Yleinen
12.11.2013

Toivepostaus talous hoitovapaalla

Toivepostaus talous hoitovapaalla

Äitiyslomalla ollessani talousasiamme olivat loistavalla tolalla. Olin ehtinyt työskennellä vakituisessa työpaikassani jo kahden vuoden ajan, joten äitiysrahani oli hyvä. Voi kun olisinkaan ymmärtänyt olla tuolloin fiksu ja pistää osan rahoista säästöön hoitovapaata varten. Säästämisen sijaan suuntasimme kuitenkin Amalian kanssa harvasen päivä Jyskiin kiertelemään ja ostelemaan sisustustavaroita. Lisäksi ostin lastenvaatteita aivan hulluna ihan vain siksi kun ne olivat niin kauniita ja ihania. Nyt hoitovapaalla ollessa ei tarvitse enää suunnata Jyskiin eikä H&M liikkeeseen, koska rahat menevät auttamattomasti ruokaan.

Hoitovapaalla äiti ei tunnetustikaan tienaa kovinkaan ruhtinaallisesti eikä meillä täällä Lohjalla makseta kuntalisää, jota toisissa kunnissa maksetaan. Me kuitenkin pärjäämme ja aion olla Amalian kanssa kotona siihen saakka kunnes hän täyttää kolme vuotta. Toivomme myös kovasti Amalialle pikkusisarusta, joten jos onni sua tulen olemaan lasten kanssa kotona vielä pitkään.

Kun jää lapsen kanssa kotiin hoitovapaan ajaksi joutuu tinkimään monesta, mutta järjellä ajateltuna en juurikaan ole joutunut luopumaan mistään muusta kuin lastenvaatteiden yltiömäisestä ostelusta ja sisustustavaroiden hankinnoista. Varaa on kuitenkin joka kuukausi ostaa edes jotain, tässäkin kuussa tilasimme leikkien lelukutsuilta leluja lapsille joululahjoiksi. Toisaalta emme tee Amalian kanssa juuri koskaan arkena mitään mihin tarvitsisimme rahaa. Joskus käymme uimassa, mutta uintireissukin pulittaa vain euron, sillä itselläni on tähän saakka ollut uimalippuja.

Äidiksi tuleminen tai sitten vanheneminen on aiheuttanut minulle sisustuskärpäsen pureman. Haaveilen usein uusista tavaroista ja mietin erilaisia sisustusideoita. Tälläkin hetkellä on monta asiaa mielessä ja yritän pohtia mahdollisuuksia niiden toteuttamiseen. Onneksi makuni ei ole kovin kallis ja meille kelpaavat halvemmatkin merkit. Kun toiset keräävät hienoja merkkiastioita tai merkkivaatteita niin me olemme vasta luopuneet isäni vanhoista astioista ja liinavaatteista ostaessamme tämän oman asuntomme kaksi vuotta sitten. Omistamme edelleenkin pullon- ja tölkinavaajat vuodelta nakki emmekä uusia aio hankkia.

Ihanne olisi jos joka kuukausi saisimme laitettua rahaa säästöön, mutta tällä hetkellä se ei onnistu. Amalian lapsilisäkin menee ruokamenoihin tai laskuihin. Ehkä jonain päivänä voisimme käyttää lapsilisän ihan oikeasti vain ja ainoastaan Amaliaan, mutta hoitovapaalla se on ainakin meidän perheessämme mahdotonta.

Meidän taloutemme pysyy hallinnassa sillä, että Johnnyn palkan tullessa maksamme kaikki laskut heti pois. Kuukauden ajan olemme kokeilleet keksimääni säästösuunnitelmaa eli olemme nostaneet tililtä tietyn määrän rahaa kuukauden ruoka- , bensa- ja työruokailumenoihin ja laittaneet rahat eri purkkeihin. Me aiomme jatkaa tätä säästösuunnitelman toteutusta, sillä olemme kokeneet sen erittäin hyväksi.

Tottakai meillä olisi rahaa paljon enemmän jos kävisin itsekin töissä, mutta silloin joutuisimme laittamaan Amalian hoitoon ja sitä emme kumpikaan halua. Nautin aivan täysillä Amalian kanssa kotona olemisesta enkä ole kertaakaan kaivannut töihin. Oma kantani on se, että lapset ovat vain hetken pieniä ja töitä ehtii tehdä monta kymmentä vuotta, joten otan ehdottomasti ilon irti ja kasvatan lapseni kotona niin pitkään kuin se on mahdollista vaikkakin pienellä palkalla. <3

Summat pyyhkäisin kuvanottoa varten pois, sillä niitä en blogissa vilauta ;)

Summat pyyhkäisin kuvanottoa varten pois, sillä niitä en blogissa vilauta 😉

Avainsanat

Kommentit

” Toisaalta emme tee Amalian kanssa juuri koskaan arkena mitään mihin tarvitsisimme rahaa.”

