälläkin suunnassa nuo kommentit!
Ihan oikeesti, sanat ei riitä…
Siispä tyydyn toteamaan vaan, että voihan LUOMUmaito, OMANpihan omenat ja ITSEpoimitut marjat!

”tarjosi aamupalaksi uunissa haudutettua speltti-kaurapuuroa (nesteenä luomumaito) ja kotimaisia pakastevadelmia sekä keitettyjä luomumunia lohkoina lounaaksi eilistä uunilohta (mausteena sitruunaa,yrttejä ja kiepautus merisuolamyllystä),pinaattilisuke (valkosipulia,oliiviöljyä tilkka;kuumennetaan kattilassa pinaatinlehtien ja pinjansiementen kera),tänään keitettyjä perunoita,jälkiruuaksi mandariini Välipalana oman pihan talviomenalohkoja,hapankorppuja kasvirasvalevitteellä,rasvaton maito Päivälliseksi porkkanaperunamuusia,lihapullia nautasikajauhelihasta ,kaalipaprikasalaatti Iltapalaksi mustikkarahkaa (itse poimitut mustikat pakasteesta, maustamaton rahka,yksi Valion metsämarja-jogurttipurkillinen makeutta tuomaan)ja täysruisleipiä kasvirasvalevitteellä ja kinkulla. ”Ruokajuomana meillä käytetään syöjän iästä riippuen rasvatonta luomumaitoa tai vettä. Aamu-ja iltapalalla voi halutessaan juoda oman pihan omenoista tehtyä tuoremehua. Nämä sille joka kysyi,mitä moittijoilla syödään. Arvostelin siis rasvaa ja suolaa. Pitääkö siis tässä blogissa aina kommentoida vaan,että ”voiku ihanaa” vaikka olisikin eri mieltä??”

No eipä tää sun viikon menuu sen paremmalta kuulostanut. Amalian perheessäkin koko viikko syöty kotiruokaa, joka valmistettu alusta alkaen itse. Peruskotiruokaa mikäs sen parempi. Nykyäänhän joka asiassa pitää yrittää jonkun verran olla parempi. Äitien keskuudessa tämä ruoka hifistelykin paisunut ihme kilpailuksi. Huh saankin potea huonoa omaatuntoa kun lapseni söivät tänään Saarioisten perunasoselaatikkoa päivälliseksi. Meillä ei salaattia ole todellakaan joka päivä eikä kasviksia joka ruan kanssa. Meillä juodaan kevytmaitoa ja käytetään oivariinia leivän päällä, oi ja voi. =)

ai että oikein sieppaa tommiset ”nimettömät jauhelihakastiketyypit”. Erikseen piti mainita LUOMUT ja oman pihan omenapuun omenoista tehty mehu(!!!)
Annetaan kaikkien kukkien kukkia, mielestäni äitiys on todellakin niin hifistelyä nykyään, pikkusen pitää aina olla parempi kun naapurin/jonku blogin äiti.
Johanna avoimesti ja rehellisesti laittaa itsensä likoon ja saa palkaksi lokaa niskaansa. Toivottavasti jätät Johanna nuo ilkeät kommentit omaan arvoonsa. Olet paras mahdollinen äiti Amalialle!

Hyvä Johanna ja virtuaalihalit 🙂
Vinkkejä voi jakaa ilman vinoiluakin, minä arvostan ennenkaikkea sitä että teet sitä ruokaa ihan itte, mie en jaksa – onneks ukko jaksaa 🙂

Komppaan Sanniskaa ja Heiduskaa että mitä pitää toisten blogeihin tulla pätemään??? Tehkää omat jossa kerrotte täydellisestä elämästänne luomun ympäröimänä :)Joulukin tulossa ja pukki kattoo kuka on reilu kaveri 🙂

johanna

Kiitos ja hali takaisinpäin myös 🙂
Tottahan aina saa vinkkejä antaa ja eri mieltä olla, mutta ihan jees ois jos kommentin jättäisi asiallisesti.
Tontut kurkkii, näinhän se on 😉

johanna

Jokainen saa tosiaan olla mitä mieltä tahansa, mutta pitäisihän sitä aina miettiä mihin sävyyn sen kommenttinsa jättää. Ei tälläinen mua jää vaivaamaan ei pelkoa, vähänhän blogiin mitään kurjaa on tullutkaan 🙂
Ja kiitos sen tosiaan tiedän, että olen Amalialle juuri se paras äiti <3

Ravinnon merkitys!

