Yleinen
12.8.2014

Toivepostaus Amalian sairastelu

Toivepostaus Amalian sairastelu

Tämä postaustoive on tullut jo ajat sitten, joten nyt on aika viimein tarttua tähän. Amalia oli elämänsä alun hyvin terve. Ensimmäisen nuhan olen merkannut sairastetuksi kolmen kuukauden ikäisenä, mutta pelastus tähän oli nenäimuri sekä keittosuolatipat. Myös valkosipulinkynsiä kuorin harson sisään ja tämä vanhan ajan kikka toi hieman helpotusta.

Tämän ikäisenä mulla oli eka nuha!

Tämän ikäisenä mulla oli eka nuha!

Neljän kuukauden iässä Amalia sairasti ensimmäisen silmätulehduksen ja näitä silmätulehduksia on tytöllä ollut ehkä kolme tai neljä kertaa elämänsä aikana.

Tulehtuneet simmut

Tulehtuneet simmut

Ensimmäinen korvatulehdus tuli kylään kahdeksan ja puolen kuukauden ikäisenä ja tästä alkoikin melkoinen korvatulehduskierre. Reilu kuukautta ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä Amalialle puhkesi korvatulehdus kolmannen kerran 1½ kuukauden sisään ja tämä jos joku on paljon.

Tähän päivään mennessä Amalian korvat on putkitettu kolmeen kertaan ja neljäs kerta on tulossa näillä näkymin lokakuussa. Putkista on ollut suuri apu eikä korvatulehdukset ole enää vaivanneet kuin muutaman kerran ja näinäkin kertoina putket eivät ole pelittäneet uusien veroisesti.

Ensimmäinen korvien putkitus hieman ennen 1-vuotis syntymäpäivää

Ensimmäisen kuumeen Amalia sai vasta muutamaa päivää ennen yksivuotis syntymäpäiviä. Amalialle ei nouse koskaan lämpöä saati kuumetta korvatulehdusten yhteydessä niin kuin monelle muulle lapselle tuppaa nousta.

Oksennustautia perheessämme on sairastettu kahdesti. Ensimmäinen kerta oli reilu vuoden iässä ja toinen reilu kaksivuotiaana eli perinteisesti joka vuosi niin kuin lapsiperheessä kuuluukin 😉

Amalia on joutunut syödä elämänsä aikana monen monta antibioottikuuria, mutta ne ovat olleet pelastus korvatulehduskierteen aikana. Toiset ihmiset ovat hyvin antibioottivastaisia ja on helppo ollakin jos perheessä sairastellaan vähän, mutta sen voin omasta kokemuksesta kertoa, että korvatulehduskierteen aikana vaihtoehdot ovat vähissä ja sitä hihkuu innosta lääkärin läväytettyä antibioottireseptin kouraan.

Kaikki antibiootit eivät kuitenkaan ole Amaliaan purreet ja lopulta tutulle ja tehokkaalle antibiootille tyttö tuli allergiseksi. Allerginen reaktio tapahtui noin vuoden ja neljän kuukauden iässä ja antibiootti, jota emme enää voi käyttää on nimeltään Ditrim duplo.

IMG_9353

Lähes vuoden ja kahden kuukauden ikäisenä Amalia sairasti keuhkoputkentulehduksen ja tämä on ainokainen keuhkoputkentulehdus tytöllä.

Aika pirteänä se jaksaa sairastelusta huolimatta olla

Nuusku katselee kateellisena kun Amalia syö

2-vuotiaana Amalia sairasti kurkunpääntulehduksen. Tauti oli kova ja piipahdimmekin lastenlääkärillä, joka määräsi Amalialle kortisonit, joista oli huippuhyvä apu.

Iskä teki Amalialle oman pienen pesän

Iskä teki Amalialle oman pienen pesän

IMG_6971

Vesirokko on viimeisin sairastettu tauti ja sen Amalia sairasti viime kuussa eli kaksi ja puolivuotiaana.

Enää sairastelukierrettä ei muistele kauhulla, mutta onhan perheessämme ollut melko rankkoja aikoja. Onneksi tälläiset asiat tuppaa unohtamaan ja muistaa olla kiitollinen siitä, että nämä ovat vain perus lastentauteja, joita sairastellaan lähes jokaisessa perheessä. Tyttäremme saa elää kuitenkin täysin normaalia elämää, vaikka tästä ei ole ollutkaan perussairauden vuoksi mitään takeita.

IMG_0002Näin isona tyttönä sairastelu on jo lepposempaa

Onko Teidän perheissä sairasteltu paljon?