Ette syö, ette juo, ette käytä sähköä ettekä edes asu missään arkisin! Vai olisiko sittenkin niin että miesraukka joutuu huolehtimaan perheen perusmenoista, joten niillä ei tarvitse omaa pientä päätä rasittaa… Uskomatonta että kirjoittaja on jo 27-vuotias, voisi kuvitella ettei kukaan yli 20v mene laukomaan moisia älyttömyyksiä. Olet äiti, kasva aikuiseksi.

johanna

Lähinnä hain virkkeelläni sitä ettei juuri koskaan arkena touhuta mitään mihin tarvitsisimme rahaa kuten hoploppeja, kahvilakäyntejä yms…
Tätä et näköjään hokannut ja kivasti osasit kommenttisi jättää 😉

Olipa hyvä vinkki nuo rahapurkit! Taidan kopioida.. 🙂 Ja muutenki järkeviä ajatuksia sinulla rahankäytöstä ja taloudenhoidosta. Varmasti moni voisi ottaa oppia! Hyväntuulinen ja positiivinen blogi vaikuttaa olevan näin lyhyellä vilkaisulla. Kaikkea hyvää teidän perheelle ja mukavaa Joulun odotusta! 🙂

johanna

Kopioi ihmeessä, tosi hyvä systeemi 🙂
Ja kiitos ihanista kehuista, toivon että jäät seurailemaan meidän arkeamme 🙂
Mukavaa joulun odotusta ja kaikkea hyvää myös sinulle! <3

Kuulostaa niin tutulta! Mulla loppui äippäloma viimekuussa ja voikun olisi ollut niin fiksu että olisin laittanut silloin rahaa säästöön. Vaan ei. Ostelin lastenvaatteita ja sisustusjuttuja ihan liikaa! Aivan älytöntä näin jälkeenpäin ajateltuna. Nyt olen lapsen kanssa hoitovapaalla, välillä käyn tekemässä viikonloppukeikkoja kun mies on viikonloput kotona. Odotamme ”pikkukakkosta” ja enemmän kuin mielelläni jään taas kotihoidontuelta äippärahoille, on se sen verta enemmän kuin nyt! Nyt on pakko sinnitellä tuolla hurjalla tuella, mutta täytyy olla onnellinen että saa edes jotain. Ja onneksi meistä toinen on töissä, joten pärjätään kyllä mutta ylimääräiseen ei juurikaan varaa ole. 🙂

Kiva postaus, kiitos tästä! Mekin taidetaan ottaa käyttöön ”rahapurkit!” Miten oiva idea. 🙂

johanna

Kiitos ja kiva jos rahapurkit saivat sinutkin innostumaan 🙂 Ihan älytöntä tosiaan tuo rahankäyttö äippälomalla, mutta tehty mikä tehty ja toisaalta mukava huomata etten ole suinkaan ainoa 😉
Ihanaa odotusta <3

Sama täällä, tuhlailin surutta äitiysrahaa turhuuksiin. Nyt kituutellaan ja tingitään. Voi kun saisi puhua järkeä sille nuorelle vapaalle työssäkäyvälle itselleen… ”Tarvitko 6 farkut kun et edes käy missään, entäpä 23 paitaa? Mitä jos avaisit säästötilin pahiin päiviin?”

johanna

Turha voivotella nyt, ei auta kuin kituuttaa 😉

mistä noita magneettitarroja saa mitä sulla on rahapurkissa?

johanna

Ne ei oo magneettitarroja vaan olivat jo purkeissa kiinni. Ostin purkit jokin aika sitten Jyskistä, niihin olis ollut kai tarkoitus istuttaa joitain ruukkukasveja, mutta meillä ne päätyivät rahapurkeiksi 🙂

Ja vanhempana kyllä joutuu tinkimään paljon omista menoistaan. Tajusin pari kuukautta sitten ostaneeni meikkejä viimeksi reilu vuosi sitten. Kaikki loppuivat samalla kerralla, joten harkinnassa oli, ostanko enää uusia, vaihdanko halvempiin, sijoitanko ripsienpidennyksiin vai kalliiseen ripsariin. Mitä edes tekisin ripsivärillä, kun päivän ulkoilun ja leikkien jälkeen se kuitenkin on poskilla?
Ostin kuitenkin BB voiteen ja puuterin (puuteri ei olisi ollut listalla, mutta tyttö päätti samaisena kuuna tiputtaa sen lattialle). Ripsiväreillä pärjää vielä, löytyihän tuolta kaappien kätköistä yksi uusikin.
Lehtiä en enää tilaa itse. Vauva lehden saan joka joulu lahjaksi vanhemmiltani.
Harrastuksia itselläni ei ole, jos nyt satunnaista elokuvien ostamista ei lasketa mukaan. Harvoin ostetaan kaupasta DVD joka maksaa 19,95€ tai edes 14,95€. Usein ostetaan elokuvia alesta tai sitten, kun hinnat ovat tippuneet alle 10€.

