Yleinen
14.2.2014

Kuulumisia pitkältä ajalta

Kuulumisia pitkältä ajalta

Palaillaan nyt ajassa aika paljonkin taaksepäin kuulumisten osalta. Perjantaina 24.1 Amalia pääsi mummin ja fafan hoteisiin, sillä isi halusi viedä äidin ravintolaan syömään. Valitsimme ravintolaksi lempiravintolamme eli Lohjan Caballo Bayon, jossa olemme käyneet syömässä Amalian syntymän jälkeen vain kerran. Tapanamme on aina ottaa alkupaloja pääruuan lisäksi ja näiden jälkeen jälkiruualle ei jää koskaan tilaa. Valitsimme alkupaloiksi sipulirenkaita, joiden mukana tuli ihanaa valkosipulista majoneesia ja lisäksi tilasimme vielä valkosipulileipää. Pääruuaksi valitsin tutun tortilla-annoksen, johon kuuluu kolme tortillalettua sekä paistettua paprikaa, sipulia, katkarapuja, kanaa, jalopenoa ja kastikkeina salsaa ja creme fraisea. Johnny luotti tuttuun pihviin, joka on aina ollut hänestä todella makoisaa. Ruoka oli niin nannaa, että kuolaan kohta näppäimistölle, joten päätetään puhe ruuasta.

Nautimme yhteisestä hetkestä kovasti, sillä liiemmin emme kahdenkeskistä aikaa aviomieheni kanssa ota. Meille riittää varsin hyvin yhteiset illat Amalian nukkuessa yöunia.
Miten paljon Te lukijat tarvitsette omaa tai pariskuntana yhteistä aikaa ja millä tapaa Te sitä vietätte?

Lauantaina kyläilimme äitini ja pikkuveljeni luona ja Amalia alkoi lähestulkoon heti koluamaan kaappeja ja kyselemään herkkuja. Tietenkin mummin kaapista löytyi pikkuinen karkkiaski, jonka tyttö ahmi saman tien. Lisäksi Amalia söi yhden jäätelön ja yritti vielä pyytää pikkuveljeni nameja itselleen. Amalia on oikea herkkupylly ja huomaa hyvin ettei hän saa kotona paljoa herkkuja. Kotona herkuttelemme usein rusinoilla ja naksuilla ja ne kelpaavat oikein hyvin. Oikeita herkkuja neiti napostelee jos kahvivieraita sattuu tulemaan, sillä silloin on turha yrittääkään tarjota rusinoita jos muut saavat keksiä tai pullaa. Amalian suurinta herkkua ovat dominokeksit ja niistä hän syö ainostaan täytteen ja kuoret tyrkkää aina minulle. Nyt täytyy tunnustaa tämän pitkän sairastelujakson jälkeen, että neiti on saanut oikeita herkkuja aivan liikaa ja pakastimen ovi aukeaa vähän väliä Amalian toimesta kun jäskihammasta kolottaa.

Sunnuntaipäivästämme laitoinkin blogiin kuvia.

Maanantaina kävimme mummoni luona kylässä, jonne tuli myös siskoni lapsiensa kanssa. Pikkutytöillä oli omat leikkinsä ja he ovat niin suloisia yhdessä. Loppupäivän vietimme kotona tekemättä mitään ihmeellistä.

Muutama kuva pikku lehmästä. Amalia otti esille vaatehuoneesta pieneksi käyneen lehmäpukunsa.

