Yleinen
11.3.2014

Silmäklinikalla

Silmäklinikalla

Amalialla oli eilen aika silmäklinikalla. Amalian vasemmassa silmässä on glaukooma eli silmänpainetauti ja tämä johtuu Sturge-Weber oireyhtymästä. Silmänpaine on pysynyt kurissa kaksilla silmätipoilla.

Viimeisin käynti silmäklinikalla on ollut syyskuussa ja silloin silmänpaineen mittaus ei onnistunut, koska Amalia pisti niin kovasti hanttiin. Tästä syystä paine mitattiin joulukuussa nukutuksessa laserhoidon yhteydessä.

Puhuin Amalian kanssa tulevasta silmälääkärikäynnistä jo viime viikolla ja kerroin tarkasti mitä siellä tullaan tekemään. Tyttö kysyi heti sattuuko se ja kerroin ettei silmän tutkimukset satu eikä silmälääkäri koske hänen silmiinsä lainkaan vaan vain katsoo niitä. Amalia ymmärsi kertomani ja olin hyvin toiveikas ja uskoin, että paineen mittaus onnistuisi tällä kertaa.

Aamulla ennen lähtöä puhuimme vielä silmälääkärissä tehtävästä silmänpaineen mittauksesta ja kerroin Amalialle, että aiomme palkita hänet jäätelöllä tutkimuksen päätyttyä. Amalia oli innoissaan tästä.

Silmäklinikalla joutuu aina odottamaan pitkään ja siellä vierähtikin aikaa lähes kaksi tuntia. Amaliaa tämä odottelu ei haitannut millään tavalla vaan hän paahtoi menemään käytävillä välillä pysähtyen leikkimään leikkinurkkaukseen. Amalia rakastui leikkikahvinkeittimeen ja sumppia saivat monet vieraat isäihmiset, joidenka luokse tyttö kahvia vei. Amalia on aina niin eläväinen, iloinen, kova höpöttämään ja hyvin hyvin ilmeikäs tytön tyllerö.

Odotushuoneessa oli paikalla lukuystävä, vanhempi nainen, joka oli tullut paikan päälle lukemaan lapsille satuja. Kukaan lapsista ei halunnut kuunnella satuja, mutta Amalia pörräsi rouvan ympärillä vähän väliä. Rouva ei ehtinyt vain kertaakaan aloittaa lukemista kun neiti oli jo toisaalla touhuamassa.

Vihdoin silmälääkäri kutsui Amalian huoneeseensa ja Amalia lähti paukkaamaan lääkärin huoneeseen äidin käsipuolessa. Hän kertoi lääkärille ja hoitajille heti jäätelöstä, jonka hän saisi tutkimuksen jälkeen. Meitä kaikkia hymyilytti. Amalia istui sylissäni tutkimusten aikana ja lähes kaikki tutkimukset sujuivat mallikkaasti.

Silmälääkäri antoi Amalian käteen paperin, jossa oli neljä eri kuvaa. Oli pallo, sydän, talo ja neliön muotoinen kuva, jonka Amalia nimesi leiväksi. Lääkäriä hymyilytti ja hän sanoi, että paahtoleivältähän se ihan näyttääkin. Lääkäri näytti eri muotoja, jotka pienenivät koko ajan. Amalia näki kaikki lääkärin näyttämät muodot tasan oikein. Seuraavaksi oli vuorossa samojen kuvien katselu ainoastaan sairaalla silmällä. Amalia sai hienot perhoslasit päähänsä, joista toinen linssi oli peitettynä. Tästä Amalia ei pitänyt ja hän repi lasit päästään. Lääkäri yritti peittää terveen silmän lapulla, mutta lappu lähti yhtä nopeasti kuin lasitkin. Lopulta minä peitin terveen silmän, mutta sekään ei auttanut eikä tutkimus onnistunut. Kokeilimme vielä toisinpäin eli peitimmekin sairaan silmän, mutta ei sekään tuottanut tulosta. Saimme kotiin mukaan samat kuvapaperit, joten harjoittelemme sitten kotona.

Tämän jälkeen oli vuorossa silmänpaineen mittaus. Amalia istui edelleen sylissäni ja oli hyvin rauhallinen. Lääkäri ottaa aina hyvin monta sarjaa molemmista silmistä, jotta tulos olisi mahdollisimman luotettava. Valitettavasti silmänpaine oli koholla. Terveen silmän silmänpaine oli 16-18 ja sairaan silmänpaine 20-25. Kerroin lääkärille sairaan silmän olevan toisinaan hieman suurempi, mutta toisinaan silmät ovat hyvin symmetriset.

Silmiä tutkittiin vielä lisää muilla tavoin ja lopuksi hoitaja tiputti Amalian silmiin laajentavat tipat. Tippojen laiton jälkeen odotimme reilu puoli tuntia, jonka jälkeen lääkäri jatkoi tutkimuksia. Tutkimukset osoittivat ettei koholla oleva silmänpaine ole aiheuttanut vaurioita silmään vaan tilanne on lähes sama kuin kesäkuussa. Näihin tietoihin on luotettava vaikka lääkäri sanoikin silmänpaineen mittauksen jälkeen, että tilanne on epäilyttävän epävarma. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että vaikka tilanne on tyydyttävä on siihen tyydyttävä, sillä muut tutkimukset osoittivat kuitenkin, että silmän tilanne on ok. Silmäleikkaus on vaativa eikä siihen ryhdytä kovinkaan helposti. Jatkamme elämää samoilla silmätipoilla ja 3 kuukauden päästä on seuraava käynti silmäklinikalla. Amalialla on ollut jo pitkään käytössä vahvin silmätippalääkitys, joten seuraava askel on sitten leikkaus. Vielä ei kuitenkaan ole leikkauksen aika ja toivotaan ettei koskaan olisikaan.