Hyviä rasvoja:

Villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt (rypsi-, kookos- ja oliiviöljy). Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta).

EI margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva ja rasvahappojen mono- ja diglyseridit.

Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on energian, ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Rasvan tehtävä on toimia solukalvojen rakennusmateriaalina ja solujen viestinviejien lähtöaineena. mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.

Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan aikuisten tulisi saada päivittäisestä energiansaannista n. 30 % rasvoista. Lasten rasvantarve on suurempi.

Aikuisen perusruokavaliossa rasvantarve on n. 80 grammaa.

Proteiinit:

Proteiinien päivittäinen tarve 0,8-2 grammaa per painokilo (normaali paino) riippuen aktiivisuudesta. Proteiinit ovat elimistölle välttämättömiä rakennusaineita, joita mm. solut, hormonit, aineenvaihdunta ja lihakset tarvitsevat. Proteiinit koostuvat aminohapoista. Keho ei pysty valmistamaan läheskään kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan ne on saatava ravinnosta. Aminohappojen lähteenä voivat olla joko eläin- tai kasviproteiinit. Eläinproteiinien lähteitä ovat kaikki lihat, kalat, äyriäiset, munat, maito ja niistä valmistetut tuotteet. Kaikki eläinproteiinien lähteet tarjoavat jokaisen tarvittavan välttämättömän aminohapon.

Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan proteiinia tulisi saada n. 20 % päivittäisestä energiasta. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa n. 100 g proteiinia päivässä.

Hyviä hiilihydraatteja:
Syö kasvikunnan tuotteita (kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja) vähintään 500 grammaa päivässä.

Pohjoismaiden ministerineuvoston selvityksen mukaan vain alle 10 % suomalaisista sanoo syövänsä viisi annosta kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä.

Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan hiilihydraattia tulisi saada loput energiasta. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa n. 225 g hiilihydraattia päivässä, joka tulee helposti täyteen 1/2 kilosta kasvikunnan tuotteita (kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja).

Korkeintaan 2 annosta (EI 6-9) täysjyväviljaa jos viljat sopivat ja jää nälkä?

Mihin perustuu VRN:n kuidun saantisuositus? Maksimaaliseen leivän/viljan syömiseen vai mihin? Miksi suurimmassa osassa maapalloa ihmiset eivät saa paksu- ja peräsuolen syöpää tai II-tyypin diabetesta, vaikka eivät edes tiedä, mitä ruis, täysjyvävehnä, kaura ja ohra ovat? Mutta meitä täällä pelotellaan, että jos ei syö 6-9 annosta täysjyvää joka päivä, niin noutaja saapuu takapuolisyövän, ravintoaineiden puutosten aiheuttamien sairauksien ja vaikka minkä taudin takia.

Virallisten ravitsemussuositusten takaa löytyvät mm. leipomoteollisuuden menekinedistämisyhdistys Leipätiedotus ry ja kulutustavarajätti Unilever Oy.
http://samisundvik.com/2013/09/13/viralliset-ravitsemussuositukset-nain-elintarviketeollisuus-meita-ohjaa/

Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin) sekä riisi (n. 70% hiilihydraattia), sokeri (100% hiilihydraattia) ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan, riisin ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Jauhatuksen jälkeen B-vitamiinit häviät nopeasti jauhoista. Eräiden arvioiden mukaan jopa 24 tunnin jälkeen jäljellä on vain puolet vitamiineista ja viikon jälkeen ei juuri lainkaan.

EU hylkäsi Suomen leipomoteollisuuden terveysväitteet!
Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11.2011, että rukiin terveysväitteet menivät nurin. Suomalaiset suurleipomot Vaasan ja Fazer lähettivät Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsalle kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteeksi leivälle. Ehdotuksista puoli tusinaa koski ruista. Efsa hylkäsi kaikki lähetetyt terveysväitteet yhtä lukuun ottamatta.