Mua niin kyrsii tää kuvattavana oleminen

Mua niin kyrsii tää kuvattavana oleminen

IMG_6944

Tiistaina alkoi sairastelu. Oma oloni oli tukkoinen ja Amalia sairastui kurkunpääntulehdukseen. Tiistai-iltana olin mukana uudessa erityislasten vanhemmille tarkoitetussa vertaistukiryhmässä. Kotiin tullessani Amalia oli jo yöunilla ja arvasin heti hänen yskähdettyä kerran, että neiti on sairastunut ensimmäistä kertaa elämässään kurkunpääntulehdukseen. Yskä kuulosti aivan koiran haukunnalta, joka on varma merkki sairaudesta. Nappasin Amalian saman tien viereeni nukkumaan, sillä minusta oli turvallisempi nukkua niin, että sain olla häntä lähellä. Amalian hengitys oli erittäin työlästä, mutta pakkaseen ei tarvinnut sentään sännätä hengityksen turvaamiseksi. Aamuyöllä hipsin alakertaan ja varasin ajan lastenlääkärille.

Lääkäri määräsi Amalialle kortisonit, joista oli huippuhyvä apu. Tabletteja otettiin kolme kerralla ja se oli kertamääräys. Kovaa kurkkukipua helpotimme kipulääkkeillä. Amalia nukkui yöt hyvin koko sairastelun ajan mikä oli tietysti luksusta senkin vuoksi, että sairastin itse lopulta samaa tautia. Kurkunpääntulehdus on erittäin ikävä tauti, jossa kurkku on todella kipeä ja vointi muutenkin huono. Vertasin kurkkukipua siihen kun kauppakoulun aikaan minulta vietiin nielurisat.

Amalia pipinä

Amalia pipinä

IMG_6968

Iskä teki Amalialle oman pienen pesän

Iskä teki Amalialle oman pienen pesän

IMG_6971

Hienon leidin tyyli ei unohdu kipeänäkään

Hienon leidin tyyli ei unohdu kipeänäkään

IMG_6976

IMG_6975

Iskä keskittyneenä työntekoon

Iskä keskittyneenä työntekoon

Tammikuun viimeisenä päivänä Amalia täytti 2 vuotta ja syntypäivä oli kurja, sillä olimme Amalian kanssa edelleen kipeitä. Isilläkin tuntui palavan käpy meidän kanssamme, joten kiukuttelimme jokainen vuoron perään. Amalia sai kuitenkin lahjaksi heti herättyään kovasti toivomansa barbin.

Amalia ja baabi

Amalia ja baabi

IMG_7031 Amalia leipoi iskän kanssa omenapiirakkaa syntymäpäivänsä kunniaksi

Vain mies voi jättää muffinsin jämän odottelemaan hyllylle

Vain mies voi jättää muffinsin jämän odottelemaan hyllylle

Nuusku häädetty verhon takaa, koska tää oli Ampsun mielestä just hyvä piilo hänelle

Nuusku häädetty verhon takaa, koska tää oli Ampsun mielestä just hyvä piilo hänelle

IMG_7042

Nyt saa paparazzi köniin

Nyt saa paparazzi köniin

Mummilta synttärin kunniaksi namuja

Mummilta synttärin kunniaksi namuja

Iida serkku oli ikävöinyt kovasti Amaliaa, joten hän oli pyytänyt äidiltään lupaa saada soittaa Amalialle. Tytöt puhuivat kaiuttimen kautta ja Iida sanoi Amalialle: Minulla on ikävä sinua. Amaliaa hymyilytti kovasti kun taas minä liikutuin lähes kyyneliin.

Amalia alkoi toipua viikonlopun aikana kun taas isi alkoi saada flunssaoireita. Maanantaina iskä lähti töihin kahden viikon sairasloman jälkeen, jolla hän oli ollut poskionteloiden tähystyksen vuoksi.

Tiistaina Amalialla oli 2 vuotis neuvola. Amalian kasvu on tasaista ja kehitys normaalia. Hän painoi 13050g ja pituutta oli 88cm. Amalia keräsi erityisiä kehuja puhelahjoillaan. Neuvolantäti jopa sanoi ettei hänen olisi syytä edes antaa esitettä, jolla saa lapsen puheenkehitystä paranemaan, sillä Amalia puhui hänen mielestään jo niin hyvin. Amaliahan puhuu jo lauseita ja yhdyssanoja hän on oppinut nyt viimeisimpänä sanomaan. Tyttö on tosi suloinen sanoessaan esimerkiksi papukaija, sähköposti, suolakurkku ja lentosuukko. Yhdyssanat eivät ole kovinkaan helppoja, joten olen ylpeä pikku Amaliasta.