Avainsanat

Kommentit

Meillä esikoinen 7v on sairastanut 2 vatsatautia ja yhden korvatulehduksen. 5v kaksosista toinen on sairastanut 2 korvatulehdusta, joista toinen oli ”ehkä vähän punoitusta tärykalvolla, varmuuden vuoksi antibiootti jota ei haettu”. Flunssa noilla on ollut ehkä kerta vuoteen, yleensä yskää ja niiskutusta, harvoin kuumetta. Toisella kaksosista ollut silmätulehdus 3 kertaa eläessään.

Rokkoja ei olla sairastettu muuta kuin enterorokko, joka sekin vain nokkosihottumana ja yhden päivän kuumeiluna. Ei vauvarokkoa, ei vesirokkoa, ei parvorokkoa…

Eli siis minun mielestä ei olla sairasteltu paljoa, vaikka esikoinen onkin niin endokrinologian polin seurannassa pitkäaikaissairautensa vuoksi, samoin kuin käy oikomishoidossa sekä puheterapiassa – melkein joka viikko jokin lääkärireissu 🙁

johanna

Kuulostaa tosiaan siltä, ettei teillä ole paljon sairasteltu peruslastentauteja. Tsemppiä lääkärireissuihin ja lapsen sairauteen muutenkin koko perheelle <3

Meidän esikoinen on Amalian ikäinen, eikä hän sairastellut kahtena ensimmäisenä vuotena edes yhden yhtä flunssaa. Ainoastaan nenä vuosi ja hän lämpöili hiukan hampaiden tulon yhteydessä. Sitten kaksivuotiaana tulikin monta tautia putkeen.

Ensin tasan kaksivuotiaana tuli viikon suutulehdus, joka oli tosi ärhäkkä. Sitten heti perään perusflunssa ja siitä hetken päästä silmätulehdus, jonka jälkeen taas flunssa. Sitten vielä pari kuukautta sitten parvorokko, jonka jälkeen ei onneksi olla sairasteltu. Kuopus täyttää reilun viikon päästä vuoden ja hänellä on ollut yksi silmätulehdus ja yksi hampaiden tulon yhteydesä oleva kuumeilu. Eli aika vähällä ollaan päästy. Amalialle haleja, hän on niin suloinen tyttö 🙂

johanna

No Te pysyitte pitkään terveinä, hienoa! Ja kiitos <3

Oi ku suloinen Amalia <3 Minun nuorimmaisella oli pienenä aivan kauhee tuo korvatulehdus kierre 🙁 Putket pysyi korvissa vuoden.

johanna

Kiitos Merja! <3 Teillä pysyi putket aika kauan, kurjaa tuo tulehduskierre 🙁 Mä oon miettinyt, että tuleekohan pikkuveljestä samanlainen korvapotilas, mutta ei välttis, toivotaan parasta!

Tuleeko korvatulehdus aina rokotuksen jälkeen?

johanna

Ei 🙂

Aiheesta poiketen, kun olette käyneet Amalian kanssa sairaalassa, niin oletko kiinnittänyt huomiota onko siellä ollut nuoria tet-harjoittelussa? Mun pitäisi etsiä tet paikka ja sairaala/terveyskeskus kiinnostais paljon, mutta en tiedä ottaako ne näin nuoria töihin.

johanna

Silmäklinikalla oon nähnyt nuoria kesätyöntekijöitä, mutta ei ne ehkä tettiläisiä ole olleet vaan varmaan jo hoitajiksi opiskelevia. Sun täytyy käydä vaan rohkeasti kyselemässä 🙂 Mä olin ite tet-harjottelussa Anttilan kassalla, siihen aikaa Lohjalta löytyi Anttila 🙂

Mun tet-harjoittelusta on jo 8 vuotta (herranen aika miten kauan! :D) ja tein harjoitteluni terveyskeskuksessa vanhusten vuodeosastolla. Avustin hoitajaa päivittäisissä toiminnoissa, kuten syöttämisessä, pesuissa jne. Kannattaa rohkeasti kysellä! Ns. ”ammattitaidottoman” nuorison mukaan ottamisessa on riskinsä, ymmärrän sen, mutta mitään ei myöskään koskaan voi oppia, ellei pääse tekemään itse. Kannattaa myös miettiä, mikä siinä sairaalamaailmassa kiinnostaa. Onko se joku tietty ikäryhmä ja heidän kanssaan toimiminen (olisiko sairaalan vaihtoehto ehkäpä päiväkoti tai vanhainkoti?), vai onko juurikin se lääketieteellinen puoli kiinnostava? Tällöin juurikin sairaala voisi olla sulle hyvä paikka. Tet-harjoittelu on loistava tapa saada kurkistaa itseään kiinnostavan alan käytännölliseen puoleen, joten toivottavasti eri tahot palkkaavat tettiläisiä mielellään! Tsemppä tet-paikan hakuun 🙂

