Yleinen
23.1.2014

Hassu Amalia

Hassu Amalia

Ei puhjennut kunnon flunssaa tälle äidille, mutta tytär ei päässyt yhtä vähällä. Tietenkään emme päässeet niin helpolla, että ne silmätipat jotka kotoa löytyivät olisivat tehonneet Amalian silmätulehdukseen vaan jouduimme tehdä lääkärireissun Mehiläiseen lastenlääkärille, jolta tyttö sai paremmat dropit. Silmät lähtivät nopeasti paranemaan ja tiistaina uskaltauduimme jo muskariin.

Amalia on luonteeltaan melkoisen vilkas ja valloittava. Mehiläisen odotustilassa muiden lasten leikkiessä nätisti paikoillaan tai lukien vanhempiensa kanssa kirjoja oma riiviöni meni pää kolmantena jalkana pitkin Mehiläisen käytäviä välillä pysähtyen höpöttelemään vieraille ihmisille. Amalia muun muassa totesi mennessään vanhemman rouvan ja nuoremman naisen ohi, että siinähän on täti ja mummu. Nuorempaa naista hymyilytti ja hän totesikin Amalian olevan oikeassa siinä, että vanhempi rouva on mummu. Amalialla on aina tapana kertoa ihmisten ilmoilla ääneen kaikista näkemistään asioista. Hän kertoo jokaisen ihmisen sukupuolen, mutta toisinaan äitiä nolottaa jos äidistä nuorehkon näköinen nainen onkin lapsen mukaan mummo ja joskus sedät ovat Amaliasta tätejä ja pojat tyttöjä ja tietysti myös toisinpäin. Ja nämä toteamukset sanotaan tietenkin kovalla äänellä ja toistetaan moneen kertaan niin etteivät ne jää keneltäkään kuulematta.

Tiistaina muskarissa Amalia sai äitinsä punaiseksi kuin tomaatti, sillä muskariryhmään oli liittynyt uusia lapsia vanhempineen ja Amalia teki heti lähempää tuttavuutta yhden uuden äidin kanssa. Ensin Amalia napotti ja tuijotti uutta äitiä seisten hänen edessään, jonka jälkeen tyttö päätti ottaa naisen molemmat rinnat pikku kätösiinsä ja kokeili niitä. Tilanne oli kuin hidastetusta filmistä ja nauroimme kaikki tilanteen havainneet aivan kippurassa. Onneksi täti oli humoristista tyyppiä ja totesi Amalialle Amalian olevan aika hassu tyttö. En tiedä mistä tämä johtuu, sillä Amaliahan on käynyt kokeilemassa taannoin myös ohjaajan tissiä. Oman äidin tissit ei neitiä kiinnosta, mutta Amalialla on kyllä tapana sylissä ollessaan hivuttaa hieman kättään paitani sisälle. Luulen tämän tuovan hänelle jonkinlaista turvaa ja liittyvän siihen kun imetin häntä melko pitkään. Mutta tämä ronski tissien kokeilu on kyllä aika erikoista ja hieman noloa.

Amalia on kova höpöttelemään ja laukoo suustaan milloin mitäkin ja mietinkin, että mitä kaikkea onkaan edessä hänen oppiessa puhumaan lisää. Toisaalta ehkä ikä tekee tehtävänsä ja letkautukset vähenevät ken tietää. Amalia on tosiaan kova letkauttelemaan milloin mitäkin, mutta on myös käytökseltään melkoisen spontaani.

Mehiläisessä Amalia ryntäsi sekunnissa ohi kävelevän hoitajan kimppuun, sillä hän näki hoitajan laukussa huovutetun suloisen pöllön ja sitähän piti päästä katsomaan. Pankissa taannoin Amalia hyökkäsi pankkivirkailijan kaulassa roikkuneisiin avaimiin ja tämän jälkeen tekikin pitkään tuttavuutta pankkkitädin kanssa. En ole nähnyt koskaan kenenkään muun lapsen käyttäytyvän näin rohkeasti, sillä monesti lapsilla on edes pieni varaus vieraisiin ihmisiin. Tai tiedän minä yhden lapsen, joka on täysin samaa maata kuin Amalia ja tämä poika sairastaa myös Sturge-Weberiä. Uskon kuitenkin Amalian käyttäytymisen kuuluvan hänen luonteeseensa enkä usko sen liittyvän millään tavalla hänen sairauteen. Sturge-Weberiin voi kuulua lisäsairautena ADHD, mutta Amalia ei vaikuta millään lailla siltä, että sairastaisi ADHD:ta. Ja täytyy oikeastaan sanoa, että on se ihan mukavaa, että lapsi on vilkas eikä liian arka, mutta huvittaviin ja noloihin tilanteisiin sitä tälläisen lapsen kanssa auttamattomasti joutuu.