Meidän ilopilleri on jäänyt selvästi monen mieleen silmäklinikalla, sillä suurin osa hoitajista näyttää muistavan Amalian kuten myös kahvilantyöntekijä, jolta haimme lopuksi jäätelön. Amalian tehdessä lähtöä kahvilasta huikkasi kahvilantäti Amalialle iloisesti: tulehan taas! Minulle tuli tästä äitinä hirmuisen hyvä mieli. <3

IMG_7757

IMG_7758

Avainsanat

Kommentit

Amalia on niiin nätti lapsi <3 Voisitko tehdä joskus videon Amalian kanssa jossa hän höpöttelee, kun on ilmeisesti alkanut puhumaan paljon niin olisi kiva katsellä häntä myös videon muodossa? 🙂 Tää sun blogi on ihan ykkönen!

johanna

Hih, kovasti kiitosta vaan 🙂
Tottakai voin tehdä, video on ollutkin mielessä!

Ihanaa, kun jaksatte kertoa asioista myös meille toisille. Tulee tietoa ja avoimuutta erilaisuuteen. Voimia!

johanna

Tietysti, ilo on meidän puolella 🙂
Kiitos! <3

Omalla tyttärelläni on silmässä kolobooma.käymme myös silmäklinikalla. Tosta näkötesti vaan, että meillä tyttö ei suostunu 3,5-vuotiaana pitää niitä laseja millään päässä.sanottiin että tehdään uusi testi kun on seuraava käynti.kävimme nyt pari viikkoa sitten ja saatiin tehtyä se näkötesti.ei kannata huolestua jos ei aina yhteistyöhön suostu. Ikää ku tulee lisää ni helpottuu yhteistyö toivottavasti. Odotan aina innolla sinun kertomuksia kuulumisista.niitä on mukava lukea. Mukavaa kevään jatkoa

johanna

Näinhän se on, että tutkimukset sujuvat paremmin kun ikää tulee lisää. Amalia antoi kyllä aina vauvana silmälääkärin tutkia hyvin, mutta nyt silmälasit olivat hänestä hyvin kummalliset ja niitähän kokeiltiinkin nyt vasta ekaa kertaa. Lapset pistävät kuulemma usein tietyin ikäisinä vastaan ja samoin silmälääkärikin sanoi, että uusi testi tehdään sitten seuraavalla kerralla. Hienoa, että tyttösi antoi viimeisimmällä kerralla pitää lasit päässä ja tutkimus saatiin tehtyä. Tsemppiä Teille silmäsairauden kanssa <3
Kiva kuulla, että tykkäät postauksista ja mukavaa kevättä sinnepäin myös! 🙂

Johanna, hienosti psyykkasit Amaliaa hoitotoimenpiteitä varten. Myös tytön välitön ystävällinen asennoituminen ihmisiin ja sosiaalisiin tilanteisiin kertoo samaa – olette vanhempina aivan upeita kannustavia rohkaisevia lempeitä systemaattisia. Hienoa seurata blogin välityksellä, kuinka hienosti kasvatatte lastanne. 🙂

johanna

Kiitos Jutta niin ihanista sanoista <3 <3

<3

johanna

<3

Amaliasta on tullut iso tyttö! Ja tosiaan onpa otsa vaalentunut hienosti!

johanna

Kyllä hän on tosiaan jo niin iso tyttö <3 Ja luomi on lähes kokonaan poissa otsasta!

Millainen silmäleikkaus Amalialle voitaisiin tehdä? Saataisiinko sillä silmä kuntoon? Ihana tyttö! 🙂

johanna

Mä en ole perehtynyt vielä millään lailla näihin leikkauksiin, mutta vaativista leikkauksista on kysymys tehtiin se millä tavalla tahansa. Riskinä tietysti näön menetys, joten leikkaukseen ei ryhdytä ihan helpolla. Mutta tietysti glaukooma hoitamattomana tai niin ettei silmätipat saa painetta kuriin tekevät sen, että näkö huononee ja jos asialle ei mitään tehdä niin lopulta sitä lähtee näkö kokonaan 🙁
Niin ja leikkaus voidaan joutua uusimaan, se ei ole sanottu, että se auttaisi. Tiedän Sturge-Weber pojan, jonka silmää on operoitu ties kuinka monta kertaa glaukooman vuoksi 🙁
Ja kiitos, Amalia on tosiaan mahtava pakkaus <3

tsemppiä! onko Amalialla korvikset 😮

johanna

Kiitos! <3 Amalia sai korvikset syyskuussa eli 1 vuoden ja 8 kuukauden iässä 🙂

Amalian otsa on ihan täysin vaalentunut! Mahtavaa ja ällistyttävää miten hyvää jälkeä nykyään saadaan aikaan. Olen niin onnellinen teidän puolesta. <3 Amalia on kylläkin mahtava tyttö vaikka kasvot olisivat minkä väriset.

johanna

Otsa on lähes kokonaan jo vaalea, kyllä tämä hoito on tosiaan tehokasta ja ollaan hyvin toivekkaita hoidon suhteen, varmasti lopputulos tulee olemaan tosi hyvä 🙂
Ja kiitos, tosi kauniisti sanottu <3 <3

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.