Yleinen
29.6.2013

Amalian taidot nyt kun ikää on 1-vuosi ja 5-kuukautta

Amalian taidot nyt kun ikää on 1-vuosi ja 5-kuukautta

Amalia alkaa olla jo iso neiti. Tilasin hänelle tällä viikolla 1,5-vuotis neuvola-ajan heinäkuun loppupuolelle ja heräsin todellisuuteen ettei Amalia ole enää kovinkaan pieni. Huomenna ikää tulee kuitenkin vasta tuo 1-vuosi ja 5-kuukautta ja tämä postaus tulee sisältämään Amalian tämän hetkisiä taitoja.

Amalia on kova touhuamaan ja virtaa hänelle piisaa. Onneksi en itsekään ole mikään laiskamato luonteeltani, joten pysyn melkoisen hyvin neidin mukana. Paljon yritän keksiä arkeemme kaikenlaista tekemistä emmekä useinkaan vietä pelkkiä kotipäiviä. Toisinaan kotipäivät ovat mukavia, mutta muutamien putkeen pidettyjen sulkeisten jälkeen on kotoa enemmän kuin ihana lähteä. Mutta nyt pidemmittä puheitta niihin Amalian hienoihin taitoihin.

Amalia osaa kävellä sujuvasti ja eilen hän otti ensimmäiset juoksuaskeleensa mummin ja vaarin Nappe koiran perään, mutta se oli jo vähän liikaa ja Amalia kaatui rähmälleen. Amalia itkee harvoin satuttaessaan tai jos joku muu häntä satuttaa. Hän ei itke juuri koskaan vieraiden edessä ja joskus näen hänen oikein pidättelevän itkua.

Amalia kiipeilee kovasti ja ystäväni, jolla on lähes samanikäinen tyttö kuin Amalia sanoi Amalian olevan erittäin ketterä. Amalia kiipeää lähes mihin vain. Hän pääsee kiipeämään sohvalle, tv-tasolle, syöttötuolista pöydälle, nämä kaksi taitoa eivät ole sallittuja, tuolille hän osaa kiivetä ja myös istua siinä hienosti, sänkyyn hänen on helppo päästä ja siellä Amalia tykkää myllätä. Kiipeäminen kauhistuttaa minua ja yleensä olen aina haukkana paikalla jottei Amalia pääse putoamaan. Hän osaa onneksi hienosti laskeutua alas jalat edellä eikä yritäkään tulla pää edellä mistään alas. Silti sohvalla myllääminen on sen verran riehakasta touhua, että sieltä Amalia voi helposti tipahtaa ellen ole vieressä. Sängyllä ja olohuoneen rahilla olen antanut hänen leikkiä ilman tarkkaa vahtimista.

Amalia osaa syödä itse. Edelleen ruokaa menee suuhun lusikan lisäksi myös sormin. Lusikka usein kääntyy vielä väärinpäin juuri kun ruoka on menossa suuhun, joten jotkin ruuat tuppaavat tippua ruokalapun kaukaloon ennen suuhun päätymistä. Tällä hetkellä apu ei juurikaan kelpaa syödessä vaan pitää saada syödä ihan itse.

Amalia osaa juoda tavallisesta juomapullosta, pillistä ja on hän juonut tavallisesta mukistakin. Mukista juomista voisimme harjoitella ahkerammin.

Amalia pitää kovasti tiskikoneen tyhjentämisestä ja on oikeasti suuren apuna tässä. Hän ojentaa astioita alakorista ja minä laitan ne kaappeihin. Onhan se hitaampaa yhdessä, mutta Amalia nauttii tästä.

Amalia osaa pyytää eri asioita. Ruokailun jälkeen kun on pastillin aika osoittaa Amalia kaappia, jossa pastillit sijaitsevat ja sanoo: PAA. Aamuisin Amalian herätessä vierestäni hän osoittaa televisiota tarkoittaen, että nyt hän haluaa katsella lastenohjelmia. Amalia jaksaa keskittyä vielä huonosti ohjelmien katseluun, edelleen lempparit ovat Pikkukakkosen alku- ja loppu sekä Nimipäiväsankarit. Uusi suosikki on Muumien tunnusmusiikki, muuten muumit eivät häntä kiinnosta.