Hassuttelija

Hassuttelija

IMG_6745

Johnny on vielä sairaslomalla ja onkin lepäillyt paljon, mutta ollut myös jalkeilla. Tällä viikolla Amalia on herännyt kolmena aamuna jo kuudelta ja niistä kahtena Johnny nousi Amalian kanssa ylös ja äiti sai jäädä nukkumaan Nuuskun kanssa. Johnny ei saa nostaa mitään, joten Amalia on tullut rappuset alas itse ja syönyt aamupuuron istuen tavallisella tuolilla, josta pääsee itse kapuamaan alas. Syöttötuolista Amalia ei ole tullut yksin alas vaikka istumaan sinne pääseekin jo omatoimisesti.

Lohjalla on kovasti pakkasta ja olemme ulkoilleet joka päivä. Nuusku ei ole ollut koskaan mikään palelijatyyppi, joten hänkin on nauttinut ulkona olosta. Yksin Amalian kanssa ulkona on kieltämättä aika tylsää eikä tekemistä oikein tahdo keksiä. Olisi kiva jos taloyhtiöstämme löytyisi samanikäisiä lapsia kuin Amalia, mutta harmiksemme kaikki lapset ovat jo kouluiässä. Luntakaan ei ole satanut vielä ihan niin paljoa, että pulkkailu kunnolla onnistuisi ja se jos mikä olisi kivaa puuhaa.

Yhtenä päivänä saimme kutsun naapurimme luokse, jolla on ekaluokkalainen tyttö. Amalia pitää tytöstä ihan hirmuisesti kuten myös tämän äidistä ja tunne näyttäisi olevan molemminpuolinen. Amaliasta oli kurjaa lähteä kylästä kotiin ja myös täältä kyläpaikasta hän olisi halunnut viedä leluja mukanaan kotiin.

Eilen olimme aamupäivän ystäväni luona, jossa Amalia pääsi leikkimään viikon itseään nuoremman Mikael pojan kanssa. Lapsilta löytyy samanlaista luonnetta ja he ottavat yhteen toisinaan. Olemmekin naureskelleet ystäväni kanssa etten voisi ikinä olla yhdessä ystäväni miehen kanssa, sillä meistä kahdesta löytyy sellaista temperamenttiä ettemme varmasti selviäisi yhteiselosta hengissä. Onneksi olen naimisissa rauhallisen miehen kanssa, joka ei räiskyvästä luonteestani piittaa.

Amaliaa on naurattanut kovasti isin pitkät kalsarit, jotka ovat muotia niiltä ajoilta kun isi on ollut ala-asteella. Ihastuttavat Harald Hirmuiset ja luisevat pitkät kintut saivat tämän äidinkin repemään ihan kunnolla. Saisikohan tuosta ideaa Johnnyn syntymäpäivälahjaksi. Johnnylla on syntymäpäivät 5.2 ja mies täyttää jo 29 vuotta. Aika hurjaa ja itsehän tulen perässä, mutta vasta joulukuussa. Taannoin Seiska lehteä lukiessani kammoksuin kun näin jonkun julkkiksen täyttävän 27 vuotta ja katselinkin heti perään vuosiluvun, jolloin tämä oli syntynyt. Oho vuonna 87 eli olen siis vanhempi tätä julkkista 2 vuotta enkä nuorempi. Joskus sitä tuntee siis itsensä hiukka nuoremmaksi kuin onkaan.

Illalla tapasin yhden blogini lukijan ja kävimme yhdessä kahvilassa, josta jatkoimme matkaa Lohjalla järjestettävään erityisvanhempien vanhemmille tarkoitettuun vanhempainryhmään. Oli ilo saada tutustua tähän ihmiseen ja tulemme pitämään jatkossakin yhteyttä.

Sinisilmä

Sinisilmä

IMG_6736

IMG_6739

Viime yönä Amalia nukkui koko yön heräämättä kertaakaan ja aamulla emme nousseet kuudelta vaan neiti heräsi vasta kahdeksan jälkeen. Heräsin itse ennen Amaliaa ja olin jo meikannut ja laittanut hiukseni ennen tytön heräämistä. Yhdeksän jälkeen olimme kerhossa, jonne isi ja Nuusku meidät saattoivat. Amalia käyttäytyi kerhossa rumasti nuorempaa poikaa kohtaan, joka sattui Amalian ohi kävelemään. Poika sai neidiltä pienen läpsäisyn päähän ilman mitään syytä. Amalia pyysi anteeksi käytöstään ja loppuajan käyttäytyi kauniisti. Taitaa uhmaikä nostaa päätänsä kun tälläistä käytöstä alkaa taas ilmetä.