Ainoan hyväksytyn terveysväitteen mukaan ruislesekuitu edistää vatsan toimintaa. Hylättyjen terveysväitteiden joukossa oli mm. se, että ruisleipä vaikuttaisi edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon. Moni Efsan hylkäämä terveysväite löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista.
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/11/13/eu-hylkasi-suomen-leipomoteollisuuden-terveysvaitteet/

Ravinnolla on keskeinen merkitys aivojen monimutkaisen verkoston toiminnalle ja aivoterveydelle. Sekä neuronit eli hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ravinto vaikuttavaa lisäksi immuniteettiin eli vastustuskykyyn, mielialaan (esim.masennus, aggressiivisuus), hormonitoimintaan, lisääntymiskykyyn, syöpien kehittymiseen, perimään, unen laatuun, jaksamiseen jne… Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon ja aineenvaihduntaan, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut.

tarjosi aamupalaksi uunissa haudutettua speltti-kaurapuuroa (nesteenä luomumaito) ja kotimaisia pakastevadelmia sekä keitettyjä luomumunia lohkoina

lounaaksi eilistä uunilohta (mausteena sitruunaa,yrttejä ja kiepautus merisuolamyllystä),pinaattilisuke (valkosipulia,oliiviöljyä tilkka;kuumennetaan kattilassa pinaatinlehtien ja pinjansiementen kera),tänään keitettyjä perunoita,jälkiruuaksi mandariini

Välipalana oman pihan talviomenalohkoja,hapankorppuja kasvirasvalevitteellä,rasvaton maito

Päivälliseksi porkkanaperunamuusia,lihapullia nautasikajauhelihasta ,kaalipaprikasalaatti

Iltapalaksi mustikkarahkaa (itse poimitut mustikat pakasteesta, maustamaton rahka,yksi Valion metsämarja-jogurttipurkillinen makeutta tuomaan)ja täysruisleipiä kasvirasvalevitteellä ja kinkulla.

Ruokajuomana meillä käytetään syöjän iästä riippuen rasvatonta luomumaitoa tai vettä. Aamu-ja iltapalalla voi halutessaan juoda oman pihan omenoista tehtyä tuoremehua.

Nämä sille joka kysyi,mitä moittijoilla syödään. Arvostelin siis rasvaa ja suolaa. Pitääkö siis tässä blogissa aina kommentoida vaan,että ”voiku ihanaa” vaikka olisikin eri mieltä??

Mandariini?!! Tiedätkös mitä kaikkea säilöntä aineita niissä on???! Syötitkö sellaista lapsellesi???! Kannattas ehkä mennä johonki hippikerho blogiin ylistämään teidän TERVEELLISTÄ ja TÄYDELLISTÄ ruokalistaa!

johanna

Tottakai saa olla eri mieltä, mutta aina kannattaa miettiä kuinka mielipiteensä ilmaisee. Sun kommentista nousi ainakin mulla heti karvat pystyyn sellaisella sävyllä olit kommettisi jättänyt 🙁

Moi! Ma oon lueskellu sun blogia jo vaikka kuinka kauan, ja nyt vasta kommentoin ekaa kertaa 🙂 oon ite vihdista ja lohjallaki pyoriny tosi paljon, nykyaan asun rapakon takana ja on hauska naha kuvia ja lukea juttuja ihan sielta kotikulmilta! Pisti silmaan tuo jauhelihakastike etta se on tosiaanko helpompi teha niin etta kun jauheliha on kypsa laittaa jauhoa sinne sekaan ja ruskistaa sen, sittenlisaa vaan vetta. Mita enemman jauhelihaa sita paksumpi siita tulee. 🙂 tosi arsyttavaa etta ihmisten pitaa alkaa arvioimaan toisten ruokailutottumuksia, eikohan se oo jokaisen oma asia! Jos on hirveen kova tarve patea niin voishan sen vahan natimminki teha. Mutta niin, ah mita herkkuruokia piti sanomani! Nalkahan tassa tulee 😛