Amalia käy edelleen potalla, mutta käytössä on myös vaipat. Emme ole harjoitelleet vielä kertaakaan vaipatta oloa, sillä minusta vielä on liian aikaista.

Amalia osaa avata ovia ja sulkea niitä. Hän rakastaa jättää äidin alakerran pikkuvessaan jumiin. Joka päivä Amalia käy tiettyjä keittiönkaappeja läpi. Hän tietää erittäin hyvin missä äidin ja isin sipsit sijaitsevat. Pikkujalat käpöttelevät sinne tuon tuostakin. Olen pitkään miettinyt, että sipsien paikka pitäisi siirtää, mutta en ole saanut aikaiseksi. Ilmeisesti mielummin käyn hakemassa hänet pois kaapilta useita kertoja päivässä. Tänään Johnnyn hoitaessa Amaliaa minun ollessa häitä varten koekampauksessa- ja meikissä huomasin isin teljenneen kaapin kiinni kauhan avulla. Amalialla on kuitenkin lupa useimpiin kaappeihin keittiössä ja niitä hän levittää useita kertoja päivässä. Eilenkin kattaessani pöytää takapihalle alkoi Amalia omatoimisesti kattaa pöytää sisälle. Hienosti neiti laittoi aterimia pöydälle.

Amalia osaa vilkuttaa, taputtaa, tanssia, pyörittää päätänsä sen merkiksi ettei halua jotain ja päinvastoin nyökätä jos taas haluaa. Lisäksi Amalia käyttää nyökkäystä kiitoksen merkiksi. Amalia ymmärtää todella todella paljon puhetta ja useina päivinä hänen suustaan tulee uusia sanoja. Viimeisimpiä uusia sanoja ovat PAPPA, KOIRA ja EI. Amalia osaa toimia hienosti sen mukaan mitä häneltä pyytää. Hän osaa ottaa sukat jalasta pyydettäessä ja hatun päästä. Lisäksi hän osaa viedä roskat roskiin, silittää, antaa suukon ja halin, kammata hiuksia ja paljon muuta.

Ehkä ihaninta on kuitenkin saada aina omalta rakkaalta lapseltaan hymy takaisin. <3

IMG_0027

Avainsanat

Kommentit

Meillä myös samanikäisellä tytöllä juuri samat lempparijutut! Meidän tyttö ottaa aina minun puhelimen ja laulaa ”paapaapaa”,sillä hän haluaa kuulla muumien tunnusmusiikin 🙂

Voi miten ihana tuo tyttösi <3

Voi kuinka tutuilta nämä Amalian taidot kuulostivatkaan. Olisin voinut lähes samat kirjoittaa meidän samanikäisestä tytöstä, lukuunottamatta tuota innostusta kiipeilyyn. Mutta minulla on juuri samanlainen apulainen tiskikoneen tyhjennyksessä ja roskien laitossa roskiin, joka rakastaa tyhjentää kaappeja ja sotkee syödessään uskomattoman paljon kääntäessään lusikan juuri kuvailemmallasi tavalla ympäri. Äidin syöttöavusta tyttö suorastaan loukkaantuu. 🙂

On tämä ikä vaan jotenkin tosi ihana. Vielä niin pieni, mutta kuitenkin taidot ja oma tahto lisääntyy päivä päivältä. Tosi kiva on lukea kirjoituksiasi Amaliasta ja huomata kuinka samassa tahdissa nämä tytöt kehittyy.

Kiitoksia! Ihanaa kuulla, että tyttösi on noin samanlainen. Ovat ihania pikkuapulaisia molemmat 🙂
Musta tää ikä on kans ihana, monet asiat ovat helpottaneet ja ymmärrys lapsella lisääntynyt huimasti.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.