5.2 oli Johnnyn syntymäpäivä ja mies täytti 28 vuotta. Yllätin Johnnyn aikamoisella lahjalla, sillä hänestä tuli Playstation 4 omistaja. Olen ostanut Johnnylle vuosia sitten Playstation 3 ja yllätin silloinkin miehen aika tavalla. Tänä vuonna lahjan ostoon osallistuivat myös Johnnyn vanhemmat, joten ihan itse ei tarvinnut koko kortta kekoon kantaa. Johnnyn syntymäpäivä jää ikuisiksi ajoiksi mieliimme, sillä menetimme silloin jotain niin kallisarvoista eli oman lapsemme, josta piti tulla Amalian pikkusisarus. Tapahtuneesta pääset lukemaan painamalla tästä.

Kaksi murua

Kaksi murua

Loppuviikko sujui kuitenkin hyvin vaikka välillä kovasti itkettikin. Puhuimme menetyksestä hienotunteisesti Amalian kanssa ja hän näytti ymmärtävän asian jollain tapaa. Kertaakaan Amalia ei ole enää sanonut vauvan olevan äidin masussa. Eemi ja Iida saivat tietää tapahtuneesta siskoltani ja nähdessäni Eemin ensimmäistä kertaa tapahtuneen jälkeen kysyi hän minulta surullisena: täti miksei se vauva syntynytkään? Selitin asian Eemille ja kysyin lopuksi onko hänellä paha mieli, mutta ei hänellä kuulemma ollut. Lapset käsittelevät asioita omalla tavallaan ja minusta oli kuitenkin tärkeää puhua tapahtuneesta eikä vain olla hiljaa ja elää niinkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Kaikki lapset olivat iloisia kun sanoimme, että yritämme uutta vauvaa hetken päästä. Amaliakin alkoi heti tomerana kertoa kuinka hän sitten hoitaa vauvaa antamalla tuttia ja vaihtamalla vaippaa.

Perjantaina Amalia pääsi serkkujensa luokse yökylään. Amalia pakkasi tomerana mukaansa nunnun, joka on minun vanha yöpaitani ja siis hänen uniriepunsa, unilelun ja yritti vielä tabletinkin haalia mukaansa, mutta jätimme sen kuitenkin suosiolla kotiin. Amalia odotti kovasti saunomista yhdessä serkkujen kanssa. Yöunille mennessä tyttö oli sanonut äiti, isi ja Ama kotiin, mutta oli nukahtanut kuitenkin hyvin. Yöllä Amalia oli muutaman kerran kysellyt kotiin ja pyytänyt päästä leikkimään. Amalia nukkui siskoni ja Iida serkun vieressä ja kerran yön aikana pikkutytöt olivat hereillä samaan aikaa ja olivat kuulemma alkaneet vain rupatella keskenään.

Amalia lähdössä yökylään serkkujen tykö

Amalia lähdössä yökylään serkkujen tykö

Äiti ja isi teki herkkuruokaa kaksin

Äiti ja isi teki herkkuruokaa kaksin

IMG_7057

Lauantaina katsoimme ensimmäistä kertaa koko perhe yhdessä ohjelmaa nimeltä Putous ja minua on aina naurattanut lapset, jotka matkii ohjelman hahmoja, mutta tulihan se omankin lapseni suusta melko nopiaan MITÄ JÄBÄ DUUNAA?

Putouksen katselua

Putouksen katselua

Amalia on letkautellut muutakin hassua. Amalia sanoo aina ostaa jos jokin on loppu tai jos hän jotain haluaa. Yhtenä päivänä ollessaan iskän kanssa suihkussa tyttö totesi, että haluaa ostaa samanlaiset jalkakarvat itselleen kuin isällänsäkin on.