Jos joku haluu tehdä helpomman version jauhelihakastikkeesta ruskistamalla jauhot jauhelihan kanssa.. käyhän se niin, mutta parempaa siitä kyllä tulee kun ruskistaa jauhot erikseen 🙂 Kyllä se suomalaisittain on perinteinen juuri noin kun Johanna sen teki ja niin tehdään myös meillä ja maistuukin tuplasti paremmalle, mutta ruskitaminenkin vaatii oman taitonsa.. varmaan koko perhe hukutaan rasvaan 😀 Kasvis pohjaiset margariinit ei kyl paistamises ole myrkyllisiä keholle.. jopa neuvola suosittelee niitä. Sun tekemis eväis ei ole mitään mikä vaarantais sun lapsen elämää.. jatka vaan samaan malliin 🙂 Pitäsköhän tässä alkaa pelkäämään kaikkia ilmansaasteita, vaatteita, huonekaluja,leluja, elektroniikkaa, hygieniatuotteita, ruokaa (liha,marjat,kasvikset,maitotuotteet)((kaikki nekin säilötään omiin pakkauksiin jotka tuotetaan tehtaissa)), juomia, lääkkeitä, ihmisiä, eläimiä jne.. kun kaikissa piilee vaaransa 😀 Niin ja mainitsemista tuotteista saa samalla lailla esim.syöpää aiheuttavia kemikaaleja ihoonsa. Kannattas varmaan harkita ihan omaa planeettaa 😀 Niin ja lopuks.. en edes viiti lukea kuinka monta kirjoitusvirhettä kirjoitin koska turha väitellä täydellisten kanssa.. onneksi maailmassa on myös vähemmän täydellisiä.. ei ole niin kilpailua 😉 Tuskin näillä piipittäjillä on sen parempi elämä..pitää vaan kitistä omaa turhuuttaan 😀

johanna

Moi!

Kiitos <3 Kiva kun kommentoit vihdoin jos mukana olet jo kauan ollut 😉

Haha! Voi vitsit, että haluaisin nähdä mitä nämä pätevät naiset itse syö ja syöttää lapsilleen, kun pitää olla niin tärkeänä täällä.. 😀 Minulla ei kyllä pistänyt ollenkaa silmään nuo kirjoitusvirheet ja jokaisen lauseen ymmärsin kyllä! On vaa nuita ihmisiä joiden on pakko alkaa pätemään joka asiasta. Ja Johanna sun postaukset on aina aivan mahtavaa luettavaa. Aina oottelen seuraavaa postausta innolla ja kun sitä alkaa lukemaan niin oikeen syventyy siihe lukemiseen ja kaikki muut asiat ympärillä unohtuu, koska kirjoitat niin luontevasti ja mukaansa tempaavasti. Ja ei monetkaan tarjoa joka päivä lapsille edes kasviksia, mutta Amalian lautasella näkyi olevan melkein joka päivä ainakin se kurkku ja tomaatti ja niinkuin kerroit että välipalaksi syö 🙂 Ihan ärsyttää, että pitää tulla tänne aikuiselle ihmiselle neuvomaan, kuin pikku lapselle. Eiköhän meistä aikuisista jokainen saa itse päättää mitä lapselleen syöttää! Tietysti eri asia jos aina olisi vain hampurilaisia yms. mutta kun sinun kohdallasi näin ei ole. Kaikkea hyvää teidän perheelle Johanna 🙂

johanna

Kiitos Josefina sulle ihanasta kommentistasi, ihana kuulla että blogi miellyttää! <3
Kaikkea hyvää myös sinulle! 🙂

Voi ärsytys kun täällä käydään noin ikävään sävyyn kommentoimassa, ihan lapsellista ja harmittaa sun puolesta Johanna. Kerrot avoimesti ja rehellisesti teidän arjesta ja sir tyypit tulevat kyttäämään sua. Älä lannistu,jatka samaan malliin 🙂
en ymmärrä miksi pitää roikkua täällä lukemassa jos ei osaa muuta kuin jättää typeriä kommentteja.