Rahaa ei juurikaan jää säästöön, mutta onneksi vielä toistaiseksi lapsen lapsilisästä puolet päätyvät hänen tililleen. JOSKUS sieltäkin on joutunut lainaamaan, mutta aina rahat ovat palautuneet sinne. Jos lapsi joutuisi sairaalaan tai tulisi joku muu yllättävä meno, en epäilisi ottaa tililtä rahaa. Joskus kun jotain on pakko saada heti. Turvaistuin maksettiin lapsen tililtä, koska kummallakaan ei silloin ollut paria sataa ylimääräistä. Toivon, että pystytään laittamaa jatkossakin tilille 50€. Nyt, kun masussa kasvaa toinen, mietityttää tietenkin rahallinen tilanne, mutta toisaalta. 100€ säästöön lapsille, sairastumisen varalle ja myöhempää käyttöä varten, ei se paljoa ole. Tietenkin sillä saisi ruokaa…Mutta.

johanna

Omista menoista sitä tosiaan tinkii, mä ostan paljon mielummin Amalialla uusia vaatteita kuin itselleni. Meikkejä ei tosiaan tuu ostettua enää entiseen tapaan. Lehtiäkin on joutunut perumaan.
Hienoa, että pystytte laittamaan puolet lapsilisästä lapsen tilille <3
Mun äiti muuten kokeili niitä lehtipiffejä ja kehui kovasti. Meillä lehtipihvejä päästään maistelemaan viikonloppuna, odotan jo vesikielellä 😉

Hienoa, että resepti pääsee jakoon! Musta se on kiva, että voi tehdä pahan päivän varalle tollaisen puoli valmiin ruoan pakkaseen. Meilläkin, kun ostetaan usein kilo jauhelihaa, niin harvoin koko kilosta tehdään lihapullia tai makaronilaatikkoa. Aina osa menee pakkaseen, joten näppärää laittaa pihviksi, eikä isoina köntteinä!
Tulikin kamala nälkä. Sitä tämä raskaus kai teettää :/

johanna

Sait mullekin tällä kommentillasi veden kielelle 🙂

Pankkikorttia tulee kyllä käytettyä ja aina sitä toivoo, että siellä on rahaa. Joskus päiväkodissa töissä ollessani muistan erään lapsien keskustelun. ”Meidän äidin rahat on kortissa”, ”Meidän isi saa rahaa seinästä”…Lapsillakin siis tuo käteinen lienee outo juttu. Ja ylipäätään se, että rahan eteen pitää tehdä jotain, eikä sitä vain saa seinästä.
Mulla on monesti ollut ajatuksena laittaa kuukauden ruokarahat s-tilille, jolloin sieltä maksaessa saisi maksutapaetua ja bonukset,mutta enpä ole koskaan laittanut.
Hoitovapaalla tienaa kyllä huonosti, mutta toisaalta. Meilläkään kumpikaan ei halua laittaa lasta hoitoon ja onhan meille nyt tulossa toinenkin lapsi. Kotona siis haluan olla ja suoraan sanottuna nautin kotiäitinä olosta, vaikka päivät meneekin leikkiessä, ulkoillessa, ruokaalaittaessa, siivotessa ja pyykätessä. Mies tekee pitkää päivää, joten mielelläni pidän kodin kunnossa, kun hän tekee rahaa. En näkisi itseäni tässä vaiheessa edes päivän jälkeen iltavuorossa tai yövuorossa. Jospa jostain löytyisi osa-aikainen paikka, kun on töiden aika.

johanna

Mäkin nautin tosi kovin enkä vaihtais tätä kotiäitiyttä mihkään <3

Ihana huomata että teilläkin rahapurkit 🙂 itselläni on rahalaatikot 🙂 puiset koristerasiat saivat ”uusiokäytön” kun halusin nähdä miten käteinen toiminn perheessämme, yh-äiti joka opiskelee 🙂 näin rahaa menee ihan oikeasti vähemmän, kuin pankkikorttia käyttäessä, jatkan tapaa jahka valmistun ja pääsen töihin taasen 🙂

johanna

Tää oli aivan loistava idea, rahalaatikot ja purkit rulaa 😉

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.