Sunnuntaina vietimme Amalian syntymäpäiviä ja oli ihanaa järjestää juhlat ja saada paikalle rakkaita ihmisiä.

Tämä viikko on ollut mukava. Arki on palannut ja olen sitä kovasti jo kaipaillutkin. Oma olo on nyt terve ja tartuinkin onnessani siivousrättiin tiistaina ja puunasin puhtaaksi koko kodin. Viikko on mennyt eristyksessä, sillä Amalialla oli tänään laserhoito emmekä halunneet tytön saavan minkäänlaisia pöpöjä. Aikaa on vietetty serkkujen, mummin ja naapureiden kanssa. Olemme ulkoilleet ja nauttineet elämästä. Raskauden aikana olin hillitön hormonihirviö, joten on ollut ihmeellistä saada elää taas omana itsenäni ja todeta, että olen mä aika viilipytty ilman mielialanvaihteluita.

Kaverukset

Kaverukset

Ups, olen minäkin siis joskus hajamielinen

Ups, olen minäkin siis joskus hajamielinen

Laiskan emännän ruoka ja leivinpaperikin oli loppu

Laiskan emännän ruoka ja leivinpaperikin oli loppu

Amalia ja piirretyt, jotka ovat nyt iskeneet vihdoin

Amalia ja piirretyt, jotka ovat nyt iskeneet vihdoin

IMG_7213

Voitko laittaa äiti seuraavaksi tuon?

Voitko laittaa äiti seuraavaksi tuon?

Piirtelyä

Piirtelyä

Minkäs liidun valitsis?

Minkäs liidun valitsis?

Tää on just hyvä!

Tää on just hyvä!

Nättimys

Nättimys

Älkää viittikö hei, mä oon kundi!

Älkää viittikö hei, mä oon kundi!

Tämän päivän laserhoito meni oikein hienosti ja hoidon tuloksista laitan sitten kuvia muutaman viikon päästä.
Ihanaa ystävänpäivää Teille kaikille, olette tärkeitä! <3

Avainsanat

Kommentit

Amalia on kyllä rohkea kun lähtee yksin yökylään, vaikka oli tuttu paikka. Kahdenkeskinen aika on tärkeää miehen kanssa ja mukava kun teillä mahdollisuus sitä joskus järjestää. Amalia näyttää kuvista kasvaneen paljon. Iso neiti jo!

johanna

Iso neiti totta tosiaan 🙂 Amalia on tosi rohkea ja tykkää kovasti olla serkkujensa luona, yhteinen aika on musta kans tosi tärkeää <3

Kiitos vastauksista Johanna ja Nessu 🙂

johanna

Oleppashyvä 🙂

Siis tosi mielenkiintoista! ihan ku gradua kirjottais. WAu! On ne ihmiset fiksuja.

Ihan alkuun Kauriille tiedoksi: lapsi on motorisesti valmis itsenäiseen hampaiden pesuun vasta sitten kun kaunokirjoitus sujuu, eli n. 8-9 -vuotiaana. Silloinkana kaikki eivät vielä osaa riittävän suunnitelmallisesti pestä hampaita joka puolelta, vaan osa keskittyy lähinnä etuhmapaiden hinkkaamiseen. Eli aikuisen tekemää hampaiden pesua olisi syytä olla vielä vuosia tiedossa, sillä huonosti pestyt hampaat reikiintyvät helposti. Ja nyt kun säästösyistä hammastarkastuksia on harvennettu, on mm. lasten hampaidenpoistot lisääntyneet, kun reikä on ehtinyt aikansa muhia ja hammas mädäntynyt paikkauskelvottomaksi.

Sitten Johannan kysymykseen: mekään emme juurikaan tarvitse omaa aikaa, yhteiset illat riittävät. Iso syy asiaan on se, että emme käytä lainkaan alkoholia, joten meillä ei ole tarvetta lähteä ns. viihteelle.