johanna

Eipä tämä mitään, vähänhän tänne blogiin mitään ikävää on tullutkaan 🙂
Kiitos hirmuisesti varmasti jatkan samaan malliin <3

Älä Johanna pahoita mieltäsi tuollaisten mielipiteiden jälkeen. Olet rohkea, kun uskallat kertoa perheesi arjesta rehellisesti. Teillä syödään varmasti terveellisemmin kuin monessa perheessä.
Aurinkoista syksyä Sinulle ja ihanalle perheellesi!

johanna

Kiitoksia Kaima kommentistasi, en pahoita 🙂
Aurinkoista syksyä myös sinulle! <3

Nam. Näyttää hyvältä. Nälkähän tässä tuli 🙂 Ihme nallitusta täällä kommenttipuolella ”liian vähän sitä ja liikaa tätä”. Eiköhän kaikki tajuu että kuvissa EI näy ihan kaikkia ruokia mitä syötte.. :p
Kiva blogi ja tsemppiä arkeen 🙂

johanna

Niin tässähän oli vain yhden viikon ruuat, eiväthän nämä samat tietenkään joka viikko rullaa 😉
Kiitos kovasti kommentistasi! 🙂

herkulllisia ruokia 🙂

johanna

Kiitoksia, kyllä maistuivat mullekin paitsi jauhelihahasoosi 😉

Kala lilluu kermassa ja sen kanssa on kermaviilikastike. Jauhelihakastikkeessa voi laittaa ne jauhot sinne pannulle jauhelihan päälle lihan ruskistamisen jälkeen,ja sitten lisätä vettä vähitellen. Jäisi sitten yksi voiklöntti taas syömättä-opetat lapsellesi huonot ruokatottumukset tulevaisuutta ajatellen, jos maut ovat tosiaan rasva ja suola.

johanna

Kermaviilit olivat jääneet viime viikolta käyttämättä kun piti kalapuikkojen kanssa tehdä, mutta puikot edelleen pakkasessa niinpä päätin, että teen kermaviilikastikkeen vaikka kermassa lohi jo lilluikin.

Jauhelihakastiketta en tällä ohjeella tee juuri koskaan ja ehkäpä seuraavan kerran jos teen niin käytän sinun ohjettasi. Muistan vaan aina sen kun joskus nuorena kotona kokkasin ja jauhot jäivätkin aivan paakkuisiksi. Mun äiti ratkaiseekin tämän ongelman niin, että laittaa veden ja jauhot sekaisin mitta-astiaan, jossa on korkki, hölskyttää ja näin saa hyvän ruskeankastikkeen ilman rasvaa ja ilman paakkuja. Tiedä häntä onko parempi kun käytin voinokareen sijaan becelnokareen, tätä en vaan huomannut blogiin selventää.

Ja onkohan tosiaan noin, että ruokani ovat vain pelkkää rasvaa ja suolaa, mietipä vähän.

Vaikea lukea kun niin paljon virheitä tekstissä. Äidinkielentunnit taisivat siellä ylä asteella jäädä,vähälle huomiolle??

” liesussa, jolla tarkoitan ystäväni sanoin kerhoa tai avoimia päiväkoteja ”

”ainoa ruoka tällä viikolla,joka ei ole syntynyt omasta päästäni” (eivät viikot synny kenenkään päästä!!)

”Amalia söi pilttipurkin”-miten ihmeessä????

”perunat liedellä”

Lihasta pitää poistaa läski,mutta rasvaista juustoa syötte miltei päivittäin? Lapsi saa muuten aika suolaista ruokaa, itsekin syötte aika lailla piilosuolaa,ja todella vähän kasvispuolta. Miten pienen lapsen ruoka-aikoja voi noin muutella,että iltaruoka syödäänkin päiväunien jälkeen kun on muskari? Aikuisten ehkä voi,ei noin pienen lapsen.