Kiitos paljon! Haaveena siis lastenlääkärin ura ollut jo monta vuotta 🙂 Sairaala kiinnostaa luonnollisesti ja sieltä voi saada myös kesätöitä ja päiväkodista ei :/ lisäksi käyn mll:än lastenhoitokurssilla joten saan lastenhoitokokemusta jo sitä kautta, sekä tietenkin tulevista keikkatöistä. Pitää varmaan joku päivä mennä bussilla jorviin kysymään jos sinne pääsisi 🙂

johanna

Sieltähän tulikin kattava vastaus 🙂

Amalia näytti vauvana aivan nukelta 🙂 niin suloinen

johanna

Hihi, kiitos <3

Meillä poika kohta 2-vuotias ja lähes vastaavanlaiset sairastelut ollut. Hieman eri järjestyksessä tosin. Ensin tuli flunssa 1kk ikäisenä (imetin 6kk), sitten toinen flunssa 5kk ikäisenä, vesirokko 7kk ikäisenä + korvatulehdukset + 2 antibioottikuuria, 10kk ikäisenä jälleen korvatulehdus, samoin 13kk ikäisenä. Korvat eivät parantuneet enää lääkkeillä, kuumeesta huolimatta putkitus pikaisesti ja samalla todettiin liimakorva. Putkitus oli siis tarpeen 🙂 Tämän jlk kevään aikana on ollut kurkunpääntulehdus ja toinen virus/kuumetauti ja paraneminen näistä kuumetaudeista meidän ukkelilla on aina kestänyt reilu viikon. Nyt kesällä 2 antibioottikuuria ”poskiontelotulehdukseen”, todella pitkään jatkunut nuha joka muurasi sieraimet umpeen. Paraneminen taudeista kesti pitkään. Viimeisin tauti oli norovirus, joka meni onneksi ohi 2 päivässä. Kyllä, meillä on myös sairasteltu paljon. Kurjaa se on varsinkin kun paraneminen meidän pojalla kestää aina tosi kauan.

johanna

Pienenä on hällä ollut vesirokko 🙁 Meilläkin tuppaa myös aina kestämään paraneminen tosi kauan, paitsi sillon kun saa antibioottikuurin. Poskiontelontulehdusta meillä ei ole ollutkaan, on varmasti kurja tauti lapsella! 🙁 Tsemppiä sairasteluihin, huomaatko onko sairastelu yhtään helpottanut pikku ukkelilla kun ikää on tullut lisää? Meillä Amalia ei ole enää sairastellut niin kovin kun on tullut vanhemmaksi ja tietty nuo putket korvissa auttaa myös ettei korvatulehduksia ole ollut, pikkunuhista ei paljon välitä kun on sairasteltu niin paljon! 🙂

Putkitusjonossa parhaillaan. Neiti 3vee. Eilen sai seitsemännen korvatulehdus diagnoosin sitten viime marraskuun. Yleensä meille on noussut tuo kuume korvatulehduksen aikana, mutta tällä kertaa epäilyksen herätti pelkkä limaisen kuloinen yskä. Kyllä äidinvaisto on aina äidinvaisto ja tälläkin kertaa epäilys oli täysin oikea. Pakko kyllä todeta että odotan sitä putkitusaikaa kuin kuuta nousevaa!!! Vesirokko on onneksi osaltamme myös jo ohi.

johanna

No hyvä, että on tiedossa putkitus, se tuo varmasti avun, toivon mukaan <3
Äidinvaisto on usein oikeessa, itse olen erehtynyt muutaman kerran, mutta oikeita epäilyjä on ollutkin sitten kymmeniä..
Toivotaan, että putkitusaika tulisi teille pian! 🙂

Oii, miten suloinen Amalia on tuossa ekassa kuvassa. En muistakkaan nähneeni tytöstä aiemmin kuvia noin pienenä.. ihanat posket 🙂 meillä on tähän mennessä sairastettu vähän, ollaan päästy helpolla. Tammikuussa on tarhan aloitus, sen jälkeen sairastetaankin sitten varmaan enemmän :/

johanna

Voi kiitos, oli ihana katsella pitkästä aikaa Amalian vauvakuvia, on se tosiaan ollut suloinen vauveli <3
No tammikuussa sitten 😉 No ei kai, toivotaan ettei kovin pahaa sairastelukierrettä tulisi ja hienoa, että olette saaneet olla suht terveinä tähän asti <3

Voi pikkuista! Itselläni alkoi samanikäisenä putki kierre korvissa ja putkituksia tuli yhteensä 11… Näin aikuisenakin edelleen korvatulehduksia vaikka ns. Lastentauti… Mutta se helpotti! Toivottavasti amalia ei enään kovasti sairastelisi:)

johanna

Huh huh yksitoista, se on jo tosi paljon! Voi kurjuus, että olet kärsinyt tulehduksista vielä aikuisiälläkin! 🙁
On tuo sairastelu onneksi jo kovasti helpottanut kun ikää on Amalialle tullut! 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.