Tämä on koitunut ongelmaksi isovanhempien taholta. He tietenkin tahtovat lapsenlapsia yökylään, mutta sen sijaan että reilusti pyydettäisiin sitä, naamioidaan se meidän ajantarpeeksi. Sitten kun kauniisti kieltäytyy suorasta ehdotuksesta ”ei, emme halua lähteä kaksistaan laivalle” saa vastaan syytöksiä siitä miten ”minä vain ajattelin teidän parastanne!”

Niinpä niin.

johanna

Kiva kun vastasit mun kysymykseeni 🙂 Voi noita teidän isovanhempia, ei kiva 🙁

Osaisitkohan sanoa, että kun luen tätä blogiasi puhelimella, niin se heittää minut tältä sivulta AINA pois monta kertaa kesken lukemisen?

johanna

Jep mulla on ihan sama homma kun luen Kaksplussan blogeja tabletilla ja oli muuten sama kun luin vanhalla kännykälläkin 🙁 En tiedä mistä johtuu, mä välitän tiedon eteenpäin vielä kerran 🙂

Tämä kommentti ei nyt liity mitenkään postaukseen, mutta voisiko sinulta saada jotain vinkkejä lapsen hampaiden hoitoon? Meillä 1v 7kk tyttö, joka ei millään antaisi harjata hampaita, ksylitolpastillit kyllä käytössä aina aterian jälkeen. Mite te saatte Amalian hampaat pestyä, hämättekö jotenkin vai peseekö jo itse kunnolla? Käytättekö jo hammaslankaa ym?

johanna

Nessu olikin jo yllä ehtinyt vastaamaan 🙂
Me pestään aina Amalian hampaat ensin jompi kumpi vanhempi ja sitten Amalia saa vielä itse jatkaa pesua jos haluaa. Amalia antaa tällä hetkellä pestä hampaansa tosi hyvin eli minkäänlaista hämäystä ei hommaan tarvita. Joskus meillä on ollut hampaidenpesun kanssa ongelmia, mutta siitä huolimatta olemme aina hampaat sinnikkäästi pesseet aamuin illoin vaikkakin joskus on ollut aikamoista pikapesua kun toinen on pistänyt niin kovin hanttiin. Ei olla vielä käytetty hammaslankaa, en usko että sille on vielä tässä iässä mitään tarvetta. Meillä on myös Katti Matikaiset käytössä aterioiden jälkeen ja ne ovat hampaiden hoitamisen kannalta tärkeitä.

Mitäköhän vinkkejä sitä voisi antaa teidän hammaspesu ongelmaan. Ehkä sitä voisi kokeilla jotain tarrapalkintoa tai muuta palkintoa ja antaa lapsen itsekin pestä hampaita joko ennen vanhemman pesua tai sitten jälkeen. Mä luulen, että tuo teitin ongelma on vain väliaikainen niin kuin meilläkin oli. Pian varmasti helpottaa, mutta ymmärrän huolesi.

Mulla ja miehellä ei ole koskaan omaa aikaa, mutta ei se haittaa. Lapsi ei suostu nukkumaan aikanaan, ja kun nukahtaa, mies menee nukkumaan ja minä olen tietokoneella koska kaipaan myös omaa aikaa.

Amalian otsa on ihan vaalea! Todella hyvin on laserhoito tehonnut! 🙂

Amalia on todella kaunis lapsi.

johanna

Voi kiitos todella kauniisti sanottu <3
Hyvä jos koet ettei yhteisen ajan puute haittaa teitä tai ainakaan sinua, mulle yhteinen aika Johnnyn kanssa on tärkeää ja onneksi sitä löytyy vaikka joka ilta, mutta useimmiten homma menee niin, että kumpainenkin olemme omilla koneillamme. Muutamana iltana viikossa vietämme aikaa kaksin ihan ilman tietokoneita 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.