Palasin vielä aikojen takaa tähän keskusteluun. Olin kerran lasten ravitsemusterapeutin luennolla, ja hän sanoi, että on parempi vaihtaa tilanteen vaatiessa ruoka-aikoja keskenään (esim. päivällinen välipala-aikaan ja päinvastoin) kuin joko jättää ateria väliin, korvata lämmin ruoka välipalalla tai tehdä elämästä luvattomaan hankalaa. Tosiasia on, että kaikilla on menoja ja kiirelähtöjä. Ei se lapsi siitä kieroon kasva vaikka joskus vähän sumplitaankin. Liiasta niuhottamisesta voi jopa kasvaakin 🙂

johanna

Kiitos Liisa kommentistasi, olen samaa mieltä kanssasi 🙂

Voi herranjestas! Amaliasta varmaan kasvaa täysin epätasapainoinen yksilö ja terapiassa joutuu käymään loppuelämänsä, kun päivällisen ruoka-aika muuttui yhden kerran! Jotain rajaa sentään! Mielestäni nuo ruoat vaikuttivat oikein hyviltä peruskotiruuilta!

johanna

Näin mäkin ajattelen, että ihan peruskotiruokia ei sen ihmeempää.. 🙂

Ainoa ruoka tällä viikolla,joka ei ole…
Joka sivulauseen alussa viittaa päälauseen substantiiviin.
Käyhän itse omat koulusi vähän tarkemmin.
Johanna:Miten tää on tälläiseksi menny. plääh..
Terveisin,
Taas töissä käyvä jopa eineksiin sortuva äiti

johanna

Kääk Jepa emmä tiedä, taisin sohasta murkkupesään niinkuin taannoisella päiväkotipostauksellani 😉
Ai sä oot menny töihin. Mites tytsyllä on sujunut hoidossa? 🙂

Mä käyn 3 päivää viikossa töissä, että tyttö on isin kanssa kotona ne päivät 🙂 Onneksi ei ole tarvinnut vielä viedä hoitoon eikä toivottavasti tarvitsekkaan tässä välissä 😉 Aika kovasti on viime aikoina kotona kuulunut, että :” Äiti ei saa mennä töihin”. 🙁 Muuten on kyllä ollut kiva käydä vähän aikuisten maailmassa 🙂
Hauskaa viikonloppua teille kaikille!

Joo toukokuun lopussa <3

johanna

Hih, ihanaa niin ihanaa <3

johanna

Missä välissä, oletkos pieniin päin? <3
Kiva jos isi hoitaa eikä sunkaa tartte kokopäiväisesti töitä tehdä, mukava ratkaisu 🙂

Hauskaa viikonloppua ja ihanaa isänpäivää! <3

Kommentoit muuten lainaamaani Johannan lausetta…

Joo, mutta siinä lauseessa ei ole virhettä niinkuin olit väittänyt… se tässä pointtina…

johanna

Sähän takerruit moneen kohtaan 😉

Mikäs kirjoitusvirhe tuossa ensimmäisessä lauseessa on? Taisinkin laittaa tekstiin, että sana liesussa on ystäväni käyttämä sana ja musta se on vaan niin kiva ja hassu sana, että halusin sitä käyttää. Mä aina tarkistan jokaisen postauksen kahteen kertaan ennen julkaisua eikä itselleni särähdä nämä lauseet korvaan, mutta mä olenkin ollut melko kehno äikässä yläasteella, joka taitaa siis olla yhdyssana 😉

Mä en siedä lihassa läskiä, mutta juustoa kyllä kulutan. Omalle leivälleni voin laittaa paljonkin juustoa, mutta Amalia ei edes kummemmin pidä juustosta, koska on makkaranaisia.
Ihan sitä samaa ruokaa tuo natiainen on syönyt siitä yhdestä vuodesta ylöspäin kuin mekin. Suolaa en ruokiin laita kuin kalan päälle, mutta kala onkin mautonta ilman suolaa. Tottahan sitä piilosuolaa tulee käytettyä käyttäessä mm. grillausmaustetta, jauhelihamaustetta ja lihalientä, mutta millä ihmeellä sä saat ruokaasi mitään makua jos et näistä mitään käytä?