Olin lähes varma ettei ole toivoakaan saada Amaliaa päiväunille, mutta niin vain kävi, että tyttö nukahti. Päivän oma hengähdystauko on itselleni tärkeä juurikin blogin pidon vuoksi ja muutenkin. Amalia nukkua porskutti reilusti yli kahden tunnin ajan ja lopulta herätimme hänet.

Amalia päiväunilla

Amalia päiväunilla

Äiti ja isi herättelee

Äiti ja isi herättelee

Illalla ystäväni kävi kylässä ja oli mukavaa nähdä pitkästä aikaa. Myöhemmin teimme koko perhe Nuuskun kanssa iltalenkin ja oli virhe ottaa pulkka matkaan, sillä lunta ei ollutkaan satanut tarpeeksi.

Illalla ennen nukkumaanmenoa tanssit äidin ja isin sängyssä

Illalla ennen nukkumaanmenoa tanssit äidin ja isin sängyssä

IMG_6769

Huomenna on jo perjantai ja viikonloppu jälleen edessä.
Mukavaa viikonloppua kaikille!

Avainsanat

Kommentit

PALJON ONNEA AMALIALLE! Kohta kaksi vuotta . . . Anja

johanna

Kiitoksia Anja, perjantaina on suuri päivä <3

Poikani samanikäisenä kutsui kaikkia ihmisiä pissa- tai kakkavaipoiksi! Siis huusi ohikulkijoille kadulla, kaupassa yms. ”Sinä olet pissavaippa!” Ja se vasta noloa oli!! 😉 Meni ohi onneksi parissa kuukaudessa.

johanna

Hahaa, mistäköhän ihmeestä tälläinen sanonta hänelle tuli 🙂

Lasten kommentit saavat kyllä kommentoinnin kohteenkin nolostumaan, jos ovat kovin persoonaan kajoavia.En oikein tiedä, miten pitäisi suhtautua, jos lapsi esim sanoo että ruma setä vaikka kyseessä olisi nuori nainen.Itse yritin kieltää omia tyttäriäni kommentoimasta muita ihmisiä juuri tämän nolouden takia – kun ei halua saattaa toista noloon asemaan.Mutta Amalia on suloinen pikku tytönviikari ja varmasti useimmat ihmiset ymmärtävät, ettei lapsi loukkaa tahallaan – tai ei hallitse käytöstään. Nää on vaikeita juttuja, olisi kiva tietää miten pitäisi reagoida jos lapsen kommentti satuttaa.

johanna

Totta aivan varmasti. Onneksi Amalia ei sano ketään rumaksi tai sano muutakaan ilkeää kenellekään ja jos sanoisi niin siihen puuttuisin oitis.

Tuli blogia lukiessa mieleeni, että tyttäreni on myös aina tehnyt sitä, että sylissä ollessaan hivuttaa kättä hellästi paitani sisään. Parin vuoden iän jälkeen pikkuhiljaa tapa jäi pois, mutta juuri viime viikolla hän toisti sen piiiitkästä aikaa. Turvaa ja läheisyyttä Elli tällä toiminnalla haki, näin olen sen tulkinnut. 🙂

johanna

Samoin olen minäkin tulkinnut <3

hauskoja tilanteita

johanna

Kyllä niitä riittää 😉

Totuus tulee imeväisten suusta, vai miten se meni…uimalan saunassa sitä on äitiä hävettänyt aikoinaan, kun lapsi on kommentoinut ihmisiä. Miten tyttö reagoi, kun komennat häntä tilanteessa, jossa hän on käyttäytynyt huonosti toista lasta kohtaan?

johanna

Voi voi, uimahallinsauna aika paha, meillä tyttö pitänyt siellä suunsa kiinni 😉

Kyllä Amalia tietää käyttäyneensä huonosti ja muistaakin hyvin edelleen tuon läpsäisyn kerhossa. Aina kun puhumme jotain kerhosta niin tyttö toteaa, että hän läppäsi vauvaa vaikka ei poika enää mikään vauva ollutkaan. Amaliasta kaikki häntä pienemmät ovat vauvoja 😉
Amalia osaa pyytää anteeksi eikä ala niskuroimaan millään tapaa kun komennan häntä.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.