Meillä oli tosiaan tällä viikolla ostettu kunnon salaattitarpeet vain yhdeksi päiväksi, mutta kyllä sitä vihannesta Amalialle joka päivä tarjoan, älä huoli 🙂

Ja vielä tuohon päivällisen aikaistamiseen: me ollaan oltu niinkin hulttioita, että ollaan aikaistettu päivällistä kerran aikaisemminkin kun oli tiedossa Eemin syntymäpäivät, koska ruokahan ei olisi maistunut kaikkien niiden herkkujen jälkeen, joita Amalia suuhunsa sulloi.

Voi hellan lettas jos niin tekee että syö lounaan sijasta välipalaa tai iltapalan sijasta päivällistä..haloo! pääasia että ruokaa saa ei kukaan edes lapsi siitä rikki mene;oP
Johanna oot ihana äläkä välitä tommosista tyypeistä<3

johanna

Kiitos Miltsu, en välitä no hätä <3

Nyt oikeasti, jengi! Pientä rajaa näiden loukkaavien tekstien suhteen. En tiedä suloisempaa ihmistä kuin Johanna, joten eiköhän lopeteta ilkeily. P.S. Jos kielioppiin puuttuu, termiä ”yläaste”, ei ole käytetty kymmeneen vuoteen. Ja jos sitä käyttää, sana kirjoitetaan yhteen. Pilkkua ei tule myöskään ”jäädä” ja ”vähälle” väliin. Ja olihan niitä muitekin virheitä, mutta ei siitä sen enempää. Terveisin: Blogisisko

Karkki hyvä, kuvittelin Johannan käyneen koulunsa jo yli kymmenen vuotta sitten yläasteella???? Olisikohan myös mahdollista,että tein lauseessa yhdyssana- ja pilkkuvirheitä osoittaakseni, miten hankala on joskus lukea sellaista tekstiä?? Ja varmasti Johanna on suloinen ihminen,väitinkö jotain muuta? Ehkä ei kuitenkaan täydellinen.

Ja Johanna;tiedän kyllä ”liesussa”-ilmaisun. ”Huinaamassa” on toinen samaa tarkoittava,hauska sana sekin. Tarkoitin kyllä lauserakennetta..mutta antaa olla.

Hyvää jatkoa Johannalle ja palvojille!

johanna

Joo parempi antaa olla, koska mä olen nyt niin pölkkypää etten tajua 😉

Jatkoja myös sinne!

johanna

Moi Karkki!

Kiitos <3 Kiva kun sisko tuli puolustamaan 😉

Kyllä minä ainakin ymmärsin tekstin täysin ja virheet huomasin vasta, kun kommenttisi luin. Esim. ”Amalia söi pilttipurkin”, monen kuulen sanovan näin eikä vääntävän sitä oikeaoppisesti. Ymmärrän pointtisi, jos jossain tekstissä on todella paljon virheitä(en nyt tarkoita tätä blogia, vaan yleensä), minuakin häiritsee lukea, mutta asiansa voisi ehkä ilmaista nätimmin? Oletko tullut ajatelleeksi, että niihin kirjoitusvirheisiin saattaisi olla jokin syy?

johanna

Kiva kiitos Krista 🙂

Heippa,

hyvältä näyttää, mutta silmiini pisti melko vähäinen kasvisten/ juureksien määrä. Tai sitten meidän perhe on vaan täynnä salaattimonstereita. 😀

johanna

Jep mä vähän arvelinkin, että joku tästä kommentoi. Meilläkin yleensä tehdään enemmän salaatteja eikä vain kerta viikkoon, mutta nyt oli tälläinen viikko, että lautasen reunalle pilkottiin vain tomaattia ja kurkkua ja salaattia tein vain sunnuntaina. Amalialle ei voi laittaa puolta lautasta kasviksia, koska hän rakastaa esim. kurkkua ja tomaattia ja vaikkapa raejuustoa ja söisi vain niitä eikä pääruokaa ollenkaan. Amalia rakastaa vihanneksia ja hyvin niitä popsii myös välipalalla tai ihan muuten vain 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.